Restacne

De beste behandeling voor plekken na acne

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Restacne na puistjes

Na het ontdekken van een puistje wil je natuurlijk dat het snel overgaat. Maar wanneer dat gebeurt is, dan ben je misschien nog steeds niet klaar.

Veel mensen klagen dan ook over het krijgen van restacne nadat puistjes en acne zijn verdwenen. Dat kan ontzettend frustrerend zijn, omdat je er nog steeds niet van af bent.

Je acne kon ervoor zorgen dat je niet helemaal lekker in je vel zat. Maar ook restacne kan ervoor zorgen dat je jezelf niet mooi vindt of mentale klachten ondervindt.

In deze blog ga ik je vertellen wat je moet weten over restacne en het verzorgen ervan. Zelf heb ik namelijk ook last gehad van hardnekkige acne en acnelittekens. Nu is het bijna volledig verdwenen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Restacne 101

Restacne bestaat uit plekjes op de huid die zijn ontstaan nadat puistjes zijn verdwenen.

Er zijn eigenlijk twee soorten restacne, namelijk post-inflammatoire hyperpigmentatie en acnelittekens.

Hyperpigmentatie kun je herkennen aan donkere stukjes van de huid. Het ontstaat wanneer een puistje verdwijnt en de huid teveel melanine gebruikt om de huid te herstellen. Teveel melanine veroorzaakt dus het donkerder stukje huid.

Anderzijds zijn acnelittekens, littekens die eruit kunnen zien als putjes of gaatjes in je huid. Littekens van acne kunnen ook voelbaar zijn boven de huid.

Bovendien kunnen er rode vlekken ontstaan na puistjes. Deze verdwijnen doorgaans echter snel. Grove poriën kunnen langer aanhouden.

Delen van het lichaam en restacne

Donkere vlekken en acnelittekens die horen bij restacne verschijnen vaak op dunne delen van de huid. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht waar sneller een litteken ontstaat dan de rug.

Behandelingen voor verschillende lichaamsdelen met restacne zijn vaak hetzelfde. Misschien is het wel lastiger bij een plek te komen.

Overal op het lichaam kunnen acne en puistjes ontstaan. Vooral op de plekken waar veel talgkliertjes zitten, kunnen veel puistjes ontstaan. Maar restacne kan dus eigenlijk op het hele lichaam ontstaan.

Kan restacne verdwijnen?

Soms verdwijnt hyperpigmentatie vanzelf. Dat duurt vaak enkele maanden tot 2 jaar. Met huidverzorgingsproducten kun je dit proces versnellen of hyperpigmentatie snel minder zichtbaar maken.

De donkere vlekken van hyperpigmentatie liggen op de huid. Het gaat hier dus niet om beschadigde huidcellen, poriën of follikels onder de huid.

Ook acnelittekens kunnen uit zichzelf verminderen, maar dat gaat doorgaans trager dan bij hyperpigmentatie.

Helaas zijn acnelittekens soms permanent zichtbaar, omdat ze onder het huidoppervlak liggen. De huid is beschadigt of overgroeid. Er kan dan alleen nog een professionele behandeling worden ondergaan om de situatie mogelijk te verbeteren.

Verminderen van hyperpigmentatie VS acnelittekens

Nadat een puist of acne over is gegaan, kunnen er dus twee soorten restacne ontstaan.

Aangezien de restacne verschillend zijn, vereisen donkere vlekken door acne en littekens door acne een verschillende verzorging.

Gelukkig hoef je niet stil te blijven zitten en hopen dat restacne ooit verdwijnt. Er zijn namelijk verschillende huismiddeltjes, vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten en dermatologische behandelingen die je kunt overwegen.

Restacne voorkomen

Mocht je momenteel al restacne hebben, dan kun je verschillende dingen doen om er van af te komen. Natuurlijk is het ook belangrijk acne te voorkomen, zodat je meer of ergere restacne kunt voorkomen in de toekomst.

Restacne voorkomen kan op meerdere manieren. Ten eerste mag je puistjes nooit uitknijpen, omdat dit de kans vergroot op het ontstaan van littekens, ontstekingen en verspreiding.

Een goed huidverzorgingsregime is ook van belang. Op deze manier kun je de poriën schoonhouden en de huid gezonder houden. Gebruik bijvoorbeeld een reiniger, toner, exfoliant, serum en dagcrème.

Bovendien kan een algemene gezonde levensstijl je helpen bij het voorkomen van restacne. Door bepaalde voedingsmiddelen te eten of te vermijden, kun je ervoor zorgen dat de hormonen in balans blijven. Dit kan de kans op acne en restacne verkleinen. Stress en slaapgebrek vermijden, kan ook gunstig zijn voor restacne.

Het knijpen in puistjes kan de kans op restacne aanzienlijk vergroten.

Wat kan je zelf doen tegen restacne?

Voor het behandelen van hyperpigmentatie en acnelittekens kun je beginnen met huismiddeltjes. Van verschillende huismiddeltjes wordt namelijk gedacht dat het er tegen kan helpen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om het bewijs te ondersteunen, kun je het waarschijnlijk wel proberen zonder een risico te lopen.

Vitamine C

Vitamine C kan mogelijk helpen pigmentvlekjes na acne tegen te gaan en nieuwe donkere vlekken te voorkomen. Dit komt, omdat deze vitamine de vorming van melanine vermindert. Ook kan vitamine C de huid mogelijk een glow geven. Aangezien vitamine C ervoor kan zorgen dat je lichaam meer collageen gaat produceren, zouden acnelittekens mogelijk kunnen verbeteren.

Aloë vera

Mijzelf is het gelukt enkele van mijn acnelittekens te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen dankzij het gebruik van aloë vera. Online kun je dan ook veel verhalen vinden van mensen die aloë vera met succes gebruikte voor hun restacne. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat aloë vera de melaninespiegels in cellen zou kunnen stabiliseren.

Restacne behandelen met aloë vera
Aloë vera tegen rest acne

Bekijk ook: “beste aloë vera gel

Druivenpit extract

Een ander product uit de natuur die je kunt overwegen bij restacne is druivenpitextract. In een studie kwam naar voren dat het oraal gebruiken van druivenpitextract waarschijnlijk kan helpen tegen post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wanneer het wordt aangebracht op de huid, dan kan het mogelijk helpen schade in de huid te herstellen en de huid te hydrateren.

Vrij verkrijgbare producten

Wanneer de zojuist genoemde huismiddeltjes geen effect hadden, dan kun je ervoor kiezen een vrij verkrijgbaar middel te gebruiken. Bepaalde ingrediënten kunnen mogelijk helpen je restacne te verminderen of op te ruimen.

Vrij verkrijgbare producten kunnen helpen om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan het stoppen van de synthese van melanine op donkere plekken. Ook kunnen producten helpen oude huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te bevorderen.

Het kan verstandig zijn met een dermatoloog te praten over het gebruiken van vrij verkrijgbare producten tegen donkere vlekken, acnelittekens en restacne. Er zijn namelijk producten die de huid kunnen irriteren en uitdrogen. Gebruik bijvoorbeeld alleen milde reinigers en lotions die geen verstopte poriën veroorzaken.

Ingrediënten in vrij verkrijgbare producten die mogelijk gunstig kunnen zijn voor restacne zijn:

  • Vitamine A of Retinol
  • Vitamine E
  • Niacinamide
  • Amandelzuur, glycolzuur of salicylzuur
  • Azelainezuur

Voor acne, restacne en de huid in het algemeen is het belangrijk dat je elke dag een SPF van ten minste 30 aanbrengt op je huid. Dit betekent eigenlijk het dragen van een zonnebrandcrème. Uv-stralen kunnen namelijk schade veroorzaken aan de huid en de huid belemmeren bij het herstelproces. Littekens kunnen ook meer gaan opvallen door de zon.

Rest acne behandelen met een zonnebrandcrème
Restacne beschermen tegen de zon

Houd je in ieder geval aan de instructies op de verpakking van een verzorgingsproduct die je gebruikt. Mocht je ergens over twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een arts of dermatoloog.

Putjes kunnen moeilijk of zelfs niet verbeteren door alleen crèmes te gebruiken. Hoewel er meer collageen kan worden aangemaakt door je lichaam zullen sommigen putjes van acnelittekens te diep in de huid zitten.

Wat kan je een dermatoloog laten doen aan je restacne?

Mochten huismiddeltjes en vrij verkrijgbare producten geen effect hebben gehad op je restacne, dan kun je een dermatoloog raadplegen voor een professionele behandeling. Verschillende behandelingen kunnen namelijk helpen de zichtbaarheid van donkere vlekken te verminderen.

Het vervelende is dat behandelingen voor donkere vlekken niet altijd worden vergoed door een verzekeraar. Dat komt, omdat er geen gevaar wordt gevormd voor je gezondheid.

Dermatologen kunnen samen met jou een behandelplan opstellen. Ook weten zij meer over de meest effectieve behandelingen voor jouw huidige specifieke type acne en restacne.

Vaak kunnen donkere vlekken verbeteren door deze zelf te verzorgen. In het geval van hevige, diepe acnelittekens is vaak wel hulp nodig.

Enkele behandelingen voor restacne die je kunt ondergaan bij een dermatoloog zijn:

  • Chemische peeling: Hierbij worden beschadigde huidcellen verwijderd met bepaalde zuren, zodat de gezonde huidcellen naar voren kunnen komen.
  • Micodermabrasie: Hierbij worden wederom dode huidcellen verwijderd. Er wordt nu gebruik gemaakt van een speciaal apparaat.
  • Microneedling: Hierbij worden kleine gaatjes gemaakt in de huid, zodat je huid een seintje krijgt dat het zich moet herstellen. Door het verbeteren van de celvernieuwing kan meer collageen en elastine worden aangemaakt, zodat restacne kan verbeteren.
  • Laserbehandeling: Hierbij worden lasers op de huid geschenen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe gezonde huidcellen aan te maken. Littekenweefsel kan worden afgebroken.

De behandelingen kunnen worden ondergaan zodra je hierover hebt gesproken met een arts of dermatoloog.

Bekijk ook eens: “de beste behandeling voor acne littekens

Pas op met huidverzorging en behandelingen voor restacne

Aangezien sommigen producten voor restacne, acnelittekens en donkere vlekken gevaarlijk kunnen zijn, raad ik je aan jezelf hierover te laten informeren door een dermatoloog.

Mensen gebruiken bijvoorbeeld huid verlichters, terwijl daar schadelijke stoffen in kunnen zitten voor huid en lichaam. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat kwik niet helemaal veilig is.

Ook kunnen producten zeer krachtige retinolingrediënten bevatten. Lagen van je huid kunnen dan erg dun worden. Hierdoor kan de huid gladder aanvoelen en er egaler uitzien. Dat kan er beter uit zien, maar je moet weten dat de zon nu veel sneller schade kan veroorzaken.

Het is in het algemeen belangrijk elke dag een zonnebrandcrème aan te brengen op de huid. Maar vooral als je dus een behandeling voor restacne ondergaat. Bespreek dit altijd met jouw zorgverlener.

Samenvatting

Nadat puistjes zijn verdwenen, kan restacne zichtbaar worden. Dat komt bijvoorbeeld door de hoge aanmaak van melanine om de beschadigde huid te herstellen. Dit kan leiden tot hyperpigmentatie. Ook kunnen er bijvoorbeeld acnelittekens en grove poriën ontstaan door het uitknijpen van puistjes.

Er zijn verschillende opties om te overwegen als je restacne wil verminderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor huismiddeltjes en vrij verkrijgbare producten. Ook bestaan er dermatologische behandelingen. Afhankelijk van de ernst en diepte van jouw restacne kunnen behandelingen effectief zijn.

Hopelijk heb je enkele tips en nieuwe inzichten gekregen in dit artikel. Mocht jij je zorgen maken over restacne op je huid, twijfel dan niet om een arts of dermatoloog te raadplegen voor een medisch advies.

Hieronder kun je het gratis e-book downloaden met de beste tips voor puistjes, acne en restacne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *