Puistjes op de rug

12 tips voor je puistjes

puistjes op de rug

Last hebben van puistjes op de rug wordt ook wel rug acne, backne of bacne genoemd. Het kan bij iedereen voorkomen ongeacht geslacht of leeftijd. Veel mensen hebben last van puistjes op de rug, alleen valt het natuurlijk minder snel op dan puistjes op het gezicht.

Er is een kans dat je onzeker wordt door je puistjes. Veel mensen durven bijvoorbeeld niet op het strand te lopen zonder een t-shirt of vermijden contact met anderen. Zorg daarom dat je de puistjes op je rug gaat behandelen.

Verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat puistjes op je rug minder erg worden. In dit artikel worden enkele manieren onthuld.

Puistjes op de rug oorzaken

Puistjes op de rug ontstaan doorgaans hetzelfde als dat normale puisten ontstaan. Te veel aangemaakt talg mengt zich met dode huidcellen en bacteriën waardoor de poriën verstopt en ontstoken raken. Dit mondt zich uiteindelijk uit in een puistje op de rug. 

Vaak ontstaan de puistjes op de schouders en bovenkant van de rug. In deze delen van het lichaam kunnen de poriën een stuk sneller verstopt raken, omdat de talgklieren hier veel dichter op elkaar liggen.

Mocht het puistje op je rug onder de oppervlakte van de huid liggen, dan kan het een onderhuidse puist of steenpuist betreffen.

Volgens veel personen worden pukkels op de rug veroorzaakt door het dragen van bepaalde kleding. Dat is echter niet waar. Bepaalde kledingstoffen kunnen de puistjes wel doen irriteren of er kan een allergische reactie ontstaan. Door het dragen van bepaalde kleding kan het gaan schuren over de puistjes op je rug, waardoor de acne zal verergeren.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken van puistjes zijn stress, hormoonwisselingen, voeding, slaaptekort, zweet of een vochtarme huid.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wie heeft last van puistjes op de rug?

Geslacht en leeftijd spelen geen rol bij de vraag of je vatbaar bent voor puistjes op je rug. Vooral tieners krijgen last van puistjes, maar eigenlijk kan iedereen er last van krijgen.

Over het algemeen hebben mannen vaker last dan vrouwen van puisten op de rug. Dit komt waarschijnlijk doordat het gehalte van mannelijke androgenen hormonen veel hoger ligt in het lichaam van een man. Hierdoor zijn de talgklieren soms overactief en kunnen de poriën verstoppen.

puistjes op rug hormonen
Puistjes op de rug ontstaan vaak door hormonen

Acne op het gezicht is meestal het begin stadium van acne over het hele lichaam. Het is echter niet zo dat mensen met puistjes op het gezicht ook meteen last hebben van puistjes op de rug. Over het algemeen is het daarentegen wel zo dat mensen met puistjes op de rug ook vaak last hebben van puisten op het gezicht.

Pukkels op rug verwijderen met 10 tips

Er zijn verschillende manieren om de pukkels en puistjes op je rug te verwijderen. Enkele tips zal ik hieronder met je bespreken.

1. Probeer geen puistjes zelf uit te knijpen

De eerste tip is nooit zelf je puistjes op je rug uit te knijpen. Je komt er namelijk niet goed bij en de huid op de rug is erg dik. Het kan dus super pijnlijk zijn hier een puist uit te knijpen. Vaak zal niet al het pus eruit komen waardoor de puist later weer terugkomt of de ontsteking verergert. Ga vooral niet krabben aan korstjes of bultjes om pigmentvlekjes en littekens te voorkomen.

2. Gebruik een spot treatment

In plaats van het uitknijpen van puistjes op je rug kan je er beter een spot treatment voor gebruiken. Dit is vaak een speciaal huidverzorgingsmiddel voor acne om acne veroorzakende bacteriën en andere verontreinigheden te elimineren. Hierdoor kan je puistje wellicht krimpen, verminderen en sneller verdwijnen.

Bekijk ook eens: “beste crème tegen acne“.

3. Spoel zweet z.s.m. af

Wanneer je last hebt van puistjes op je rug kan het verstandig zijn extra te letten op je lichamelijke verzorging. Wanneer zweet in contact komt met puistjes kan het de puistjes doen irriteren. Mocht je bijvoorbeeld gaan sporten en zweten, neem dan achteraf direct een douche. Ga niet douchen in te heet water en droog je rug deppend af met een schone handdoek. Dit voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen je puistjes en je handdoek.

puistjes onstaan door zweten
Acne op de rug kan verergeren door zweet

4. Let op je inname van suiker en koolhydraten

Je voedingspatroon kan invloed hebben op het ontstaan van puistjes. Voornamelijk suiker, zuivel en koolhydraten zijn de boosdoeners. Dit heeft wederom te maken met het beïnvloeden van hormonen. Probeer dus kritisch te kijken naar je voedingspatroon en probeer slechte voedingsproducten zo veel mogelijk te vermijden. Anderzijds kunnen anderen specifieke voedingsmiddelen helpen bij het verhelpen van puistjes op de rug. Hierover lees je meer in het gratis e-book.

5. Conditioner en rug acne

Conditioner is fijn om te gebruiken voor je haar. Het middel kan echter rug acne veroorzaken. Door je rug heel goed af te spoelen na het gebruiken van de conditioner, kan je voorkomen dat poriën verstopt raken en puistjes op je rug ontstaan. Nog beter is een milde, hydraterende zeep te gebruiken om je rug te reinigen.

6. Gebruik geen scrubspons

Scrubsponzen en -handschoenen zijn zeer geliefd onder bacteriën. Vervang sponsen daarom regelmatig of gebruik ze zelfs helemaal niet. Het is sowieso niet slim je onrustige huid hevig te gaan scrubben met een spons, omdat het irritatie veroorzaakt.

puist op rug spons
Puistjes op de rug niet scrubben

7. Gebruik een toner na het douchen

Na het douchen en reinigen van je rug kan je een toner gebruiken om het overgebleven vuil van je rug te verwijderen. Neem wat toner op een schoon watje en smeer het af op de plekken van je puistjes.

8. Raadpleeg een arts of dermatoloog

Bij hardnekkige puisten op de rug kan je ervoor kiezen een arts of dermatoloog te raadplegen. Jullie kunnen dan samen een passende professionele behandeling gaan zoeken voor acne op de rug. Dit kan bijvoorbeeld een crème, medicijn, chemische peeling of laserbehandeling zijn.

9. Draag schone T-shirts

Trek elke dag een nieuw T-shirt aan om contact tussen vuil en de puistjes op je rug te voorkomen. Tijdens het sporten, trek je dus een ander shirt aan of vervangt je oude shirt na het sporten.

10. Voorkom irritatie en verergering

Zorg dat er geen wrijving ontstaat tussen je rug en kleding. Vermijd daarom het dragen van de volgende kleding en dingen:

  • Te strakke en synthetische kleding
  • Zware rugtassen
  • Strakke riemen van handtassen
  • Strakke kleding rondom de nek of hals
  • Sportoutfits en accessoires

11. Hydrateer je huid

Je huid gezond houden, kan je doen door de huid regelmatig te hydrateren. Puistjes kunnen namelijk ontstaan wanneer de huid vochtarm is. Een vochtarme huid zal meer talg produceren met puistjes als gevolg.

Acne op rug hydrateren
Acne op de rug gehydrateerd houden

12. Let op comedogene producten

Veel mensen wassen dagelijks hun rug met een lichaamszeep. Het is echter belangrijk te letten op de ingrediënten in de producten die in contact komen met je rug. Dit geldt dus ook voor de zepen die je gebruikt onder de douche. Als jij bijvoorbeeld een shampoo in je haren aanbrengt, dan kan dit ook over je rug naar beneden stromen. Zorg dus in ieder geval dat je alles van je rug afwast als je puistjes wil voorkomen.

Last van acne op je rug en de rest van je lichaam? Dit is dé oplossing!

Wil jij zo snel mogelijk af van de hardnekkige puistjes op je rug? Ga dan op zoek naar de échte kernoorzaken van je acne. Dit kan veel beter werken dan bestaande puistjes en symptomen te blijven proberen verwijderen.

In mijn e-book bespreek ik stap-voor-stap hoe je de oorzaken van acne kunt oplossen, zodat je ook op de lange termijn minder kans hebt op het ontstaan van nieuwe puistjes.

Klik op de onderstaande groene knop om gratis toegang te krijgen tot dé methode!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Het kan verstandig zijn het één en ander uit te proberen om te kijken wat voor jou het beste resultaat oplevert. Puistjes op de rug kunnen zorgen voor een onprettig gevoel en zelfs pijnlijk zijn. Door de huid op je rug goed te verzorgen, heb je de meeste kans om de pukkels te verwijderen.

PS: Heb je nog vragen over puistjes op de rug? Aarzel niet hieronder een reactie achter te laten!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *