Puistjes op de rug

puistjes op de rug

Puistjes op de rug worden ook wel rug acne, backne of bacne genoemd. Het kan bij iedereen voorkomen ongeacht geslacht of leeftijd. Veel mensen hebben last van puistjes op de rug, alleen valt het natuurlijk minder snel op dan puistjes op het gezicht.

Puistjes op de rug oorzaken

Puistjes op de rug ontstaan doorgaans hetzelfde als dat normale puisten ontstaan. Te veel aangemaakt talg mengt zich met dode huidcellen en bacteriën waardoor de poriën verstopt raken. Dit mondt zich uiteindelijk uit in een puistje op de rug. 

Vaak ontstaan de puistjes op de schouders en bovenkant van de rug. In deze delen van het lichaam kunnen de poriën een stuk sneller verstopt raken, omdat de talgklieren hier veel dichter op elkaar liggen.

Mocht het puistje op je rug onder de oppervlakte van de huid liggen, kan het een onderhuidse puist of steenpuist betreffen.

Veel mensen zeggen dat pukkels op de rug worden veroorzaakt door het dragen van kleding. Dat is echter niet waar. Bepaalde kledingstoffen kunnen de puistjes wel doen irriteren. Door het dragen van bepaalde kleding kan het gaan schuren over de puistjes waardoor de acne zal verergeren.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn stress, hormoonwisselingen, voeding of een vochtarme huid.

Heb je last van puistjes? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Pak de kernoorzaken van je acne aan!

Ja! Ik wil ook veilig van mijn puistjes af!

Wie heeft last van puistjes op de rug?

Geslacht en leeftijd spelen geen rol bij de vraag of je vatbaar bent voor puistjes op je rug. Iedereen kan er namelijk last van krijgen. Over het algemeen hebben mannen vaker last dan vrouwen van puisten op de rug. Dit komt doordat het gehalte van het mannelijke hormoon ‘androgeen’ veel hoger ligt in het lichaam van een man.

puistjes op rug hormonen

Acne op het gezicht is meestal het begin stadium van acne over het hele lichaam. Het is echter niet zo dat mensen met puistjes op het gezicht ook meteen last hebben van puistjes op de rug. Over het algemeen is het daarentegen wel zo dat mensen met puistjes op de rug ook vaak last hebben van puisten op het gezicht.

Pukkels op rug verwijderen met 10 tips

Er zijn verschillende manieren om de pukkels en puistjes op je rug te verwijderen. Enkele tips zal ik hieronder met je bespreken.

1. Probeer geen puistjes zelf uit te knijpen

De eerste tip is om nooit zelf je puistjes op je rug uit te knijpen. Je komt er namelijk niet goed bij en de huid op de rug is erg dik. Het kan dus super pijnlijk om een puist uit te knijpen. Vaak zal niet al het pus eruit komen waardoor de puist later weer terug komt of de ontsteking wordt verergert. Ga vooral niet krabben aan korstjes of bultjes, om pigmentvlekjes te voorkomen.

2. Spoel zweet z.s.m. af

Wanneer je last hebt van puistjes op de rug dien je er goed aan extra te letten op je lichamelijke verzorging. Wanneer zweet in contact komt met puistjes kan het de puistjes doen irriteren. Mocht je bijvoorbeeld gaan sporten (en zweten) neem dan direct een douche. Ga niet douchen in heet water en droog je rug (deppend) af met een schone handdoek. Dit voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen je puistjes en je handdoek.

puistjes onstaan door zweten

3. Let op je inname van suiker en koolhydraten

Je voedingspatroon kan invloed hebben op het ontstaan van puistjes. Voornamelijk suiker, zuivel en koolhydraten zijn de boosdoeners. Probeer dus kritisch te kijken naar je voedingspatroon en probeer slechte voedingsproducten zo veel mogelijk te vermijden.

4. Conditioner

Conditioner is fijn om te gebruiken voor je haar. Echter kan het middel ook rug acne veroorzaken. Door je rug heel goed af te spelen na het gebruiken van de conditioner, zal je voorkomen dat er porien verstopt raken en puistjes op je rug zullen ontstaan. Nog beter is om een milde, hydraterende zeep te gebruiken om je rug te reinigen.

5. Gebruik geen scrubspons

Scrubsponzen en -handschoenen zijn zeer geliefd bij bacteriën. Vervang sponsen daarom regelmatig of gebruik ze zelfs helemaal niet. Het is sowieso niet slim om je onrustige huid hevig te gaan scrubben met een spons, omdat het irritatie veroorzaakt.

puist op rug spons

6. Gebruik een toner na het douchen

Na het douchen kun je een toner gebruiken om het overgebleven vuil van je rug te verwijderen. Neem wat toner op een schoon watje en smeer het af op de plekken van je puistjes.

7. Draag schone T-shirts

Trek elke dag een nieuw T-shirt aan om contact tussen je puistjes op de rug en vuil te voorkomen. Tijdens het sporten trek je dus een ander shirt aan of vervangt je oude T-Shirt na het sporten.

8. Voorkom irritatie/verergering

Zorg dat er geen wrijving ontstaat tussen je rug en kleding. Vermijd daarom het dragen van de volgende kleding en dingen:

  • Te strakke en synthetische kleding
  • Zware rugtassen
  • Strakke riemen van handtassen
  • Strakke kleding rondom de nek of hals
  • Sportoutfits en/of accessoires

9. Hydrateer je huid

Je huid gezond houden kan je doen door de huid regelmatig te hydrateren. Puistjes kunnen namelijk ontstaan wanneer de huid vochtarm is. Een vochtarme huid zal meer talg produceren met puistjes als gevolg. Tevens is het goed om te gebruiken bij een uitgedroogde huid.

Hieronder vind je mijn laatste tip, namelijk de ultieme methode om van je puistjes op je rug af te komen!

Last van puistjes? Dit is dé oplossing!

Wil jij zo snel mogelijk en blijvend van de puistjes op je rug af? Ga dan op zoek naar de kernoorzaken van je acne in plaats van proberen je bestaande puistjes te verwijderen.

In mijn e-book bespreek ik stap-voor-stap hoe je de oorzaken van acne aanpakt, zodat je ook op lange termijn verlost bent van je puistjes.

Klik op de onderstaande groene knop om toegang te krijgen tot de kortingspagina én lees wat anderen vinden van mijn methode!

leven zonder acne cover

Wil jij meer informatie over Leven Zonder Acne?

Ja! Ik wil meer informatie!

Het kan verstandig zijn om het een en ander uit te proberen om te kijken wat voor jou het beste resultaat oplevert. Puistjes op de rug kunnen zorgen voor een onprettig gevoel en zelfs pijnlijk zijn. Door de huid op je rug goed te behandelen, heb je de meeste kans om de pukkels te verwijderen.

PS: Heb je nog vragen over puistjes op de rug? Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten!