Pukkels op gezicht

pukkels op gezicht

Pukkels op je gezicht kunnen erg vervelend zijn. Andere mensen zien puistjes op je voorhoofd namelijk eerder dan pukkels op je rug of borst.

De pukkels op het gezicht

Je kan last hebben van verschillende soorten pukkels op het gezicht. De meest voorkomende pukkels zijn: comedonen, pustels, papels en onderhuidse puisten.

Wanneer je pukkels op je gezicht hebt, kan dat zowel lichamelijke als emotionele littekens achterlaten. Lichamelijk, omdat mensen de huid kunnen beschadigen bij het uitknijpen. En emotioneel, omdat mensen zich onzeker kunnen gaan voelen.

Wanneer puistjes niet goed worden behandeld kan het nog jaren duren voordat het uit zichzelf geneest. Neem pukkels op je gezicht daarom serieus en ga het probleem écht aanpakken. Dat kan je gaan doen door de tips uit dit artikel toe te gaan passen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De oorzaak van pukkels op je gezicht

De pukkels op je gezicht ontstaan doorgaans op dezelfde manier zoals normale puistjes ontstaan.

Het gezicht bevat ontzettend veel kleine haarzakjes (ook wel de poriën genoemd). De poriën maken talg aan om je huid te beschermen en soepel te houden. Je kunt het zelf niet zien, maar je huid creëert ook nieuwe huidcellen en verwijdert oude huidcellen.

Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd en deze substantie zich gaat mengen met oude (dode) huidcellen ontstaat er een verstopping. De verstopping zal uiteindelijk gaan ontsteken door de komst van bacteriën. De ontsteking mondt zich uit tot een pukkel op je gezicht.

Wanneer vuil en talg zich ophoopt ontstaat er dus een pukkel. De overproductie van talg kent verschillende oorzaken. Zaken zoals hormonen, slaaptekort, voeding en stress kunnen de talgproductie beïnvloeden. De oorzaken lopen echter erg uit een en zijn niet allemaal te beïnvloeden.

Wie heeft last van pukkels op het gezicht?

Het gezicht zal vettig worden wanneer de talgklieren meer talg produceren dan normaal. De zogeheten T-Zone op je gezicht glimt wanneer dit het geval is. De T-Zone is het gebied op het gezicht vanaf de voorhoofd tot aan de neus en kin. Zie hieronder de afbeelding van de T-Zone in het gezicht.

pukkels op het gezicht T-Zone

Jongeren hebben vaak last van een vettig gezicht. Het zijn de jeugdpuistjes op het gezicht die tijdens de puberteit zichtbaar worden. Ook ouderen kunnen last hebben van pukkels op hun gezicht. Soms wel tot hun 40e jaar kunnen zij kampen met problemen van puistjes. De oorzaak kan in dit geval ook aan de genen liggen van de persoon in kwestie.

Puistjes op je gezicht behandelen

Wanneer je last hebt van enkele kleine puistjes op je gezicht, dan kun je deze vaak zelf behandelen. Zelf verwijderen van puisten is ook een mogelijkheid. Bij ernstigere ontstekingen kun je er ook voor kiezen om naar een huisarts of specialist te gaan.

Met de onderstaande tips zal je in ieder geval je gezicht zien verbeteren en puistjes in de toekomst voorkomen:

 • Was je gezicht 2 maal per dag. Het liefst met een gezichtsreinigingsmiddel.
 • Knijp nooit zelf je puistjes uit! Dit maakt het probleem meestal alleen maar erger, omdat vuil een ergere ontsteking kan veroorzaken.
 • Raak je gezicht niet aan met vieze vingers om bacteriën niet over te dragen op je gezicht.
 • Kijk uit met gebruik van bepaalde cosmetica producten. Gebruik enkel make-up op waterbasis en haal alle make-up van je gezicht af voordat je gaat slapen.
 • Was je haren voordat je gaat slapen. Spoel alle gel of wax uit om te voorkomen dat dit je gezicht gaat irriteren.
 • Doe je haren in een pony of staart om vuil uit je gezicht te houden.
 • Gebruik alleen milde huidverzorgingsmiddelen, omdat de huid van het gezicht gevoeliger is dan de rest van je lichaam.
 • Kijk uit met scheren, omdat je hiermee puisten kunt open snijden. Het kan helpen je gezicht met warm water te wassen voordat je begint met scheren. Je gezicht is dan zacht en soepel.
 • Gebruik een exfoliant om dode huidcellen tegen te gaan en een ophoping in de poriën te voorkomen.
 • Slaap voldoende en voorkom stress. Ander kan je hormoonhuishouding in de war raken wat leidt tot pukkels op je gezicht.
 • Drink voldoende water. Water reinigt het hele lichaam. Zo ook alle toxines waardoor puistjes in de toekomst wegblijven.
 • Let op de hoeveelheid inname van suikers en koolhydraten. Te veel van deze producten kan leiden tot een twist in je bloedsuikerspiegel en immuunsysteem wat leidt tot zichtbare ontstekingen op je huid.
 • Raadpleeg een arts voor medisch advies en een professionele behandeling.

Minder last van pukkels dankzij Leven Zonder Acne!

In dit artikel heb je gelezen over het ontstaan van pukkels op je gezicht. Ook heb ik enkele tips gegeven om pukkels in de toekomst te vermijden.

Echter, acne wordt vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan een slechte huidverzorgingsroutine, een slecht voedingspatroon en je overige levensstijl.

Wil je hier meer informatie over en weten hoe je puistjes op je gezicht kunt behandelen door verschillende factoren te beïnvloeden? Klik dan op de onderstaande groene knop om mijn nieuwste revolutionaire e-book te bekijken. Hierdoor kun je eindelijk je verschrikkelijke puistjes verminderen en weer een schone huid krijgen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af