Puistjes op kaaklijn

Ontdek 13 effectieve manieren om acne op je kaaklijn te behandelen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puist op kaaklijn

Heb je last van puistjes op je kaaklijn? Bijna overal op het lichaam kunnen puistjes en acne plekken ontstaan. Als je een puist op je kaaklijn ontdekt, dan is dat flink balen. Een puistje in je gezicht valt namelijk erg op.

Acne rond de kin en kaaklijn komt vooral voor bij personen tussen hun 20e en 30e levensjaar. Vaak gaat het om hormonale puistjes. Dat zijn puistjes die zijn veroorzaakt door een hormonale onbalans en verstopte oliekliertjes.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voeding en gewoontes terugkerende puistjes veroorzaken op het hele lichaam en hoe je dit probleem snel kunt stoppen.

De puistjes op de kaaklijn zien er meestal uit als harde bultjes zonder inhoud. Knijp ze echter niet uit, hoe vervelend je ze ook vindt. Je kunt beter enkele tips toepassen uit dit blogbericht, zodat de puistjes stevig worden verzorgd en er geen littekens zullen ontstaan.

Puistjes op kaaklijn: overzicht

Puistjes op de kaaklijn ontstaan door verstopte huidporiën. Onder je huid bevinden zich talgkliertjes die huidsmeer, oftewel talg aanmaken om je huid te beschermen en soepel te houden. Overtollig huidsmeer kan zich echter gaan verzamelen in de huidporiën.

De poriën, op bijvoorbeeld de kaaklijn, kunnen daarom verstopt raken met overtollig huidsmeer en ander vuil, waardoor mee-eters ontstaan. Wanneer deze mee-eters ontstoken raken door bacteriën, dan kunnen puistjes ontstaan.

Een puistje op de kaaklijn kan hard en rood zijn, maar ook een wit kopje hebben.

Zo’n puist op de kaaklijn kan erg vervelend zijn, omdat de kans groot is dat anderen naar je plek zullen staren. Je kunt zelfs pijn krijgen van de puistjes. De puistjes kunnen namelijk diep onder de huid zitten, dichtbij de zenuwen. Daardoor zijn ze ook zo gevoelig.

Hoe ontstaat acne op de kaaklijn?

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor de puistjes op je kaaklijn, zoals:

 • Hormonen die uit balans raken
 • Spanning, stress en slaapgebrek
 • Scheren van de kaaklijn
 • Vaak de plekjes op je kin aanraken
 • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiva en antidepressiva

We zien vaker vrouwen met acne rondom hun kaaklijn, hals en kin dan mannen. De puistjes worden dan ook vaak veroorzaakt door een vergroting van het aantal mannelijke hormonen in het lichaam. Ook komt acne vaak voor bij vrouwen rond hun menstruatie periode, wederom veroorzaakt door hormonen.

Hormonale acne op kaaklijn
De kaaklijn en hormonale acne

Mannen krijgen soms last van puistjes rond hun kaaklijn door te scheren. Het scheren van de huid en het vuil op een scheermes kan een flinke ontsteking van de poriën opleveren. Ook kunnen ingrediënten in bepaalde type scheerschuim in de poriën terecht komen.

Een puist op de kaaklijn kan ook ontstaan door het dragen van bepaalde kleding, zoals een helm met een band die aansluit op je kin, een blouse met een strakke kraag rond je kin, een mondkapje of het gebruiken van comedogene make-up.

Bovendien kun je last hebben van andere aandoedingen waarbij zwellingen ontstaan rondom je kaak, zoals: bacteriële infecties, reacties op bepaalde producten, folliculitis en rosacea.

Acne op de kaaklijn en hormonen

Acne op en rondom de kaaklijn ontstaat vaak door een hormonale disbalans. De hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg aanmaken dan nodig is, en je dus meer kans hebt op verstopte poriën en puistjes. Verschillende aspecten uit je levensstijl hebben invloed op je hormonen en zorgen voor een hogere talgproductie, zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen en onvoldoende nachtrust. Mocht je zwanger zijn, dan kun je ook te maken hebben met hormonen die uit balans zijn geraakt.

Het kan een tijdje duren voordat de hormonen weer in balans raken en de huid rustig wordt. Ga in ieder geval nooit puistjes uitknijpen. De puistjes rond de kaaklijn zitten vaak diep, waardoor je een grote kans hebt op blijvende littekens. Die littekens kunnen er zelfs voor zorgen dat je onzeker en depressief wordt. Neem je acne dus écht serieus om je geestelijke gezondheid te beschermen.

Vaak bezoeken acne patiënten een dermatoloog om een passende behandeling of een medicijn voor hun huidtype te vinden. Er wordt dan een middel ingezet die diepe onderhuidse ontstekingen op de kaaklijn tegengaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een medicijn waarmee de hoeveelheid androgenen en testosteron hormonen verminderen. Op deze manier kunnen de hormonen weer in balans worden gebracht. Acne medicijnen gaan vaak gepaard met bijwerkingen. Je zult dus geschikt moeten zijn en eerst moeten overleggen met een arts om het te mogen gebruiken. Een alternatief is je hormonen in balans te brengen met voeding.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen kunnen helpen tegen terugkerende hormonale puistjes.

Puisten op kaaklijn behandelen

Puistjes op je kaaklijn kun je doorgaans op dezelfde manieren verzorgen als andere puistjes op je gezicht. De huidverzorgingsproducten die je nu gebruikt, zijn dus waarschijnlijk ook geschikt voor je kaaklijnacne.

Om te beginnen was je 1 keer per dag je kaaklijn met een milde, niet-schurende reiniger om het vuil van je huid te halen. Spoel daarna af met water. Om acne harder te bestrijden, kun je ook een anti-acne product gebruiken met benzoylperoxide of salicylzuur.

Anderzijds bestaan er verschillende natuurlijke stoffen en middelen die je kunt gebruiken om puistjes te behandelen, zoals:

 1. Aloë vera: Smeer de gel op je kaaklijn om je huid te reinigen en vettigheid en vuil te verwijderen.
 2. Azelaïnezuur: Smeer een dun laagje van de crème op de huid om het buitenste laagje van de huid te verweken. Bij acne zie je vaak na enkele maanden resultaat.
 3. Groene thee extract: Drink groene thee of breng wat aan op de huid om de talgproductie te verminderen en ontstekingen te verminderen.
 4. Tea tree olie: Smeer wat olie uit de ‘Melaleuca Alternifolia’ bladeren op je acne om acne-veroorzakende bacteriën te doden
 5. Zink: Zink zit bijvoorbeeld in yoghurt en paddenstoelen. De stof kan zorgen voor een gezondere huidcel productie.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Tips voor puistjes op je kaaklijn

Hieronder geef ik je nog meer tips tegen puistjes en acne op je kaaklijn:

 1. Vrouwen kunnen terecht bij een gynaecoloog als de kin acne zichtbaar wordt rond hun menstruatie. De anticonceptiepil kan namelijk een oplossing zijn;
 2. Was je gezicht dagelijks en maximaal 2 keer per dag, zodat je huid minder vettig wordt en verhoorning van de talgklieren wordt tegengegaan;
 3. Ga de huid niet te hard schrobben, anders verliest je huid vocht en wordt er juist meer talg aangemaakt;
 4. Het kan soms verleidelijk zijn je acne te verbergen met je handen of eraan te krabben. Door het krabben en aanraken kan echter meer vuil in je poriën terecht komen;
 5. Gebruik alleen minerale make-up op waterbasis voor je gezicht en olievrije, niet-comedogene producten om de huid te verzorgen;
 6. Vervang regelmatig je scheermesjes en scheer niet te hard;
 7. Was je gezicht na het dragen van een helm, zodat het zweet rondom je kaaklijn wordt verwijdert;
 8. Gebruik exfolianten en hydraterende huidmaskers om je huid te kalmeren.

Wanneer medisch advies inwinnen bij een arts?

Wanneer de acne niet over gaat na het gebruiken van een reguliere huidverzorgingsproduct of wanneer je een ernstige vorm van acne hebt, dan kun je een dermatoloog of huisarts raadplegen voor een behandeling op recept.

Er zal dan bijvoorbeeld een antibiotische gel, pil of orale retinoïden worden voorgeschreven. Soms moet je de medicijnen lange tijd blijven gebruiken, ook wanneer de acne weg is. Zo wordt een nieuwe acne uitbraak op de kaaklijn voorkomen. Daarnaast kunnen zwaardere behandelingen worden ingezet, zoals lasers en chemische peelings.

De meeste puistjes rond de kaaklijn verdwijnen gelukkig binnen een week vanzelf. Echter, acne kan weken, maanden of zelfs jaren zichtbaar blijven in het geval van hevige vormen die niet goed worden verzorgd of behandeld.

Slotwoord & dé ultieme methode tegen puistjes

Na het lezen van dit blogbericht weet je hoe de puistjes op je kaaklijn ontstaan. Ook heb je enkele tips gekregen om de puisten te verzorgen of te behandelen. Het is belangrijk nu actie te ondernemen, zodat er geen nieuwe uitbraken, littekens en psychische klachten ontstaan.

Naast de tips die ik met je heb besproken, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om weer een gezonde, schone en mooie huid te krijgen.

Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde voeding ontzettend goed kan helpen bij acne? En dat onderliggende problemen in je lichaam ervoor zorgen dat acne steeds terugkeert? Dat is dus de reden dat puistjes blijven terugkomen, terwijl je trouw smeert met middeltjes of zelfs professionele behandelingen ondergaat.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over de manieren om puistjes voor de lange termijn te laten verdwijnen. Laat de acne niet meer de baas zijn over jou, maar kom in actie en word zelf de baas over jouw acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *