Pukkels op billen

pukkels op billen

Pukkels op of tussen de billen behoren niet tot acne. Het zijn namelijk ontstekingen in de haarzakjes van de huid.

Pukkels op de billen

Puisten op de billen kunnen pijn doen bij een onjuiste of te late behandeling. Neem daarom na het constateren van de puistjes het probleem direct serieus.

De puistjes zijn erg vervelend voor mensen die vaak zitten. Denk aan chauffeurs en mensen met een kantoorbaan die urenlang achter elkaar moeten zitten.

Pukkels komen niet alleen op de billen voor, maar ook in de bilnaad. In de bilnaad kan o.a. vuil en zweet zich gemakkelijk verzamelen waardoor haarwortels sneller kunnen ontsteken met als gevolg puisten.

Pukkels op je billen hoeven niet minder vervelend te zijn pukkels op je gezicht of rug. Het kan namelijk pijn gaan doen en soms ook psychische klachten (schaamte en onzekerheid) met zich meebrengen. Schaamte is de rede waarom mensen met pukkels op de billen niet snel naar de huisarts durven te gaan.

Heb je last van puistjes? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Pak de kernoorzaken van je acne aan!

Ja! Ik wil ook veilig van mijn puistjes af!

Puisten op de billen oorzaak

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor puistjes op de billen. Pukkels op de billen ontstaan door een combinatie van talgklieren die te veel talg produceren en een verhoogde huidvernieuwing. Deze combinatie doet uiteindelijk de poriën ontsteken. De ontsteking mondt zich uit in een puist.

Ook kan de huid op en rondom het gebied van de bil geïrriteerd zijn waardoor puisten op de billen kunnen ontstaan.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat wanneer je puistjes op je gezicht hebt, deze ook op de billen krijgt en andersom. Acne op het gezicht en puisten op de billen hebben namelijk niets met elkaar te maken.

Volgens velen kan voeding een rol spelen bij het ontstaan van de puistjes, echter is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

puisten op billen oorzaak

Wie hebben er last van?

Puisten komen vaak voor op plekken waar zich veel haarzakjes bevinden. Het gezicht en de billen zijn voorbeelden van plekken met veel haarzakjes. Mensen met veel haarbegroeiing bij hun billen kunnen daarom meer last ondervinden.

 • Jongeren: Jongeren kunnen last hebben van pukkels op de billen. Meestal komen de pukkels in dezelfde periode als de jeugdpuistjes.
 • Kinderen en baby’s: Kinderen en baby’s kunnen last hebben van pukkels op de billen. Meestal genezen deze pukkels vanzelf. Maak in ieder geval het gebied rondom de billen goed schoon na ieder wc-bezoek of luierwisseling. Babypoeder kan helpen om de huid soepel te houden en irritatie te voorkomen.
 • Volwassenen: Mannen en vrouwen ongeacht leeftijd kunnen last krijgen van pukkels op de billen. Er kunnen enkele puisten ontstaan, maar ook heftige ontstoken onderhuidse puisten.
 • Sporters: Veel sporters hebben last haarwortel-ontstekingen waardoor rode bultjes en puisten in het gebied van de billen en de liezen ontstaan.

Volgens onderzoek hebben mensen met een lage weerstand en diabetici meer last van puistjes op de billen.

Pukkels op de billen behandelen

Pukkels op de billen dienen serieus genomen te worden. Wanneer er namelijk niet wordt ingegrepen zal de ontsteking en de pijn verergeren. Ook kunnen de puisten blijvende littekens achterlaten op de huid.

Over het algemeen verdwijnen puisten op het gezicht vanzelf. In tegenstelling tot pukkels op de billen die meestal niet zomaar zullen verdwijnen. De huid van je billen kan veelvuldig geïrriteerd raken door het dragen van kleding zoals een onderbroek. Een onderbroek veroorzaakt namelijk wrijving tussen de puistjes en de kleding. Door deze constante wrijving kan het lang duren voordat een puist geneest.

Mocht je dus zo snel mogelijk van je puistjes af willen, dan is een goede behandeling op zijn plaats. Om pukkels op de billen tegen te gaan heb je een aantal mogelijkheden, namelijk:

 1. Voorkomen
 2. Verzorgen
 3. Medicijnen

Wanneer iemand een bultje op de bil ontdekt, wordt er al snel aan acne gedacht. Veel mensen behandelen de puistjes op hun billen dan ook met dezelfde middelen voor acne. Het kan geen gelukkig geen kwaad, maar het resultaat zal afwisselend zijn. Bij de een werkt het simpelweg beter dan bij de ander.

Ik zal nu de mogelijkheden met je bespreken om pukkels op je billen op een effectieve manier tegen te gaan:

1. Voorkomen

Pukkels op je billen voorkomen is beter dan genezen. Door pukkels te voorkomen zal je geen risico lopen op littekens, in de toekomst minder last hebben en het (huidige) probleem verminderen.

Vermijd irritatie door wrijving tussen kleding en puistjes op je billen. Let dus op de volgende zaken:

 • Draag geen ondergoed van synthetisch of polyester stof. Kies voor 100% katoen.
 • Vervang oud ondergoed eens in de zoveel tijd
 • Draag geen strakke spijkerbroek, panty of ondergoed
 • Neem dagelijks een “zitbadje” voor 15 minuten
 • Reinig je billen regelmatig met een milde scrub/zeep
 • Scheer in de richting van de haartjes
 • Geen vette zalven of oliën gebruiken
 • Knijp geen puistjes uit om zelfbesmetting te voorkomen
 • Je kunt licht allergisch zijn voor je wasverzachter (parfum in je wasverzachter kan je huid irriteren)

Probeer ook zweet en vuil op en rondom de billen te voorkomen. Zweet en vuil trekken sneller bacteriën aan waardoor het probleem verergert. Draag geen ondergoed van polyester stof en veeg het zweet zo snel mogelijk van je billen af na het sporten.

zweten tijdens sporten

2. Verzorgen

Wanneer je last hebt van puistjes op de billen doe je er goed aan je huid regelmatig te verzorgen.

Heb je enkele kleine puistjes op je billen? Dan voldoet een reinigingsmiddel zoals een scrub om je huid te verzorgen. Bij veel ontstoken puistjes kan scrubben het probleem juist verergeren.

Het verschilt per persoon of scrubben een goede behandeling is. Gebruik in ieder geval:

 • Een milde scrub
 • Anti-bacteriële zeep
 • Een scrubhandschoen
 • Tea trea olie (indien klaar met scrubben)

3. Medicijnen

Kleine, niet geïrriteerde puistjes op je billen gaan meestal vanzelf weg. Wanneer de puistjes na lange tijd nog niet weg gaan, kun je medicijnen, zoals benzoylperoxide inzetten. Ga pas over tot medicijnen wanneer het probleem zich lang voordoet en je in grote maten last heb van puistjes. Ook kan je eventueel naar een schoonheidsspecialist gaan en hier een behandeling ondergaan.

puisten en medicijnen

Je puistjes met mijn 4 stappen methode verhelpen!

In dit artikel heb je gelezen over het ontstaan en behandelen van pukkels op de billen. Je weet nu in ieder geval hoe je de pukkels in de toekomst kunt voorkomen.

Ik heb je echter nog niet verteld over de ultieme methode. Dankzij mijn e-book “Leven Zonder Acne” zie je je puistjes na enkele dagen zichtbaar verminderen of zelfs voorgoed verdwijnen. Je gaat namelijk leren hoe je de kernoorzaken van acne aanpakt, in plaats van tijdelijk puistjes wegwerkt met dure behandelingen, middeltjes en medicijnen.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over mijn methode.

leven zonder acne cover

Wil jij meer informatie over Leven Zonder Acne?

Ja! Ik wil meer informatie!