Puistjes bij haargrens

10 Tips tegen puistjes bij je Haarlijn!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
puistjes in de haargrens

Puistjes bij de haargrens zijn erg vervelend. Er kunnen namelijk dikke puisten ontstaan, veroorzaakt door verschillende factoren. Vervolgens kom je bij de kapper en scheert de kapper de puist open. Bij vrouwen met puistjes zien we vaak dat er problemen ontstaan door het borstelen en stylen van de haren.

Meestal zijn de rode bultjes of bultjes met witte kopjes rond de haarlijn, puistjes. Het bultje kan echter ook duiden op een andere huidaandoening dan acne.

In dit blogbericht ga ik je vertellen over de verschillende oorzaken van puistjes rondom en in je haargrens. Ook zal ik je vertellen hoe je de puistjes in de toekomst kunt voorkomen. Lees dus snel verder!

Hoe ontstaan puistjes in de haargrens?

Voordat ik vertel hoe je puistjes in de haargrens kunt verwijderen en behandelen, zal ik je eerst vertellen hoe de puistjes ontstaan.

Een puistje ontstaat kortweg wanneer talg en dode huidcellen zich opstapelen in een huidporie. Talgklieren in de huid produceren talg, een substantie wat je haar en huid beschermt. Als er echter teveel talg wordt aangemaakt, verstopt en ontsteekt een porie en ontstaat een puistje bij de haargrens.

Puistjes bij de haargrens ontstaan dus wanneer er extra talg wordt aangemaakt. Dat kan gebeuren in verschillende situaties, bijvoorbeeld als je huid in contact komt met irriterende stoffen of als er wrijving rond je haargrens ontstaat.

Oorzaken van puistjes bij de haarlijn

Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van oorzaken voor puistjes in de haarlijn.

 • Hygiëne: Je haren kunnen vervuilen als ze niet regelmatig worden gewassen. Opgestapeld vuil en acne-veroorzakende bacteriën in de haren kunnen voor een uitbraak zorgen rond de haarlijn. Veelal wordt vergeten om tijdens het douchen de haarlijn mee te wassen.
 • Cosmetica: Cosmeticaproducten zoals make-up en shampoo’s kunnen ook een boosdoener zijn van je puistjes. Er zitten namelijk irriterende ingrediënten in make-up en de huid wordt volledig afgesloten. Sommige vrouwen laten hun foundation zelfs zitten als ze gaan slapen, met puistjes als gevolg.
 • Producten voor de haren: Verschillende producten zoals haarlak, wax, gel en mousse kan op de haarlijn terecht terecht komen en een ontsteking veroorzaken.
 • Hoofddeksels: Helmen met banden, hoeden, petten, bandana’s of hoofdbanden kunnen makkelijk zweet laten opstapelen in de haarlijn. Vervolgens ontsteekt een porie en ontstaat een puist.
 • Hormonale schommelingen: Verschillende periodes in je leven brengen hormonale veranderingen met zich mee. Vaak zorgt dat voor een overproductie van de talgklieren met puistjes in de haarlijn als gevolg. Ook kunnen er hormonen in voedingsmiddelen zitten.
 • Erfelijkheid: Als je familie vroeger veel last heeft gehad van acne en puistjes, loop jij ook meer risico op puistjes.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puistjes haargrens behandelen

Je kunt verschillende dingen doen tegen puistjes in je haargrens. In de onderstaande lijst geef ik je enkele tips. Onthoud dat puistjes niet per direct weg gaan. Probeer maar eens een tip uit om te bekijken wat het met je puistjes doet.

 1. Was je haren en hoofdhuid regelmatig met een shampoo die geschikt is bij acne en/of een droge huid.
 2. Was spullen die in contact komen met je haargrens regelmatig, zoals je beddengoed, handdoeken, petten en mutsen. Zo zorg je dat het vuil niet wordt verspreidt.
 3. Draag geen strakke of zware hoofddeksels. Anders ga je zweten en kan er een druk ontstaan op de puistjes.
 4. Drink elke dag 1,5 liter water en eet gezond en gevarieerd. Vitaminen en mineralen kunnen tevens helpen tegen acne in de haarlijn, maar vermijd inflammatoire voedingsmiddelen zoals suiker en zuivel.
 5. Gebruik alleen producten die geschikt zijn voor acne (niet-comedogene producten) om puistjes rond je haargrens te behandelen.
 6. Zit niet steeds aan je haren, puistjes en hoofdhuid. Op je vingers kan vuil zitten waardoor je haar vettig wordt en wondjes ontsteken.
 7. Vermijd het opdoen van make-up rondom je haarlijn, omdat je het lastiger kan verwijderen dan bijvoorbeeld make-up op de neus.
 8. Verzorg je huid en puistjes dagelijks met een make-up remover en reinigingsmiddel. Gebruik ook een toner om de huid schoon en gehydrateerd te houden.
 9. Bezoek een dermatoloog als puistjes blijven terugkomen. Je krijgt dan een speciale behandeling voorgeschreven voor jouw type acne. Bezoek een arts als je ook last hebt van koorts en hoofdpijn.
 10. Ondanks dat de kans klein is dat het bultje in je haargrens iets anders is dan een puistje dien je er wel op te letten. Mazelen lijkt bijvoorbeeld op acne. Andere huidaandoeningen dienen ook een andere behandeling te krijgen.

Conclusie en stap-voor-stap methode

Puistjes in de haargrens komen vaak voor bij zowel jonge als oude mensen. Vaak ontstaan de puistjes door een opstapeling van vuil en oliën in je haren. Ook hebben je levensstijl en algemene hygiëne een grote invloed op het ontstaan van acne.

Je hebt net verschillende tips gekregen om de puistjes te behandelen. Het is in ieder geval aan te bevelen te letten op je huid/haar verzorging en het gebruik van cosmeticaproducten.

Als laatste raad ik je aan mijn gratis e-book te lezen. Hierin vind je de nodige informatie om voor een langere periode de puistjes in je haargrens te verminderen. Je gaat namelijk de grondoorzaken van puistjes bij de wortel aanpakken.

Via de knop hieronder kun je meer lezen over het stappenplan en beginnen met het behandelen van de puistjes in je haargrens.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Heb jij ook last (gehad) van puistjes in je haargrens? Ik en andere bezoekers zijn erg benieuwd naar je oplossingen! Laat het weten onderaan in de reacties!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *