Puistjes op lip

Zo kun je veilig iets doen aan puistjes op je lip!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puistjes onder en boven op lip

Na het ontdekken van een puistje op je gezicht baal je waarschijnlijk al. Bij puistjes op je lip schaam je jezelf mogelijk nog meer. De puisten kunnen namelijk erg opvallend zijn. Misschien durf je zelfs geen kus meer te geven, omdat je een dikke en opgezwollen lip hebt met een puistje erop.

Vaak hebben mensen met acne op hun gezicht ook last van puistjes op hun lip. Puistjes op de lip kunnen voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en kunnen blijven terugkomen als men niet weet wat de onderliggende oorzaken zijn.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Door de gevoeligheid van de lip kan het uitknijpen van een puistje op deze plek flink pijnlijk zijn. Wanneer je een puist onbedoeld open krabt of verkeerd openknijpt, kunnen er nog meer puistjes ontstaan door het verspreiden van de onzuiverheden. Je dient daarom voorzichtig om te gaan met puistjes op de lip.

Gelukkig zijn er een aantal betere dingen die je kunt doen om puistjes op je lippen te bestrijden. In dit artikel geef ik je dan ook een aantal tips. Tevens bespreek ik de echte onderliggende oorzaken van puistjes op je lip, en hoe je deze bij de bron kunt oplossen.

Wat kun je doen tegen een puist op je lip?

Het is lastig een puist op je lip te verbergen met bijvoorbeeld een foundation. Voordat je direct puistjes gaat uitknijpen, is het echter belangrijk de oorzaken te ontdekken. Zo voorkom je namelijk in de toekomst opnieuw last te krijgen van puistjes op je lippen.

Ook zijn er veel betere manieren om puistjes op je lip weg te werken dan door ze uit te knijpen. Het uitknijpen van een puistje met blote handen wordt zelfs bijna altijd afgeraden, omdat je juist meer problemen kunt veroorzaken. De huid van je lip is immers een stuk dunner dan andere plekken waar puistjes op je gezicht en rond je mond ontstaan. Je kunt dus sneller last krijgen van infecties en littekens op deze plek.

Het uitknijpen van een puistje kan veel pijn doen door de dunne huid van de lip.

Mijn eerste tip luidt de huid op en rondom je lippen goed schoon te houden. Ga bijvoorbeeld dus geen dikke lagen make-up aanbrengen op je lip. Daarmee sluit je de hele huid af, kunnen ingrediënten in je poriën terecht komen en vergroot je dus de kans op pukkels. Tevens dien je ervoor te zorgen dat er geen zweet op je lippen terecht komt om te voorkomen dat de poriën verstoppen.

Meestal gaat een puistje op de lip vanzelf weer weg, mits je de huid schoon houdt met bijvoorbeeld een speciale reiniger. Ook kun je een aantal dingen doen om een puist sneller te laten rijpen. Vervolgens is het van belang om te weten hoe je de onderliggende oorzaken van acne verhelpt. Dit heeft veelal te maken met hormonen.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Is het een puistje of een koortslip?

Er ontstaat weleens verwarring over het verschil tussen een koortslip en een normaal puistje op de lip.

In het geval van een lage weerstand in combinatie met een puistje op je lip kun je mogelijk last hebben van een koortslip. Het Herpes Simplex-virus is hiervan de oorzaak. Iedereen draagt het virus bij zich, maar het werkt pas tegen ons wanneer we ziek of minder fit zijn.

Je kunt een koortslip herkennen aan een blaasje met vocht, dat uitdroogt en een korstje wordt. Een koortslip kan flink branden en jeuken. De onder en boven lip zullen vanzelf weer in hun normale toestand komen. Als je veel pijn of jeuk hebt, kun je een zalf kopen bij de drogist of huisarts. Helaas moet je wel even wachten met zoenen, want een koortslip is een open wond die erg besmettelijk is.

Er is vaak makkelijk onderscheid te maken tussen een koortslip en een puist op de bovenlip of onderlip. De klachten die horen bij een koortslip zijn meestal vele malen erger dan een normaal puistje op de lip. Een puistje op de lip herken je aan een zichtbaar bultje met witte kopje, een hard korreltje of een zwart puntje aan de rand van je lip.

Puistjes op lip door bacteriën (van anderen)

Puistjes op je lip kunnen worden aangewakkerd door bacteriën van anderen. Het lenen van mascara, lippenstift, lipgloss of vaseline kan al voldoende zijn puistjes te laten ontstaan of verergeren. Op gebruikte make-up producten zitten vaak een hoop bacteriën, die jij vervolgens op je lip aanbrengt. Kijk dus uit met het gebruiken van make-up producten van anderen om puistjes op je lip in de toekomst te voorkomen.

Tevens kunnen nieuwe pukkels ontstaan door jouw eigen lippenbalsem. Er kunnen namelijk ingrediënten inzitten die de poriën laten verstoppen. Kies daarom enkel voor ‘niet-comedoge’ producten die je op je huid aanbrengt. Dit label geeft aan dat een product geen ingrediënten bevat die de poriën verstoppen. Zorg er tevens voor dat je de lippenstift verwijdert voordat je gaat slapen.

Het reinigen van de lippen

Om te voorkomen dat er verontreinigheden opstapelen bij de poriën van je lippen is het van belang dat je je gezicht wast met een zachte gezichtsreiniger, een schoon washandje of je schone vingertoppen.

Je kunt de huid rond je lippen twee keer per dag reinigen met water. Er mogen namelijk geen stoffen in de mond terecht komen.

Gebruik een huidverzorgingsproduct welke geschikt is voor acne op het gezicht. Standaard producten kunnen bijvoorbeeld alcohol bevatten, waardoor puistjes op de lippen erger worden.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

Ongezond eten en de invloed op puistjes

Als je vaak ongezond eet, dan kun je last krijgen van puistjes. Waarschijnlijk kunnen vooral vet en gefrituurd eten bacteriën voeden en de puistjes rondom je lippen veroorzaken.

Vergeet voortaan niet je mond te spoelen of te reinigen met een servet.

Van andere voedingsmiddelen, zoals varkensvlees, chocola en zuivelproducten wordt ook gedacht dat ze puistjes zouden veroorzaken. Dit heeft onder andere te maken met hormoonschommelingen, het laten stijgen van de bloedsuikerspiegel en het binnenkrijgen van bewerkte stoffen.

Eet daarom eens wat meer fruit soorten, groenten en onbewerkte voedingsmiddelen. Drink ook wat meer water. Dat is goed voor je lippen, puistjes en hele lichaam!

Ga gezonder eten!

Het is niet 100% wetenschappelijk bekend of voeding daadwerkelijk de oorzaak is van puistjes op je lip. Op het internet is echter veel informatie te vinden over studies, onderzoeken en ervaringen van acne patiënten (waaronder ikzelf) die het tegendeel beweren.

Mijn huid kan weken heel rustig zijn, maar door één ijsje met chocola te eten, zie ik dezelfde avond nog nieuwe puistjes ontstaan.

Probeer eens bepaalde voedingsmiddelen over te slaan en gezonder te eten om uit te vinden of het invloed heeft op je puistjes. Groente, fruit, zink, omega 3 en vitamine A zijn voorbeelden van mogelijke goede voedingsmiddelen en voedingsstoffen om de puistjes op je lip te verminderen.

Wist je dat hormonen weer in balans kunnen worden gebracht met voedingsmiddelen en dat dit erg goed is voor je puistjes? Bekijk hieronder onze gratis gids en ontdek alles wat je moet weten over hormonen, levensstijl en meer.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puisten op lip verwijderen door uitknijpen

Het is eigenlijk nooit een goed idee een puist uit te knijpen. Vooral niet als de puist zich bevindt op zo’n gevoelige en dunne plek als de lip. Eventueel kunnen schoonheidsspecialisten je puistjes zo veilig mogelijk uitknijpen.

Als je echter zelf een puistje op je lip wil verwijderen, doe het dan zo veilig mogelijk om de huid te beschermen en een verspreiding van verontreinigheden naar omliggende delen van de huid te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door een speciale puisten verwijderaar te gebruiken. Zorg ook dat je huid en handen schoon zijn.

Breng een warm washandje aan op de puistjes

Als je last hebt van whiteheads op je lippen, dan kun je eens proberen een warm kompres aan te brengen om het te helpen genezen. Simpelweg neem je een washandje en maak je deze nat met warm water. Vervolgens kun je deze 10 minuten aandrukken tegen het puistje. Herhaal deze stappen drie tot vier keer per dag. Je zult zien dat verontreinigheden uit het puistje trekken, de roodheid, zwelling en pijn verminderen en de huid beter geneest.

Huismiddelen inzetten tegen een puist op de lip

Volgens verschillende onderzoeken zouden een aantal huismiddeltjes kunnen helpen een puistje op de lip te verminderen.

Je kunt bijvoorbeeld tea tree olie aanbrengen op de lip om de ontsteking en ontwikkeling van een puist te verminderen. Anderzijds helpt aloë vera tegen een puist op de lip door haar kalmerende en hydraterende werking.

De huid van de lip is echter erg gevoelig en het spul kan in je mond terecht komen, waardoor dit mij helemaal geen goed idee lijkt.

Wellicht is ijs een beter huismiddeltje. Door ijs in een doek te wikkelen en dit even op het lippuistje aan te brengen, zal de zichtbaarheid tijdelijk verminderen. Dit kun je dus proberen als je een belangrijke afspraak hebt, zoals een date en je schaamt voor het puistje.

Apotheker of dermatoloog bezoeken

Vaak is er geen dermatologische behandeling nodig voor één puist op de lip. Hygiëne kan veel resultaat opleveren.

Toch kan het verstandig zijn een arts te raadplegen wanneer puistjes niet verdwijnen na 8 weken en puistjes regelmatig terugkeren op je lippen. Er kan dan een voorgeschreven acnebehandeling worden ingezet. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld bacteriën worden bestreden of kan de talgproductie worden tegen gegaan.

Wil je een puist op je lip verwijderen met de beste methode?

Hierboven heb je kunnen lezen over enkele oorzaken en behandelingen voor puistjes op de lippen. Hopelijk kom je hier al verder mee vooruit.

Doorgaans ontstaan puistjes door een combinatie van factoren, zoals een slechte hygiëne, verkeerde huidverzorgingsproducten, levensstijl gewoonten, voeding, stress, slaapgebrek, darmen en onderliggende problemen in het lichaam.

De oplossingen hiervoor hebben we opgeschreven in deze gratis gids. Hiermee is het mijzelf, en vele bezoekers ook gelukt van puistjes af te komen. Word jij de volgende?

Met deze methode ga je eindelijk de puistjes op je lip bestrijden bij de bron en kan je weer zelfverzekerd door het leven gaan.

Druk op de onderstaande knop om vandaag nog te beginnen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Heb je nog vragen over een puist op je lip, of heb je zelf tips om puistjes veilig te verwijderen? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter!

Kijk ook eens rustig rond tussen de andere blogs en pagina’s van Puisten Verwijderen.nl. Algemene tips voor de huid en acne kunnen namelijk ook helpen tegen een puistje op je lip.

Misschien vind je deze berichten ook interessant:

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *