
Het is weer die tijd van de maand, je moet bijna ongesteld worden. Je humeur is misschien niet al te best, je bent moe, je buik lijkt wel een opgeblazen ballon, je hebt mega zin om te snaaien, krijgt pijnlijke borsten, en dan komen ook nog eens die vervelende puistjes weer tevoorschijn.
Wist je dat puistjes tijdens de menstruatie ook bij PMS horen? En dat zelfs zo´n 65% van de vrouwen last van acne ervaren gedurende hun menstruatie? Je vraagt jezelf ondertussen vast wel af waarom ze steeds weer terugkomen, en misschien nog wel belangrijker, wat kun je er eigenlijk tegen doen? Gelukkig ontdek je in mijn blogartikel verschillende behandelingen.
Inhoudsopgave
Waarom krijg je puistjes tijdens de menstruatie?
Simpel gezegd, de puistjes rond en tijdens je menstruatie worden veroorzaakt door hormonen. Gedurende je maandelijkse cyclus, gedragen de hormonen in je lichaam zich op verschillende manieren.
Voordat je ongesteld wordt, verandert de hormoonhuishouding. De hormoonspiegel gaat dalen, en je gaat onder andere meer talg aanmaken. Dat is waarom je huid vlak voor de menstruatie vaak vettig aanvoelt. De boosdoeners zijn in dit geval de vrouwelijke hormonen, progestageen en oestrogeen. Deze hormonen zijn op dat moment op het laagste niveau.
Naast vrouwelijke hormonen bevat je lichaam ook het mannelijke hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt voor de extra productie van talg aan het einde van je cyclus. Talg op je huid zorgt ervoor dat de huid soepel blijft.
Wanneer er meer talg aangemaakt wordt dan nodig, kan de huid dit niet meer opnemen. Het gevolg is dat poriën en haarzakjes zich vullen met dit overtollige talg en vervolgens verstopt raken. Dat is hoe de puistjes op je huid ontstaan.
De ene vrouw krijgt er meer last van puistjes tijdens de menstruatie dan de ander. Sommige vrouwen krijgen hier en daar een puistje, terwijl de ander een complete uitbraak van acne krijgt. Helaas gaan deze puistjes niet meteen weer weg als je ongesteld wordt. Dit komt wederom door je hormonen.

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes
Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.
Waar die puistjes zoal de kop opsteken als je ongesteld wordt
Heb je vaak last een drukkende, kloppende of zeurende pijn op je kin, kaaklijn of in je hals? Dat zijn vaak de plekken waar de puistjes, die je rond je menstruatie krijgt, zich manifesteren.
Zo op het eerste gezicht zien de puistjes er niet zo ernstig uit, maar we weten allemaal dat ze behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. Hoe lastig het ook is, blijf zoveel mogelijk van je puistjes af. Ga er niet aan krabben, en knijp ze zeker niet uit. Wanneer je dat wel zou doen, worden deze puistjes nog pijnlijker en vergroot je de kans op huidbeschadiging. Dit heeft bacteriegroei, nog meer puistjes en littekens als gevolg.
Niet alleen je gezicht is slachtoffer van alle hormonen die rond en tijdens je menstruatie huishouden in je lijf. Hormonale puistjes kunnen zich ook vormen op je rug, borst, schouders billen en zelfs daar beneden. Schrik vooral niet als je puistjes opmerkt op je vaginale zone. Het zijn niet alleen je hormonen die voor deze puistjes zorgen. Bepaalde producten, zoals maandverband, geparfumeerde tampons en reinigingsdoekjes kunnen ook resulteren in een geïrriteerde huid en ontstoken haarzakjes. Heb je hier last van? Dan is het beter om dit soort producten niet meer te gebruiken.
Niet één puistje is hetzelfde
Wanneer je in de spiegel kijkt en je de puistjes goed inspecteert, zal het je wellicht opvallen dat ze er niet allemaal hetzelfde uit zien. Dat komt omdat er verschillende soorten puistjes zijn. Wanneer je weet wat voor soort puistjes je op je gezicht hebt, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen wat je kunt doen om puistjes tijdens de menstruatie te behandelen.
Dit zijn de verschillende soorten onzuiverheden:
Mee-eters. Dat zijn de zwarte puntjes die je ziet op je huid. Ze bevinden zich vaak op de t-zone van je gezicht. De t-zone bestaat uit je voorhoofd, neus en kin. Mee-eters ontstaan wanneer een haarzakje verstopt raakt. Ze worden zwart van kleur omdat het kopje van de mee-eter aan het huidoppervlak ligt.
Whiteheads. Dit is de witte variant van de bekende mee-eter. Whiteheads liggen dieper in de huid dan zwarte mee-eters. Omdat ze dieper in de huid liggen, worden deze puistjes niet blootgesteld aan licht en lucht. Om die redenen blijven ze wit. Dat ze dieper in de huid liggen, maakt het ook lastiger om ze weg te krijgen. Je ziet ze vaak tijdens de menstruatie.
Gerstekorrels. Dit zijn de kleine witte bultjes met de afmeting van een speldenknop. Ze worden nog weleens verward met met whiteheads. Gerstekorrels kunnen onderhuids rond de ogen en op de wangen zitten. Gerstekorrels kunnen ook ontstaan door een vochttekort in je huid.
Papels. Dit zijn kleine rode en verdikte bobbeltjes die onderhuids groeien. Ze bevatten geen pus, maar kunnen wel uitgroeien tot puisten. Dit gebeurt wanneer de bacterie in de papel zich verspreidt door bijvoorbeeld krabben of het proberen uitknijpen ervan.
Pustels. Dat is wat we een puist noemen. Ze ontstaan wanneer poriën verstopt raken met talg, oude huidcellen en bacteriën. Pustels bevinden zich aan de oppervlakte van de huid en hebben de bekende witte kopjes. Dat witte kopje ontstaat door de pus. Een pustel barst vaak vanzelf open en zo ontdoet de huid zich van de pus. Knijp pustels niet zelf uit, ze kunnen daardoor gaan ontsteken en lelijke littekens achterlaten.
Knobbels. Ze worden ook wel nodules genoemd en ontstaan wanneer geïnfecteerde pustels zich gaan verspreiden naar haarzakjes om de puist heen. Het zijn dus eigenlijk groepjes die bestaan uit meerdere papels en pustels. Samen vormen ze een gebied op de huid met knobbels.
Cysten. Wanneer de huid over langere tijd geïnfecteerd is, kun je cysten krijgen. Het is een harde bult en eigenlijk een niet ontwikkeld puistje. Als het haarzakje verstopt raakt, kan de talg er niet uit. Cysten kunnen uitgroeien tot zeer grote bulten. Probeer niet om er zelf iets aan te doen, maar ga liever naar een dermatoloog.

Wat je vooral niet moet doen als je last hebt van puistjes tijdens je menstruatie
Zoals al gezegd, probeer vooral niet om puistjes veroorzaakt door de menstruatie uit te knijpen. Dat doet pijn, kan de huid beschadigen en je kunt er littekens van krijgen. Kan je het toch echt niet laten, zorg dan dat je aan de slag gaat met schoon gewassen handen en een tissue. Gebruik ook geen producten die je huid kunnen irriteren, zoals vette zonnebrandcreme, make-up, concealers en olie. Draag geen strakke kettingen, strakke hoofdbanden of helmen. Door wrijving kunnen er namelijk irritaties aan je huid optreden. Het is ook beter om je huid even niet bloot te stellen aan de zon.
Als je gebruik maakt van speciale producten tegen puistjes tijdens je menstruatie, gebruik deze dan ook zoals beschreven staat op de verpakking. Wanneer je teveel gebruikt, kan je huid geïrriteerd raken en uitdrogen. Meer is niet altijd beter. Gebruik vooral geen zeep, dit droogt de huid uit. Hierdoor zal je huid alleen maar meer talg gaan produceren.
Ben je lekker aan het sporten geweest? De zouten in zweet kunnen je huid flink irriteren, was daarom je gezicht als je gezweet hebt.
Dit is wat je wel zelf kunt doen tegen de hormonale puistjes
Gelukkig zijn er ook manieren en middelen om de pijn te verzachten en te zorgen dat je puistjes sneller genezen. Het is belangrijk om een goede reinigingsroutine op te bouwen. Er zijn verschillende lijnen met reinigings- en verzorgingsproducten op de markt, die speciaal ontwikkeld zijn voor een huid met acne.
Was je gezicht tweemaal per dag met een cleanser die is afgestemd op het verzorgen van een huid met puistjes. Je kunt de puistjes vervolgens aanstippen met Salicylzuur. Hiermee kun je verdikkingen en schilfers verminderen. Gebruik tea tree oil om aan te brengen op je puistjes. Dit doodt de bacteriën en helpt om de puistjes te verminderen. Een gel met benzoylperoxide werkt ook.
Gebruik een zonnebrandcrème of moisturizer met SPF die niet vet is. Lotions en producten op gelbasis zijn beter voor je huid. Ze hydrateren en zorgen voor een beter gereguleerde talgproductie.
Draag je make-up? Haal dit altijd van je gezicht af voordat je gaat slapen. Dit voorkomt dat je poriën verstopt raken en je meer puistjes krijgt. Het zorgt er ook voor dat verzorgende producten beter hun werk kunnen doen voor je huid.
Om je huid te helpen bij het laten opengaan van puistjes, kun je driemaal daags, tien tot vijftien minuten, een warm kompres op de huid leggen. De poriën gaan door de warmte sneller open. Hierdoor kan pus er makkelijker uitlopen verzacht het de pijnlijke huid. Je kunt ook een coldpack gebruiken om zwellingen te verminderen en de pijnlijke huid te koelen. Een coldpack laat je vijf tot tien minuten op de huid liggen.
Toch maar even lang de dokter
Wanneer je erg veel last hebt van puistjes tijdens de menstruatie, zou je kunnen overwegen om de pil te gaan slikken. Je bent dan af van de schommelingen in je hormoonspiegel, maar je legt wel je hele cyclus stil. Wil je de pil liever niet? Maak dan eens een afspraak met een dermatoloog. Menstruele puistjes en acne kunnen met bepaalde crèmes, antibiotica en speciale behandelingen verminderd worden.
Zo blijf je goed voor je huid zorgen tijdens je menstruatie
Helaas blijven puistjes tijdens de menstruatie vaak weer terugkeren, en ook daar is iets aan te doen. Voor het onderhouden van je huid kun je dagelijks gebruik maken van een verzorgingslijn met bijvoorbeeld salicylzuur. Deze producten gaan het verstoppen van de poriën tegen.
Denk ook eens aan wat je zoal eet en drinkt. Wit brood, eten en drinken met een hoog suikergehalte en sterk bewerkte levensmiddelen, kunnen bijdragen aan een onzuivere huid en een grotere kans op puistjes. Probeer daarom zo min mogelijk van dit soort producten te gebruiken. Je huid zal je dankbaar zijn.
Bovendien raad ik je aan mijn gratis e-book te lezen. Hierin leer je alles wat je moet weten om puistjes tijdens de menstruatie te voorkomen dankzij de juiste (niet teveel) huidverzorging, voedingsschema’s en nog veel meer.
Via de knop hieronder kun je meer lezen over de ultieme methode en weer de baas worden over de puistjes tijdens je menstruatie.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.
Ps. Heb jij ook last (gehad) van puistjes tijdens je menstruatie? Ik en andere bezoekers zijn erg benieuwd! Deel je ervaringen en tips onderaan in de reacties!
Ook interessant voor jou:
Wil je snel van je puistjes af?
Download mijn gratis e-book en zet de eerste stap om acne te elimineren uit je leven.