Puistjes onder Oksel

Ontdek hoe je puistjes onder je oksel kunt verwijderen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Veel mannen en vrouwen hebben last van puistjes onder hun oksel. Helaas weten maar weinig mensen hoe puistjes onder de oksels ontstaan en hoe zij van de puistjes kunnen afkomen. Daarom blijven personen onnodig en lang rondlopen met de vervelende klachten.

De oksels komen vaak in contact met allerlei irriterende stoffen en bacteriën waardoor er makkelijke puistjes op deze gevoelige, dunne plek kunnen ontstaan. Tevens zijn de oksels erg vatbaar voor steenpuistjes en andere huidproblemen, omdat er zoveel zweetkliertjes en haarzakjes rondom je oksels zitten.

Als je je oksels scheert, harst, inzeept of irriterende deodorants gebruikt, is de kans een stuk groter dat er een uitbraak van puistjes tevoorschijn zal komen. Ook kunnen de okselpuistjes ontstaan door wrijving, ingegroeide haartjes en bacteriële infecties.

In dit blogartikel zal ik bespreken waarom er puistjes onder je oksel ontstaan. Daarnaast zal ik toelichten hoe je de puistjes snel kunt verminderen. Om je gerust te stellen: je kunt de meeste okselpuistjes behandelen met een mild middel tegen acne.

Waarom krijg je puistjes onder je oksel?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je last hebt van puistjes onder en rondom je oksel. Komen ze zomaar tevoorschijn of maak je misschien verkeerde bewegingen tijdens het scheren? Of gebruik je producten die bepaalde ingrediënten bevatten waarvan bekend is dat ze acne veroorzaken?

Eigenlijk kunnen er meerdere oorzaken zijn voor puistjes onder de oksel. Hieronder zal ik een aantal oorzaken van de puistjes bespreken.

puistjes onder oksel

Wrijving onder je oksel

Wanneer je met je armen zwaait kan er wrijving onder je oksels ontstaan. Er kan dus wrijving ontstaan door de huid zelf. Je hebt dan kans op irritaties, pukkels en zelfs infecties.

Ook is er een mogelijkheid dat er puistjes ontstaan door het schuren van strakke kleding tegen de huid. Denk bijvoorbeeld aan een strakke band van een beha of de riemen van een tas die in contact komen met je oksel. Door wrijving van de huid kunnen de haarzakjes makkelijk ontsteken, met puistjes tot gevolg.

Vocht wegens overmatig zweten of het aanbrengen van een agressieve deodorant kan leiden tot ergere irritatie onder de oksel.

Gebruik van een scheermes

Gebruik je regelmatig een scheermes om je okselharen te verwijderen? Dan kan het gebruik van je scheermes de oorzaak zijn van een puist onder je oksel. Je scheermes zorgt namelijk voor wrijving en irritatie rondom dit gebied.

Soms krijg je rode, jeukende uitslag en irritatie onder je armen door het scheren. Echter zal je al na een paar dagen geen last meer hebben.

Puistjes na het scheren ontstaan ook vaak door het gebruiken van een oud scheermes. Hierdoor kunnen er namelijk bacteriën in de huid terecht komen met kans op allerlei oneffenheden, zoals acne, folliculitis en steenpuisten. Tevens kun je ingegroeide haartjes krijgen wanneer je haartjes uit je oksels scheert.

Ingegroeid haartje

In het geval van een ingegroeid haartje is een haar uit het haarzakje gegaan en onderhuids gaan groeien.

Gelukkig verdwijnen de ingegroeide haartjes meestal uit zichzelf. Probeer zeker niet zelf een ingegroeid haartje uit de huid te drukken, anders kun je last krijgen van bacteriën die folliculitis opwekken.

Voordat je verder leest!…

Leven Zonder Acne cover

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Dit gaat werken. Ontdek de kernoorzaken van acne in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen!

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Folliculitis

Wanneer haarzakjes geïnfecteerd raken is er sprake van folliculitis. Je herkent folliculitis aan de rode bultjes gevuld met pus of bloed.

Wanneer folliculitis is ontstaan door bacteriën kan er antibacteriële zeep of antibiotica worden ingezet om de bacteriën te verwijderen. Het is goed te bespreken met je huisarts welke behandeling past bij jouw huidprobleem, omdat je huidirritaties en allergische reacties kunt krijgen van sommige medicijnen.

Om folliculitis in de toekomst te voorkomen dien je regelmatig een nieuw scheermesje te gebruiken, je oksels elke dag te reinigen en te scheren in de richting van de haargroei.

Allergische reactie

Heb je een deo, anti-transpirant, zeep of wasmiddel gebruikt en zie je erna meer puistjes onder je oksel? Dan kunnen de puistjes mogelijk een allergische reactie zijn van de huid op een bepaald bestandsdeel of stof. De benaming hiervoor is allergische contactdermatitis.

Je herkent allergische contactdermatitis aan blaren of een rode, jeukende uitslag.

Je kunt zelf nagaan wat de oorzaak is van deze puistjes onder je oksel. Houd eens bij welke producten in contact komen met je oksel, of bezoek een dermatoloog voor hulp. Daarnaast kun je medicijnen inzetten om een allergische reactie te verlichten.

Overige oorzaken van een puistje onder je oksel

Hieronder som ik nog een aantal andere oorzaken op van puistjes onder de oksel.

 • Steenpuisten die veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, vocht en wrijving.
 • Gistpuistjes die veroorzaakt worden door vocht op de huid.
 • Puistjes die veroorzaakt worden door het ophopen van zweet en dode huid.

Als je je zorgen maakt, wilt weten wat jouw puistjesachtige bultje precies is of op zoek bent naar een specifieke behandeling raad ik je aan om de huisarts te bezoeken.

Hoe kun je puistjes onder de oksels voorkomen en behandelen?

Tijdens het bespreken van de soorten puistjes onder de oksel heb ik je al een aantal tips gegeven. Hieronder zie je nog meer tips om puistjes vanuit huis te voorkomen en te behandelen. Wanneer de puistjes erger worden of niet weggaan, dien je een arts te raadplegen.

 • Maak de huid rondom je oksels schoon met een antibacteriële zeep.
 • Gebruik warme kompressen om de puistjes te laten genezen.
 • Knijp nooit puistjes of andere bultjes uit.
 • Exfolieer de huid om acne bacteriën te verwijderen.
 • Houd de huid gehydrateerd met aloë vera.
 • Gebruik geen deo roller, omdat er veel bacteriën kunnen ophopen.
 • Douche en trek schone kleding aan wanneer je klaar bent met sporten.
 • Gebruik nieuwe scheermessen, scheer richting je haargroei en breng na het scheren een koud washandje aan.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Heb je zelf ook last van puistjes onder je oksel? Heb je een van de bovenstaande behandelmethoden geprobeerd? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter.

Anderen bekeken ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *