Puistjes in hals

12 makkelijke manieren om puistjes in de hals te bestrijden

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
puistjes in hals

Puistjes in de hals ontstaan doorgaans hetzelfde als puistjes op het gezicht en in de nek.

Veel mensen denken dat de hals en nek hetzelfde zijn. De hals is echter het gedeelte aan de voorkant van het lichaam tussen het hoofd en de romp. Het gedeelte aan de rugzijde wordt de nek genoemd.

Mocht je op andere plekken puistjes ervaren, dan kan het zijn dat je ook last krijgt van puistjes in je nek of hals.

Normale puistjes in de hals hebben vaak te maken met schommelende hormonen. Dit kan dan bijvoorbeeld te maken hebben met de zwangerschap, voeding of stress.

Als je voornamelijk in de zomer last hebt van puistjes rondom je hals, kun je enkele aanpassingen doen aan je huidverzorgingsregime.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

In dit artikel ga ik toelichten hoe je acne in de hals kunt bestrijden. Ook ga ik je kort vertellen over de oorzaken van puistjes in je hals, zodat je onzuiverheden in de toekomst mogelijk kunt voorkomen.

Hoe ontstaan puistjes in de hals?

Puisten in de hals ontstaan door verstopte en ontstoken poriën.

Een talgkliertje maakt talg aan. Wanneer een talgklier meer talg aanmaakt dan gebruikelijk kan dit ervoor zorgen dat het overtollige talg ophoopt in een porie. Wanneer bacteriën en vuil gaan mengen bij de verstopping, dan gaat het ontsteken. De ontsteking is eigenlijk hetzelfde als een puistje in de hals.

Puisten kunnen op allerlei plaatsen voorkomen. Meestal ontstaan puistjes op het gezicht, de rug en de hals. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van puistjes op de hals dan mannen.

Helaas kun je niet altijd voorkomen puistjes te krijgen op bepaalde plekken. Zo zullen jongeren meestal puistjes krijgen in het gezicht, in de nek en op de rug. Eigenlijk kunnen puistjes overal ontstaan waar zich poriën bevinden.

Puistjes in de hals zijn extra vervelend, want iedereen kan de puistjes zien. Voornamelijk in de zomer is het lastig om puistjes te verbergen.

Dingen zoals make-up, zonnebrand, zweet en irriterende cosmetische producten kunnen je huid “vies” maken of het microbioom van je huid verstoren. Vervolgens creëren bacteriën ontstekingen met puistjes als gevolg.

Vaak reinigen mensen wel hun gezicht, maar vergeten zij hun hals en nek. Gezien puistjes in de hals op dezelfde manier ontstaan als puistjes op andere plekken van het lichaam, dien je de huid in de hals hetzelfde te verzorgen.

Eén van de belangrijkste dingen om van bestaande puistjes af te komen, is het reinigen van de huid.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puisten in hals: de oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor puistjes in de hals. Ook zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen bij een toename van de hoeveelheid puistjes. Hieronder ga ik enkele oorzaken kort met je bespreken. Hierna zullen de tips worden gegeven om er van af te komen.

Je kunt natuurlijk het beste even onze gratis gids raadplegen voor de ultieme oplossingen.

Vettig haar

Een mogelijke oorzaak voor puistjes in de hals is vettig haar. Viezigheid en vet uit je haar kan namelijk terecht komen op de huid van je hals. Hierdoor zullen de poriën verstoppen en ontstaan puistjes.

acne in hals
Acne in hals door vette haren

Te lang dezelfde kleding dragen

Het te lang dragen van dezelfde kleding kan puistjes in de hals veroorzaken. Veel onzuiverheden verzamelen zich namelijk bij de rand van je trui of t-shirt, en dus bij de hals.

Zorg ervoor dat je niet te lang dezelfde kleding draagt om verstopte poriën te voorkomen. Hetzelfde geldt voor nachtkleding.

Te weinig je beddengoed verschonen

Door te weinig je beddengoed te verschonen, kan viezigheid zich makkelijk ophopen. Op je bed, kussen en matras komt bijvoorbeeld zweet en vet uit je haar terecht. Op dezelfde plek lig jij met je hals, waardoor puistjes makkelijk kunnen ontstaan.

Irritatie door bepaalde stoffen

Acne in de hals kan betekenen dat je huid niet goed met bepaalde stoffen om kan gaan.

Onderzoek eens of je wasmiddel en wasverzachter bepaalde stoffen bevatten die de oorzaak zijn voor de puistjes in je hals. Ook kunnen puistjes te maken hebben met halssieraden die zijn gemaakt van nikkel.

Bepaalde voeding

Bepaalde voeding kan weleens de oorzaak zijn voor het ontstaan van die vervelende puisten. Suikerrijke en vette voedingsmiddelen zijn hier voorbeelden van. Ook zouden melkproducten, zoals kaas en yoghurt acne in de hals verergeren door hormonen uit balans te brengen.

Mocht je vaker dan 1 keer per week vet eten, dan kun je wellicht wat aanpassingen doen aan je eetpatroon. Het beste kan zijn zelf te ervaren of voeding de oorzaak is van je puistjes door een eigen eetschema bij te houden.

Wanneer mensen de onderliggende oorzaken van de puistjes in hun hals niet vinden, dan kunnen zij onnodig nog jarenlang last blijven houden. Ongeveer de helft van de mensen met acne denkt dat het hun zelfvertrouwen heeft beïnvloedt.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

hals acne chocola
Acne in hals door vette voeding

Stress en acne

De laatste oorzaak van puistjes in je hals is een overmatige productie van het hormoon cortisol door je bijnieren. Vaak gaat dit gepaard met stress en slaapgebrek.

Acne rondom gebieden, zoals de hals en nek wordt vaak veroorzaakt door stress. Probeer dus te ontdekken waar de stress vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen of vermijden. Zowel op het werk als thuis moet je jezelf op je gemak voelen.

Je kunt eens zoeken naar stress verminderende activiteiten, zoals mindfulness en meditatie. Lichtjes sporten kan ook helpen tegen stress en het in balans brengen van de hormonen. Hierin moet je niet overdrijven, omdat je anders fysieke stress kunt ervaren.

Puisten in hals behandelen

Doe in ieder geval het volgende om te proberen van puistjes in je hals af te komen en in de toekomst onzuiverheden te voorkomen.

 • Verwijder make-up van je huid voordat je naar bed gaat
 • Verwijder zweet op tijd van je huid
 • Kijk uit voor ander vuil op je hals
 • Gebruik geen zonnebrandcrème die de poriën verstopt
 • Gebruik geen shampoo en andere haarproducten die irriterende ingrediënten bevatten
 • Vergeet niet de conditioner en andere resten van haarproducten uit te spoelen
 • Was je hals ’s ochtend en ’s avonds

Puistjes op de hals dien je hetzelfde te verzorgen of behandelen als puistjes op het gezicht.

Reinig de hals dus zowel s’ ochtends als s’ avonds. Gebruik hierbij eventueel een speciale reiniger tegen acne, zodat meer verontreinigheden worden verwijderd.

Bestrijd je acne momenteel met een antibacterieel middel, zoals benzoylperoxide? Dan kun je dat ook gebruiken voor puistjes op de hals. Kijk wel uit dat het spul niet in je trui trekt, want benzoylperoxide heeft een blekende bijwerking.

Wat kan ik nog meer doen tegen puistjes?

 • Draag geen kledingstukken die irritaties aan de huid veroorzaken
 • Slaap voldoende
 • Drink 2 liter water per dag afhankelijk van je lichaamsgewicht
 • Vitamine C kan helpen bij het bestrijden van infecties
 • Niet zelf puistjes uitknijpen om een ergere uitbraak en littekens te voorkomen
 • Huid scrubben of exfoliëren
 • Schoonheidssalon of dermatoloog bezoeken

Hieronder ga ik mijn laatste 12 tips met je bespreken om puistjes in de hals te bestrijden. Liever direct onze 10 beste oplossingen voor acne ontvangen? Druk dan op de knop hieronder.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Acne in hals bestrijden met 12 tips

Je weet nu wat enkele van de mogelijke oorzaken zijn en hebt misschien al een aantal ideeën opgedaan om acne en puistjes in de hals te bestrijden.

Hieronder zie je meer specifieke tips die je kunt implementeren in je dagelijkse leven om puistjes te bestrijden.

1. Draag dagelijks schone kleding

Het is belangrijk dagelijks schone kleding aan te trekken. Door lang dezelfde kleding te dragen, kan je hals namelijk steeds opnieuw in aanraking komen met verontreinigheden.

2. Vermijd bepaalde kleding

Vermijd bepaalde kleding om puistjes in de hals te voorkomen. Zorg dat het t-shirt die je draagt, gemaakt is van ademde stoffen, zoals katoen. Hierdoor kan zweet verdampen, waardoor poriën minder snel zullen verstoppen.

Wist je dat je minimaal 1 liter zweet per dag? Of je nu sport of de hele dag televisie aan het kijken bent. Het geldt in beide gevallen.

3. Verschoon vaker je beddengoed

Het kost misschien wat moeite, maar het is echt goed voor je puistjes om je beddengoed vaker te verschonen. Dit is ook belangrijk wanneer je in een pyjama slaapt. Je pyjama pak kan verschuiven waardoor de hals niet goed wordt beschermd. Verschoon in ieder geval je kussenhoezen regelmatig.

beddengoed veroorzaakt puistjes
Beddengoed verschonen om puistjes te voorkomen

4. Draag nachtkleding maximaal 3 nachten achter elkaar

Zowel t-shirts als pyjama’s verzamelen vuil, talg en bacteriën op zich wat acne op de hals kan veroorzaken. Het is daarom van belang je pyjama regelmatig te wassen. Slaap maximaal 3 nachten achter elkaar in dezelfde pyjama.

5. Was je haren vaker

Het vuil uit je haar kan poriën in de hals doen verstoppen. Zo zullen de vervelende puistjes ontstaan. Het kan daarom geen kwaad dagelijks je haar te wassen. Je haar zal dan niet te vet worden.

6. Gebruik een niet vettige conditioner

Voor droog haar is het fijn een goede conditioner te gebruiken. Bepaalde conditioners kunnen er echter voor zorgen dat acne in de nek en in de hals ontstaat. Probeer daarom verschillende conditioners uit om te ontdekken welke de acne veroorzaakt. Ook kun je proberen een tijdje geen conditioner te gebruiken om de oorzaak van acne vast te stellen.

7. Douchen na het sporten

Zoals ik je heb verteld, is zweet een belangrijke factor van acne. Acne op de hals door zweet heeft zelfs de naam Mallorca Acne gekregen.

Bij hoge temperaturen kan je makkelijk gaan zweten. Mensen in warmere klimaten krijgen dan ook vaker last van puistjes door het vele zweten.

Douche dus nadat je hebt gezweet tijdens het sporten of andere inspannende activiteiten. Op deze manier kan het zout en ander viezigheid van zweet niet de huid irriteren.

8. Kijk uit met bodylotion en ingrediënten

Regelmatig je huid hydrateren kan helpen tegen puistjes op de hals. Het gebruiken van een bodylotion met bepaalde ingrediënten kan soms juist acne verergeren. Door een tijdje geen bodylotion te gebruiken, kun je vaststellen of dit daadwerkelijk de oorzaak is.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

9. Een exfoliant gebruiken

Acne kan ontstaan door een ophoping van verontreinigheden en dode huidcellen.

Je kunt één van de beste exfolianten gebruiken om de acne te verminderen. Een exfoliant of peeling zorgt ervoor dat dode huidresten en viezigheid op de bovenste huidlaag in de hals wordt verwijderd. Mee-eters zullen dan minder snel ontstaan en ontsteken.

10. Controleren op allergieën

Producten, zoals wasverzachters kunnen een allergische reactie geven met acne op de hals als gevolg. Daarnaast heb je misschien een allergie voor een voedingsmiddel.

Laat je dus controleren op allergieën. Op deze manier kan worden vastgesteld of bepaalde stoffen je huid irriteren waardoor de puistjes ontstaan. Jezelf laten controleren kan bij een huisarts of allergoloog.

11. Verander je eetpatroon

Hormonen, vetten en suikers kunnen zorgen voor hogere ontstekingswaarden.

Het kan verstandig zijn bij te houden wat je lichaam precies binnenkrijgt. Hierdoor kun je ontdekken of bepaalde voedingsmiddelen, zoals patat en chocola invloed hebben op je pukkels.

Water, fruit, groenten en gezonde voeding is een stuk beter voor je lichaam. Eet bijvoorbeeld vaker aardbeien, wortels of een salade. Dergelijke voedingsmiddelen bevatten goede stoffen die de gezondheid van je huid kunnen verbeteren.

12. De beste oplossing voor puistjes in je hals

In deze blog heb ik je kort verteld over enkele oorzaken voor het krijgen van acne in de hals.

Ook heb je een aantal tips gekregen om je huid te verbeteren. Naast deze tips zijn er nog tal van andere manieren om acne in je hals effectiever te bestrijden.

Veel geld uitgeven aan dure middeltjes, schoonheidssalons en medicijnen is in de meeste gevallen niet nodig. Dergelijke producten aanschaffen is vaak zelfs zonde van je geld, omdat ze een minimaal of tijdelijk effect hebben.

Dankzij de stappen en methodes uit onze gratis gids kan je puistjes razendsnel verminderen. We gaan niet alleen de huidige symptomen bestrijden, maar het probleem oplossen bij de wortel.

Je zult je eindelijk beter voelen, er beter uitzien en je zelfvertrouwen terugkrijgen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Laat hieronder gerust een reactie achter als je nog vragen hebt over puistjes en acne in de hals.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *