Hoe puistjes op de hoofdhuid behandelen?

Pukkels op hoofdhuid en onder haren behandelen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puistjes op hoofdhuid

Puistjes op de hoofdhuid komen minder vaak voor dan puistjes op andere plekken van het lichaam. Toch kunnen de puistjes net zoveel last met zich meebrengen.

De puistjes en acne vlekken ontstaan wanneer de poriën verstopt of ontstoken raken. Dat heeft veelal te maken met schommelende hormonen.

Het kan bijvoorbeeld een idee zijn je hoofdhuid meer te verzorgen. Was je haren en gebruik een goede shampoo. Op deze manier kun je tijdelijk puistjes wegwerken.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

In deze blog ga ik je vertellen wat de mogelijke oorzaken zijn van puistjes op je hoofdhuid. Daarnaast licht ik toe hoe je kunt vaststellen of het daadwerkelijk om een puistje gaat. Bovendien krijg je enkele tips om hoofdhuid acne te voorkomen, zelf te verzorgen en te laten behandelen.

Acne op hoofdhuid oorzaken

Bij hoofdhuid acne zie je vaak kleine puistjes of pukkels op de hoofdhuid en de achterkant van het hoofd. Ook kunnen er witte puistjes ontstaan langs je haargrens. De puistjes kunnen zelfs onder de haren zitten, jeuken, groot worden en pijn doen.

Net als puistjes op andere plekken, ontstaan puistjes op de hoofdhuid wanneer een talgkliertje verstopt raakt met talg, dode huidcellen en vuil. Ook bacteriën en gisten kunnen een ontsteking veroorzaken.

Voeding kan een belangrijke invloed hebben op puistjes op de hoofdhuid. Volgens studies zouden producten met veel suikers, vetten en snelle koolhydraten meer puistjes kunnen veroorzaken. Vitamine A, vitamine B2 en gezonde vetten zouden juist kunnen helpen bij het elimineren van puistjes.

Dit zijn andere voorbeelden van oorzaken voor acne op de hoofdhuid:

 • Follikels raken verstopt met dode huidcellen of huidsmeer
 • Het gebruiken van meerdere producten door elkaar, zoals haargels, haarlak en schuim
 • Het niet goed wassen van de haren
 • Zweten door hoofdbedekking
 • Te lang wachten met het wassen van de haren na het zweten
 • Wrijving door strakke petjes, hoeden en helmen
 • Alle spullen die je hoofd aanraken, zoals kussenslopen en dekens
 • Hormonen die uit balans raken

Hormonen zijn één van de bekendste oorzaken van puistjes en terugkerende acne. Denk aan factoren zoals voeding, stress en slaapgebrek die hier invloed op kunnen uitoefenen.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

pukkels acne hoofdhuid oorzaak
Haren wassen en acne

Bepaalde ziektekiemen kunnen flinke acne op de hoofdhuid aanwakkeren. Denk aan de volgende huidbacteriën en infecties:

 • Gisten van Malassezia
 • Mijten
 • Cutibacterium acnes
 • Staphylococcus epidermidis
 • Propionibacterium acnes
 • Staphylococcus aureus
 • Demodex folliculorum

Verschillende soorten puistjes

Aangezien mee-eters en ontstekingen op de hoofdhuid verschillende oorzaken kunnen hebben, kan het lastiger zijn acne op de hoofdhuid te bestrijden.

Folliculitis komt veelvuldig voor op de hoofdhuid en is een verwante aandoening. Genestelde bacteriën op de hoofdhuid kunnen ervoor zorgen dat haarzakjes ontstoken raken. Bij elke haartje zit een haarzakje. Er kan dus overal folliculitis ontstaan. Folliculitis kun je herkennen aan kleine, jeukende rode bultjes.

De bekende huidaandoening psoriasis gaat vaak gepaard met roos, schilfers en een rode hoofdhuid. Het is niet verstandig psoriasis plekken aan te raken. Anders kun je de plekken verergeren, en lijken ze steeds meer op puistjes.

Je ziet vaak cysten (harde, grote puistjes) in de nek rond de haarwortels. Je kunt deze onderscheiden van normale puistjes op de hoofdhuid, omdat cysten vaak geen witte puskop hebben. De puistjes groeien dan ook onder de huid.

Bovendien kunnen bultjes op de hoofdhuid worden verward met muggenbulten, of zelfs een teken zijn van kankercellen.

Puistjes op hoofdhuid voorkomen

Het voorkomen van puistjes op de hoofdhuid begint bij het schoonhouden van de hoofdhuid. Zo voorkom je namelijk dat de poriën verstopt raken. Was in ieder geval je haar wanneer het vettig aanvoelt, er vuil in zit en nadat je hebt gezweet.

De volgende tips kunnen helpen pukkels bij het bestrijden van puistjes op de hoofdhuid en het voorkomen van nieuwe uitbraken:

 • Vermijd het dragen van strakke hoofdbanden, hoeden en petten, zodat de hoofdhuid niet volledig wordt afgesloten.
 • Was je haren zo snel mogelijk na sporten of zweten.
 • Gebruik natuurlijke, hypoallergene producten (tegen allergische reacties) om je haren te wassen.
 • Gebruik niet te veel agressieve/vettige haarproducten, zoals haarsprays, shampoo en gels. Kies beter voor producten met labels zoals ‘non-comedogeen’ en ‘olievrij’ omdat deze de poriën niet verstoppen.
 • Zorg dat je voldoende omega-3 vetzuren, antioxidanten, zink, vitamine, A, B2, D en E binnenkrijgt. Je kunt tevens voedingssupplementen kopen, maar neem er niet te veel van en overleg met een arts.
 • Houd een voedingsschema bij. Zo kun je controleren of bepaalde voedingsmiddelen meer puistjes op de hoofdhuid veroorzaken.
 • Was je kussenslopen regelmatig, hier lig je namelijk met je hoofd op terwijl er veel vuil op zit. Was je hoofdhuid voordat je gaat slapen, zodat er niets uit je haren op je kussensloop belandt.
 • Minimaliseer irritatie van scheerapparaten.
 • Knijp nooit puistjes uit om littekens of een diepere infecte te voorkomen.
 • Je kunt overwegen met een dermatoloog te bespreken welke haarverzorgingsroutine bij jou past.

Soms kunnen puistjes op de hoofdhuid ontstaan wanneer de haren onregelmatig worden gewassen. Ook kunnen puistjes zichtbaar worden wanneer haren te vaak worden gewassen en dus te veel talg van de huid wordt verwijderd.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puistjes op hoofdhuid behandelen

Pukkels op de hoofdhuid kunnen bijvoorbeeld worden bestreden met medicinale shampoos en zalven. Deze aanbevolen shampoo werkt het beste tegen puistjes op de hoofdhuid.

Een arts zal vaak een medicinale shampoo of acne behandeling aanbevelen aan iemand met puistjes op de hoofdhuid. Het doel van een dergelijke shampoo is het wegspoelen van overtollig talg en vuil. Zo kunnen de huidige puistjes sneller genezen en voorkom je een nieuwe uitbraak.

Een vrij verkrijgbare shampoo voor acne op de hoofdhuid kun je online kopen zonder recept. Meestal bevatten de producten één van de volgende ingrediënten:

 • Tea tree olie: helpt bacteriën op de hoofdhuid verwijderen
 • Salicylzuur: helpt dode huidcellen op de hoofdhuid elimineren
 • Glycolzuur: exfolieert dode huidcellen en helpt huidsmeer en vuil op de hoofdhuid verwijderen
 • Ketoconazol: vermindert schimmels, schilfers en een rode huid
 • Ciclopirox: helpt huidinfecties behandelen, verwijdert schimmels en wordt vaak gebruikt in roosshampoos
 • Benzoylperoxide: verwijdert acne-veroorzakende bacterie P. acnes die mogelijk op de hoofdhuid aanwezig is

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

Blijven puistjes op de hoofdhuid langdurig aanhouden en krijg je ook last van symptomen, zoals haaruitval, kale plekken en ontstekingen? Dan kan een arts de volgende behandelingen voorschrijven:

 • Antibiotische zalven of steroïde crèmes
 • Orale antibiotica
 • Antihistaminica
 • Lichttherapie
 • Fysieke extracties
 • Medicatie voor zware vormen van acne, zoals isotretinoïne

Bij puistjes op de hoofdhuid mag slechts één type behandeling worden ingezet. Anders moet het worden besproken met de arts of dermatoloog. Hierdoor kunnen namelijk resultaten per type behandeling beter in de gaten worden gehouden.

Conclusie en gratis de beste tips!

Puistjes op de hoofdhuid zijn in de meeste gevallen niet gevaarlijk.

Vaak wordt hetzelfde type behandeling ondergaan als bij puistjes op andere plaatsen van je gezicht.

Probeer eerst een aantal verzorgingsproducten tegen acne. Als de acne niet verdwijnt of erger wordt, dan kun je een huisarts of dermatoloog om hulp vragen. Er kan dan een speciale shampoo worden voorgeschreven of een sterkere acnebehandeling worden ondergaan.

Het aanpassen van je huidverzorgingsroutine, algemene hygiëne, levensstijl en voedingspatroon kan in veel gevallen voorkomen dat acne op de hoofdhuid terugkeert.

De beste tips tegen puistjes op je hoofdhuid kun je vinden in onze gratis gids. Het is belangrijk het probleem te elimineren bij de bron.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze blogs ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *