Puistjes rond mond

Waarom ontstaan deze puistjes en hoe gaan ze weg?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puistjes rond de mond

Puistjes rond de mond zijn erg vervelend. Het gezicht is een opvallende plek waardoor je jezelf misschien zelfs schaamt voor je puistjes. Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven last van acne. Voornamelijk mannen hebben last van puistjes rondom hun mond.

Puistjes rond de mond kunnen op verschillende manieren worden veroorzaakt. Doorgaans ontstaan de puistjes op dezelfde manier als dat een normaal puistje op het gezicht ontstaat. Een huidporiën kan verstopt raken met vuil en bacteriën waardoor het ontsteekt. De ontsteking is hetzelfde als een puistje, pukkel of acne.

De mond is een zeer gevoelige plek en dus erg vatbaar voor puistjes. Het is gelukkig goed te behandelen en te verhelpen. In deze blog ga ik je dan ook vertellen over de oorzaken en oplossingen om puistjes rond de mond te verhelpen.

Puistjes rondom mond: de oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor puistjes rond de mond. Uit statistieken blijkt dat 90% van de mensen wel eens last heeft van acne. Acne is dan ook de bekendste en meest voorkomende huidaandoening. Pubers, mannen en vrouwen: iedereen kan er last van hebben. Door bijvoorbeeld een verhoogde talgproductie kunnen de puistjes ontstaan. Ook spelen aanleg en hormoonveranderingen vaak een rol.

Tijdens de puberteit stijgt de hormoonspiegel, zodat je een volwassen lichaam krijgt. De stijging van de hormoonspiegel maakt zich voor velen helaas kenbaar als acne rond de mond. Meestal gebeurt dit tijdens de puberteit, maar je kunt er ook last van ervaren op een hogere leeftijd.

Eet je vaak pittig eten, gefrituurd eten of dressings op basis van citroen? Dan kan dit wel eens de oorzaak zijn van de puistjes rond je mond. Vet eten zoals patat en hamburgers kunnen de poriën namelijk sneller doen verstoppen. Puistjes rond de mond kunnen bovendien te maken hebben met je darmen.

In principe ontstaat acne door de volgende factoren:

 1. Verhoogde talgklierproductie
 2. Verstopt afvoerkanaal
 3. Bacterie veroorzaakt ontstekingsreactie
acne rond mond door patat
vet eten veroorzaakt puistjes
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Huidverzorgingsproducten

Er komt van alles (ongemerkt) op onze huid terecht. Echter kan dit er toe leiden dat de poriën verstoppen en puistjes rondom de mond ontstaan. Voornamelijk producten met olie zorgen voor acne rond de mond.

Een andere benaming voor acne rond de mond is periorale dermatitis. Voornamelijk jonge vrouwen hebben dit. Bultjes zonder talg zitten dan voornamelijk rond de mond. Alhoewel er geen talg in zit, kunnen ze alsnog ontsteken. Dergelijke bultjes dienen geen acne behandeling te krijgen. De (jeukende) bultjes kunnen zichtbaar worden bij een overgevoeligheidsreactie op huidverzorgingsproducten zoals make up.

Dit zijn een aantal huidverzorgingsproducten die puistjes rond de mond kunnen veroorzaken:

 1. Lippenbalsem: staat bekend als een veroorzaker van acne rondom de mond. Lippenbalsem bevat ingrediënten die poriën doen verstoppen en acne bacteriën voeden.
 2. Tandpasta: let op dat je geen tandpasta kiest die ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat bevat. Volgens dermatologen zal dit irritatie rondom de mond kunnen veroorzaken. Het is dus de moeite waard om hier op te letten als je veel last hebt van puistjes rond de mond.
 3. Make-up: ook al gebruik je het niet veel, make-up kan een grote boosdoener zijn van acne op het gezicht. Kun je het toch niet laten om zonder make-up op de deur uit te gaan? Kies dan voor een minerale make-up.

Scheren met acne

Mannen kunnen last krijgen van acne door te scheren. Door het scheren kan je huid geïrriteerd raken wegens een ingrediënt van je scheerschuim of je scheermes. Door te scheren zal je iedere ochtend een glad gezicht hebben, maar kun je dus ook acne rondom de mond krijgen.

Kies daarom voor meerbladige scheerapparaten, een elektrisch scheerapparaat of een ouderwets scheermes met één mes. Dit zal helpen bij een gevoelige huid. Gebruik voor het scheren een exfoliant om irritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen. Dankzij een exfoliant zullen je poriën open gaan staan waardoor je veilig kunt scheren. Aftershave producten kunnen tevens ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat bevatten die acne veroorzaken.

Acne rond de mond behandelen

Puistjes rond de mond zijn goed te voorkomen en te behandelen. Acne ontstaat per definitie door een geïrriteerde huid en zal dus behandeld moeten worden. Om de puistjes de baas te worden dien je een routine te creëren waardoor je huid beter met verstopte poriën kan omgaan.

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af wat een goede acne behandeling is. Kies in ieder geval huidverzorgingsmiddelen die geschikt zijn voor jouw huidtype. Let op dat je goede producten uitkiest, omdat je anders juist de acne verergert. Scrubs, geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol kun je beter niet gebruiken tegen puistjes rond de mond.

Producten die Salicylzuur bevatten zijn wel geschikt tegen je puistjes. Dit is een exfoliant wat verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegenhoudt.

Probeer ook elke ochtend en avond je gezicht te wassen met een reinigingsmiddel tegen puistjes. Door dit toe te passen in je dagelijkse leven zal je puistjes in de toekomst voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Stappenplan tegen puistjes

 1. Gezicht reinigen met een reinigingsmiddel dat past bij jouw huidtype.
 2. Gebruik een vochtinbrengende crème die SPF bevat. Hierdoor zal de huid worden gehydrateert en beschermt tegen onzuiverheden.
 3. Water is niet voldoende om je huid te reinigen. Je dient namelijk vuil te verwijderen om acne tegen te gaan.
 4. Vergeet niet om elke avond make-up producten van je gezicht te wassen.
 5. Gebruik een nachtcrème wanneer je gaat slapen.

Vet eten is mogelijk de oorzaak voor jouw puistjes. Door je mond(hoeken) te wassen en schoon te maken met een gezichtsreiniging doekje nadat je hebt gegeten houd je de huid schoon. Hierdoor zullen stoffen en vuil niet de poriën gaan irriteren. 

Knijp de puistjes niet uit. Dit kan namelijk voor meer puistjes en ergere ontstekingen zorgen. Mocht je het dan toch niet kunnen laten om een puistje te verwijderen, doe het dan op een veilige manier. Mijn een na laatste tip is om meer vezels binnen te krijgen. Gezonde voeding zoals fruit en groenten zullen je huid erg goed doen!

Ontdek deze methode tegen puistjes voor bijzondere resultaten!

Naast het behandelen van je puistjes rond je mond door je hygiëne op peil te houden, zijn er nog tal van andere manieren om te gebruiken bij het bestrijden van je acne.

Nu kan je heel veel geld uitgeven aan dure middeltjes, behandelingen of medicijnen, maar de kans is klein dat het werkt. Om voor de langere termijn je acne te verminderen, kan het verhelpen van acne van binnenuit weleens de juiste keuze voor je zijn.

Zo ga je niet alleen de symptomen bestrijden, maar ook het probleem bij de wortel bestrijden door middel van een toegankelijk en effectief stappenplan. Hierdoor zal je weer een gezonde huid krijgen, zelfverzekerder worden en de puistjes rond je mond zullen voor een langere periode weg blijven.

Als jij nieuwsgierig bent geworden naar de methode heb ik goed nieuws, want onderaan dit artikel staat een link naar mijn gratis e-book over de methode. Als je deze methode naleeft krijgt jouw huid vast en zeker een enorme ‘boost’!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Onderaan dit artikel krijg je de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Je kunt dus al je vragen stellen over puistjes rond je mond. Ook kun je eens verder kijken op mijn website en blogs.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *