Puistjes intieme zone

Wat kun je doen tegen puistjes op en rondom de intieme zone?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
puistjes intieme zone

Puistjes kunnen overal voorkomen, zo ook in de intieme zone. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Hoe komt het en wat kunnen we eraan doen? Dat ga ik je proberen te vertellen op deze pagina.

Verstopte talgklieren komen vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze ontstaan wanneer een haarzakje verstopt raakt. Bij elk haartje zit een kleine klier. Deze klier produceert talg. Als de talg niet weg kan, dan kan het zo zijn dat je een ontsteking krijgt. Samen met de dode huidcellen kan de talg niet naar buiten. Het resultaat is een puistje onder de huid.

Je kan puistjes over je hele lichaam krijgen. Overal waar je haartjes hebt kan dit voor komen. In dit artikel bespreek ik specifiek de puistjes in de intieme zones.

Puistjes rond de intieme zone bij mannen

Mannen hebben vaak wat meer last van puistjes in de intieme zone dan vrouwen. Maar ook voor vrouwen is het een bekend fenomeen. Het vervelende is: zodra er puistjes op de penis zijn gaan ze niet altijd vanzelf weer weg. Ze hebben eerder de neiging om groter te worden. Dit kan heel vervelend zijn. Er bestaat ook niet altijd een zalfje of een pilletje om ze te laten verdwijnen.

Sommige mensen hebben de neiging om puistjes uit te knijpen, maar veelal is dit geen goed idee. De penis en balzak zijn een nogal gevoelige plek en je kan je makkelijk verwonden. Ook kan je door een puistje uit te knijpen een ontsteking veroorzaken en je krijgt ook vaak niet alles uit het puistje geknepen. Meestal blijft er een deel in het puistje achter.

Het goede nieuws is dat verstopte talgklieren geen risico vormen voor je gezondheid. Als je het puur medisch bekijkt is er geen reden om in te grijpen, omdat normale puistjes rond de intieme zone meestal vanzelf verdwijnen. Maar natuurlijk kan het je storen. Je kunt dan een middel, zoals benzoylperoxide of tea tree olie gebruiken om ze sneller te laten genezen. Wat je ook eventueel kan doen is ze te laten wegnemen door de huisarts of dermatoloog. Hij maakt dan een sneetje in je huid en verwijdert de volledige puist of cyste. Dit gebeurt onder lokale verdoving dus je voelt er bijna niets van. Maar je kan natuurlijk wel weer nieuwe puistjes krijgen bij andere haartjes.

Wat je ook kan doen is puistjes laten waar ze zijn. Iedereen heeft wel iets aan zijn of haar lichaam wat we liever niet zouden willen hebben. Denk aan een striem, een litteken of een moedervlek. Het is heel normaal dat we daar niet zo blij mee zijn en ons zelfs ervoor schamen. Vooral bij de intieme delen, die bijna niemand ziet, kan het een gevoel van schaamte geven. Als een puistje echter lang aanhoudt, dan dien je wel een arts te raadplegen voor advies.

Sommige mannen hebben zoveel puistjes op de balzak dat dit flink irriteert. Je kan er dan voor kiezen om het bij een dermatoloog te laten verwijderen. Als je er meerdere hebt is het misschien een goed idee om ze door middel van een CO2 laser door de arts te laten verwijderen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puistjes en bultjes rond de eikel

Nog een probleem wat bij mannen kan optreden zijn kleine bultjes gelegen rond de rand van de eikel. Het zijn meestal huidkleurige bultjes van 1 tot 3 mm die wat kunnen glanzen. Met noemt dit Pearly Penile Papules: parelkrans. Omdat het voorkomt rond de eikel heeft het de naam parelkrans gekregen. Heel soms kunnen het ook een soort van huidflapjes zijn. Deze huidaandoening komt voor bij ongeveer één op de vijf mannen in meer of mindere mate. Het is een goedaardige aandoening die ook niet besmettelijk is. Je kan deze bultjes als hinderlijk of onhygiënisch ervaren. Je kan deze bultjes door een dermatoloog laten weghalen.

Fordyce spots 

Fordyce spots zijn kleine geelachtige of huidkleurige bobbeltjes die meestal in groepjes op de schacht of op de voorhuid van de penis voorkomen. Ze zijn beter zichtbaar als de huid zich oprekt. Het zijn opgerekte talgkliertjes die vooral voorkomen op plekken waar haren groeien. Het is volkomen onschuldig en komt geregeld voor bij mannen. 

Angiokeratomen

Dit zijn kleine paarsblauwe bultjes op de balzak of de schacht van de penis. Het is in feite een kluwen bloedvaatjes. De grootte kan variëren tussen 1 mm tot 1 cm. Het is een volkomen goedaardige huidafwijking. Wel is het zo dat ze door beschadiging kunnen gaan bloeden wat hinderlijk kan zijn. Bij vrouwen kunnen deze afwijkingen ook voorkomen rond de vulva. Ongeveer één op de zeven mannen heeft er last van.

Puistjes intieme zone bij vrouwen

Ook vrouwen kunnen rond de intieme zone last krijgen van puistjes. Net zoals bij mannen geldt dat waar er haar groeit er puistjes of puistjes-achtige bultjes kunnen ontstaan. Er kunnen dus ook puistjes rond de vagina ontstaan. Als vrouw kan je deze ook krijgen bij de schaamlippen, door bijvoorbeeld wrijving van strak ondergoed. Dit kunnen puistjes met gele pus zijn, deze kan je beter niet uitknijpen. Ze zien er net zo uit als puistjes op andere plaatsen op het lichaam: rood, pijnlijk en ontstoken. Bultjes bij de schaamlippen zijn soms heel normaal. Je hoeft je hier dan ook vaak geen zorgen om te maken.

Schaamlippen kunnen door het leven heen van uiterlijk veranderen. Dit kan gebeuren door een zwangerschap en geboorte of door de menopauze of ouderdom. Het is heel normaal, maar het kan als vervelend worden ervaren. Ook als je voorheen nooit last had van bultjes en hobbels op de schaamlippen kan je ze later toch plotseling krijgen. 

Neem contact op met een arts als je jezelf zorgen maakt of de bultjes of puistjes niet uit zichzelf verdwijnen. Wellicht is er sprake van iets ernstigs.

Puistjes en ingegroeide haartjes door scheren

Wanneer men haar wegscheert of op een andere manier weg haalt, is er altijd een risico dat een haarzakje ontstoken kan raken en men zo een puistje krijgt. Dit geldt ook wanneer je haar verwijdert rond het gebied van de schaamlippen en penis.

Puistjes of bultjes in de intieme zone kunnen ook veroorzaakt worden door ingegroeide haren. Wanneer een haartje naar binnen onder de huid groeit, komt dat doordat de top van een groeiend haartje terug in de huid of in het haarzakje gedwongen werd. Dit kan gebeuren als je strakke broeken draagt of als je je hebt geschoren. 

Een groter of kleiner bultje op de schaamlippen kan erg vervelend zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het bultje zich ontwikkelen tot een abces en is het verstandig een dokter te raadplegen en hem ernaar te laten kijken. Hij zal je adviseren wat je er aan kan doen of kan laten doen.

Wat kun je doen tegen puistjes op en rondom de intieme zone?

In dit artikel heb ik al kort verteld wat je kunt doen tegen puistjes. Hieronder geef ik je nog een aantal tips voor de puistjes op en rondom de intieme zones.

  • Voorkom het dragen van te strak ondergoed of broeken tegen wrijving en zweet rond de intieme zone
  • Douche elke dag en gebruik milde verzorgingsproducten
  • Breng geen middelen aan op de slijmvliezen van de geslachtsdelen (eikel, vagina en binnenzijde vulva)
  • Was je piemel of vagina elke dag zonder zeep
  • Download hieronder mijn gratis e-book om de echte oorzaken en behandelingen van acne te ontdekken
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *