Pustels

Het herkennen en verwijderen van pustels

pustels op de huid

Pustels. Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord. Maar wat zijn pustels nu precies?

Pustels worden heel vaak gelinkt aan acne. Een pustel is eigenlijk een klein blaasje dat met pus gevuld is. Vandaar dus de naam pustel. De pustels zitten aan de oppervlakte van je huid.

Pustels kunnen over het hele lichaam verschijnen. Maar de plekken waar ze het vaakste voorkomen zijn het gezicht, de rug, de schaamstreek en de schouders. Plekken waar je snel transpireert zijn ook gevoelig voor pustels. Je kan ze dus bijvoorbeeld ook onder de armen krijgen. Je kan natuurlijk nooit helemaal vermijden dat je gaat zweten, maar als je van jezelf weet dat je snel zweet is het wel een goed idee om je regelmatig op te frissen.

Een pustel heeft een wit kopje. Als je de pustel uitdrukt merk je dat er witte pus uitkomt. Uit sommige pustels kan echt een behoorlijke hoeveelheid pus komen. Pustels zijn minder erg dan ontstoken cysten, maar ze zijn wel erger en groter dan mee-eters en papels.

Hoe ontstaan pustels?

Je krijgt pustels doordat de poriën verstopt raken door overtollig talg, bacteriën en dode huidcellen.

Er zijn verschillende redenen die de oorzaak kunnen zijn dat je teveel talg produceert.  Meestal komt het door je hormonen, je genetische aanleg, make-up die te vet is of wrijving veroorzaakt door kleding. Aan genetische aanleg kan je weinig doen. Als het door je genetische aanleg komt en je hebt er echt veel last van kan je het beste de huisarts raadplegen. Je kan wel andere make-up gaan gebruiken en zorgen dat je kleding geen wrijving veroorzaakt. Ook kun je de hormonen in balans brengen, bijvoorbeeld met een anti-acne dieet.

Is het mogelijk om een pustel te verwijderen?

In principe hoef je een pustel niet te verwijderen. Die gaat vanzelf wel weg als de pustel openbarst. Als de pustel is opengebarsten en het pus eruit is, geneest het op dezelfde manier als ieder ander wondje. Zorg er dan wel voor dat het wondje ontsmet wordt zodat er geen nieuwe ontsteking opkomt.

Een pustel waar een zware ontsteking op gezeten heeft kan wel een litteken nalaten. Ook als je zelf een pustel gaat uitknijpen is het risico op een litteken veel groter. Hoe groot de verleiding ook is, ga er dus niet aan knijpen. Want uiteindelijk wil niemand littekens.

Het gebied rond de pustel kan je het beste wassen met lauw water en eventueel zachte zeep voor acne. Zeker geen agressieve producten gaan gebruiken of te hard gaan wrijven. 

Dermatologen raden aan om warme kompressen op de pustels te leggen. Door de warmte gaan de poriën sneller open en komt de pus er sneller uit. Ook kun je een kleimasker of aloë vera gel gebruiken. Deze middelen kunnen namelijk de talg en bacterie problemen oplossen.

Een pustel kan niet altijd gelinkt worden aan acne. Sommige pustels worden ook veroorzaakt door uitslag.  Als je een acute uitbraak krijgt kan er een onderliggende oorzaak zijn en dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Probeer de huid goed te reinigen, je levensstijl te verbeteren, wrijving en overmatig zweten te voorkomen en je zal merken dat je veel minder last hebt van pustels.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *