Puistjes op billen

Ontdek dé informatie om er vanaf te komen!

pukkels op billen

Puistjes op of tussen de billen behoren soms niet tot acne. Het kan namelijk ook gaan om ontstekingen in de haarzakjes van de huid.

Op de huid van de billen zijn echter gewoon poriën aanwezig die verstopt en ontstoken kunnen raken. Het is dus niet vreemd om last te hebben van acne op de billen.

De billen kunnen een erg vervelende plek zijn om last te krijgen van puistjes. Door de wrijving bij het zitten, kan het namelijk nogal een pijnlijk gevoel geven.

Wist je dat puistjes op je gezicht en andere lichaamsdelen zoals je billen in bijna alle gevallen worden veroorzaakt door hormonen? In mijn e-book bespreek ik wat je kunt doen om van je huidige puistjes af te komen en de vorming van nieuwe puistjes drastisch te verminderen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Pukkels op de billen

Puisten op de billen kunnen pijn doen bij een onjuiste of te late behandeling. Neem daarom na het constateren van de puistjes het probleem direct serieus.

De puistjes zijn erg vervelend voor mensen die vaak zitten. Denk aan chauffeurs en mensen met een kantoorbaan die urenlang achter elkaar moeten zitten op hun kont. Puistjes kunnen dan erg pijnlijk zijn.

Pukkels komen niet alleen op de billen voor, maar ook in de bilnaad. In de bilnaad kunnen onder andere vuil en zweet zich gemakkelijk verzamelen, waardoor haarwortels sneller kunnen ontstoken raken met als gevolg het ontstaan van puisten.

Pukkels op je billen hoeven niet minder vervelend te zijn dan pukkels op je gezicht of rug. Het kan namelijk pijn gaan doen en soms ook psychische klachten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan schaamte en weinig zelfvertrouwen.

Schaamte is de reden waarom mensen met pukkels op de billen niet snel naar de huisarts durven te gaan.

Puistjes op de billen oorzaak

Waarom ontstaan er puistjes op je billen? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het krijgen van puistjes op de billen.

Pukkels op de billen ontstaan doorgaans door een combinatie van een verhoogde huidvernieuwing en talgklieren die teveel talg produceren. Deze combinatie doet uiteindelijk de poriën verstoppen. Vervolgens veroorzaken de acne-veroorzakende bacteriën een ontsteking. De ontsteking mondt zich uit in een puist.

Een pukkel is een verstopte porie, ook wel een mee-eter genoemd. Dat ziet eruit als een witte of zwarte punt op je bil. Na de ontsteking van een porie zie je het echte puistje. Deze kan rood zijn en een witte kop hebben.

Puistjes worden ook wel acne genoemd.

Ook kan de huid op en rondom het gebied van de bil geïrriteerd zijn waardoor puisten op de billen ontstaan.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat wanneer je puistjes op je gezicht hebt, deze ook op de billen krijgt en andersom. Acne op het gezicht en puisten op de billen hoeven namelijk niet iets met elkaar te maken te hebben.

Volgens velen kan voeding een rol spelen bij het ontstaan van de puistjes. Dit is echter nooit 100% wetenschappelijk bewezen. Toch geven veel acne patiënten aan een verband te zien. Ikzelf merk het ook. Dit is vooral het geval bij suikerrijke en vette voedingsmiddelen.

Bedenk maar eens dat veel voedingsmiddelen invloed hebben op de hormonen, die vervolgens de talgproductie kunnen laten verhogen.

puisten op billen oorzaak

Er zijn nog meer redenen waarom er puistjes op de billen kunnen verschijnen, namelijk:

 • Zweet dat ophoopt bij de billen
 • Wrijving of druk door strak ondergoed of bepaalde sportuitrustingen
 • Kledingstukken van bepaalde materialen die irritatie veroorzaken

Bovendien kan er sprake zijn van een andere huidaandoening op de billen dan puistjes. Denk bijvoorbeeld aan folliculitis waarbij de haarzakjes geïrriteerd raken. Denk ook aan contactdermatitis waarbij huiduitslag ontstaat door contact met bepaalde stoffen. Er kunnen zelfs steenpuisten ontstaan op de billen.

Wie hebben last van acne op hun billen?

Puistjes komen vaak voor op plekken waar zich veel tagkliertjes, haarzakjes en poriën bevinden. Je billen is een voorbeeld van een plek waar zich veel haarzakjes bevinden. Mensen met veel haarbegroeiing bij hun billen kunnen daarom meer last ondervinden.

De volgende groepen mensen kunnen last ondervinden van acne op hun billen:

 • Jongeren: Jongeren kunnen last hebben van pukkels op de billen. Meestal komen de pukkels in dezelfde periode als de jeugdpuistjes.
 • Kinderen en baby’s: Kinderen en baby’s kunnen last hebben van pukkels op de billen. Meestal genezen deze pukkels vanzelf. Maak in ieder geval het gebied rondom de billen goed schoon na ieder wc-bezoek of luierwisseling. Babypoeder kan helpen de huid soepel te houden en irritatie te voorkomen.
 • Volwassenen: Mannen en vrouwen ongeacht leeftijd kunnen last krijgen van pukkels op de billen. Volwassenen kunnen enkele puisten krijgen, maar ook heftige ontstoken onderhuidse puisten.
 • Sporters: Veel sporters hebben last haarwortel-ontstekingen waardoor rode bultjes en puisten in het gebied van de billen en de liezen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan wielrenners.

Volgens onderzoek kunnen mensen met een lage weerstand en diabetici meer last krijgen van puistjes op de billen.

Pukkels op de billen behandelen

Pukkels op de billen dienen serieus genomen te worden. Wanneer er namelijk niet wordt ingegrepen, kunnen de ontsteking en de pijn verergeren. Ook kunnen de puisten blijvende littekens achterlaten op de huid van de billen.

Over het algemeen verdwijnen puistjes op het gezicht vanzelf. Dat in tegenstelling tot pukkels op de billen die meestal niet zomaar zullen verdwijnen. De huid van je billen kan veelvuldig geïrriteerd raken door het dragen van kleding zoals een onderbroek. Een onderbroek veroorzaakt namelijk wrijving tussen de puistjes en de kleding. Vervolgens kun je ook weer op een zadel of stoel gaan zitten. Door deze constante wrijving kan het lang duren voordat een puist uit zichzelf geneest.

Mocht je dus zo snel mogelijk van je puistjes af willen komen, dan is een goede behandeling op zijn plaats. Om pukkels op de billen tegen te gaan, heb je een aantal mogelijkheden, namelijk:

 1. Voorkomen
 2. Verzorgen
 3. Medicijnen

Wanneer iemand een bultje op de bil ontdekt, dan wordt er al snel aan acne gedacht. Veel mensen behandelen normale bultjes op hun billen dan ook met dezelfde middelen als voor acne. Gelukkig kan dit meestal geen kwaad, maar het resultaat zal afwisselend zijn. Bij de één werkt het simpelweg beter dan bij de ander.

Anderen huidaandoeningen dan acne op de billen vereisen wel een specifieke behandeling. Ook bij heftige, hardnekkige puistjes op de billen kan het raadzaam zijn een afspraak te maken met een huisarts of dermatoloog.

Ik zal nu de mogelijkheden met je bespreken om pukkels op je billen op een effectieve manier tegen te gaan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

1. Voorkomen

Pukkels op je billen voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Door pukkels te proberen voorkomen, loop je geen risico op littekens en kan je in de toekomst minder last hebben van het probleem.

Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

 • Draag geen ondergoed van synthetisch of polyester stof. Kies voor 100% katoen.
 • Vervang oud ondergoed eens in de zoveel tijd
 • Draag geen strakke spijkerbroek, panty of ander strak ondergoed
 • Neem dagelijks een “zitbadje” voor 15 minuten
 • Reinig je billen regelmatig met een milde scrub of zeep
 • Ga niet schrobben
 • Gebruik geen vochtige doekjes die de poriën verstoppen bij het afvegen van je billen
 • Scheer in de richting van de haartjes en vermijd harsen van de billen
 • Gebruik geen vette zalven of oliën
 • Knijp geen puistjes uit om littekens en zelfbesmetting te voorkomen
 • Je kunt licht allergisch zijn voor je wasverzachter, de parfum in je wasverzachter kan je huid irriteren

Probeer ook een ophoping van zweet en vuil op en rondom je billen te voorkomen. Zweet en vuil trekken sneller bacteriën aan waardoor het probleem verergert. Draag geen ondergoed van polyester stof en veeg zweet zo snel mogelijk van je billen af na het sporten of andere activiteiten waarbij je hebt gezweet.

zweten tijdens sporten

2. Verzorgen

Wanneer je last hebt van puistjes op de billen doe je er goed aan je huid regelmatig te verzorgen. Je kunt dan bijvoorbeeld voorkomen dat de poriën verstoppen en nog meer puistjes ontstaan. Ook kun je mogelijk tegenhouden dat poriën ontstoken raken en veranderen in puistjes.

Heb je enkele kleine puistjes op je billen? Dan voldoet een reinigingsmiddel zoals een scrub om je huid te verzorgen. Bij veel ontstoken puistjes kan scrubben het probleem juist verergeren.

Het verschilt per persoon of scrubben een goede behandeling is. Gebruik in ieder geval:

 • Een zachte scrub of reinigingsgel
 • Een speciale acne cleanser voor de billen
 • Een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen
 • Een antibacteriële zeep of gel, zoals Gladskin
 • Een scrubhandschoen
 • Tea trea olie of aloë vera, indien klaar met scrubben

Vaak zijn er speciale middelen verkrijgbaar die geschikt zijn voor de behandeling van je billen en lichaam in plaats van het gezicht.

3. Medicijnen

Kleine, niet geïrriteerde puistjes op je billen gaan meestal vanzelf over. Wanneer de puistjes na lange tijd nog steeds niet weg gaan, dan kun je medicijnen van artsen inzetten. Ga pas over tot orale medicijnen wanneer het probleem zich lang voordoet en je in grote maten last hebt van puistjes. Een dermatoloog kan bijvoorbeeld een puistje op je bil veiliger uitknijpen. Ook kan je eventueel naar een schoonheidsspecialist gaan en hier een behandeling ondergaan.

puisten en medicijnen

Je puistjes bestrijden met een belachelijk simpele 4 stappen methode

In dit artikel heb je gelezen over het ontstaan, verzorgen en behandelen van pukkels op de billen. Je weet nu in ieder geval iets beter hoe je de pukkels in de toekomst kunt voorkomen.

Ik heb je echter nog niet verteld over de ultieme methode voor acne. Dankzij mijn e-book zien veel mensen hun puistjes al na enkele dagen zichtbaar verminderen. Je gaat namelijk leren hoe je de kernoorzaken van acne kunt oplossen, in plaats van tijdelijk puistjes wegwerken met dure behandelingen, middeltjes en medicijnen die toch niet of nauwelijks werken.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over mijn methode, waarmee je tijdelijk gratis kunt beginnen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *