Salicylzuur tegen acne

Is salicylzuur een effectieve oplossing voor puistjes?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
salicylzuur tegen acne

Ben je benieuwd of salicylzuur tegen acne kan werken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik heb namelijk zelf ook producten met salicylzuur tegen mijn acne gebruikt.

Glycolzuur en melkzuur kunnen de bovenste laag van je huid verwijderen. Met andere woorden, je verwijdert dus eigenlijk je dode huidcellen. Salicylzuur werkt net even iets dieper door in je huid, zodat het je huid kan ontdoen van al die overtollige talg en make-up restjes die je in de loop der tijd in je poriën hebt weten te stoppen.

Op die manier heb je veel minder kans op puistjes en door het weghalen van je bovenste huidlaag, kan je ook je doffe huid tegengaan. Lees verder om alles te ontdekken over salicylzuur en acne.

Meestal worden de puistjes geassocieerd met de tienerjaren en dat is ook wel begrijpelijk, aangezien er bij tieners in die periode een hormoonverandering plaats vindt waardoor veel puistjes kunnen ontstaan. Volwassen mensen kunnen echter net zo goed last hebben van acne. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonen, een ongezond dieet of gewoon niet goed genoeg schoonhouden. Heb je extreem last van acne op oudere leeftijd, dan is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Je kan er echter thuis al veel aan doen om acne te voorkomen en te behandelen. Je kan hier een exfoliant met salicylzuur voor gebruiken en dit zorgt er ook nog eens voor dat je huid minder snel verouderd.

Wat is salicylzuur?

Dit is een veel voorkomende vraag, want er zijn meer zuren waarmee jij je huid van je gezicht kunt ontdoen van dode huidschilfers, zoals glycolzuur.

Salicylzuur is een zuur dat de verbinding tussen de cellen in de bovenste huidlaag als het ware losweekt, zodat het sneller zal gaan afschilferen. Het wordt ook als anti-aging middel (tegen houdveroudering) gebruikt, maar het wordt het meeste gebruikt, om onderhuidse puistjes te behandelen.

Men noemt het verwijderen van huidcellen en het stimuleren van nieuwe gezonde huidcellen ook wel ‘exfoliëren’.

Wat doet salicylzuur voor je huid?

Door het verwijderen van je dode huidcellen met salicylzuur voorkom je dat dode huidcellen zich gaan ophopen. De dode huidcellen kunnen namelijk je poriën verstoppen en geven ook nog eens een doffe uitstraling aan je huid.

Salicylzuur weekt in op de “lijm” waarmee je huidcellen aan je huid vast zitten en lost als het ware die lijm op, zodat de oude huidcellen loslaten. Salicylzuur heeft overigens dezelfde opbouw als een aspirine. Aspirine behoort namelijk tot de salicylaten familie, waarvan salicylzuur het eenvoudigste familielid is.

Bij elkaar genomen heeft salicylzuur de volgende werkingen op de huid en acne:

  • Comedolytisch: Salicylzuur is ertoe in staat om de hoornlaag met dode huidcellen van je huid te verwijderen. Deze eigenschap van salicylzuur maakt het voor mensen met acne een nuttig soort peelingmiddel.
  • Keratolytisch: Als je met salicylzuur acne behandelt, zullen de zwellingen en roodheid ook verminderen. Het helpt om de verstopte huidporiën te legen, zodat puistjes gaan krimpen.
  • Ontstekingsremmend: Omdat salicylzuur het genezingsproces versnelt kan het de ontsteking van rode en pijnlijke puistjes verminderen. Je kan een product met salicylzuur het beste twee keer per dag gebruiken, in de ochtend en in de avond. De zon kan wel een gevoelig effect veroorzaken, dus pas daar wel een beetje mee op. Bij erg veel zon is een zonnecrème of dagcrème met SPF wel zo verstandig.

Werkt salicylzuur écht tegen acne?

Als je poriën verstopt raken met talg dat niet weg kan omdat het afgedekt wordt door de dode huidcellen, verschijnen er vaak gesloten poriën die gaan ontsteken en puistjes worden. Als je een zogeheten open porie hebt, dan kan het een mee-eter worden.

Aangezien salicylzuur diep in de huid kan komen, kan het overtollig talg worden opgelost en de dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor vermindert de kans op verstopte poriën en ontstekingen. Als je een minder extreme vorm van acne hebt, kan je nog steeds salicylzuur gebruiken om ervoor te zorgen dat de poriën ontstopt blijven en voorkomen dat je poriën gaan ontsteken en zich dus tot puistjes vormen.

Salicylzuur tegen mee-eters

In principe zijn mee-eters hetzelfde als puistjes, alleen is dit een open porie. Het gebruik van salicylzuur is zeer effectief voor het verwijderen en voorkomen van alle soorten acne. Als je salicylzuur gaat gebruiken, zal je waarschijnlijk eerst even wat meer puistjes krijgen, maar dat is op zich wel logisch, aangezien het zuur eerst alle poriën schoonmaakt. Het is even volhouden, maar je zal zien dat het daarna vanzelf opknapt.

Waar moet je op letten?

Voor mensen met een huid die gevoelig is voor puistjes, is salicylzuur het meest geschikt. Pas wel op met het gebruik van salicylzuur. Overdrijf het niet en gebruik niet te veel, want ten eerste werkt het zeker niet sneller en ten tweede heb je kans dat je huid geïrriteerd raakt en roodheid bezorgd.

Er zijn echter nog andere dingen die een rol kunnen spelen dat jouw huid negatief gaat reageren.

Er is bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid salicylzuur toegestaan in producten die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze producten zijn over het algemeen prima te verdragen. Soms kan een product met salicylzuur acne verergeren. Het gaat dan in principe om één ingrediënt van een totale formule. Als je bijvoorbeeld een serum hebt waar 1,5% salicylzuur in zit, maar zo is samengesteld dat het de huid vocht ontneemt, dan kan de huid geïrriteerd raken.

Een serum met salicylzuur

Een serum kan helpen tegen acne en huidveroudering. Het salicylzuur serum komt dan ook goed van pas, voor mensen met een vette en gemengde huid of voor volwassen mensen die acne hebben. Er is bijvoorbeeld een serum dat 2% salicylzuur bevat met een optimale alfa- en betahydroxyzuur-samenstelling, waardoor het ontstaan van acne en verstopte poriën wordt verminderd. Dit serum verbetert overigens ook het gezicht van fijne lijntjes en rimpels.

De huid reinigen met salicylzuur

Salicylzuur kan tevens worden ingezet om de huid te reinigen. Het reinigen van je gezicht om acne te verminderen of te voorkomen, kan je het beste doen met een gel waar glycolzuur én capryloyl salicylzuur in zit. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwijdering van de oude huid, zodat de poriën weer vrij zijn. Ook kun je overtollige vetten en make-up verwijderen. Zo’n gel helpt vooral bij een verfijnde aanblik van je poriën en het helpt puistjes te verminderen.

Een toner met salicylzuur

Je bovenste huidlaag verwijderen kan je met een zogeheten toner doen, maar zorg dan wel dat deze toner salicylzuur, glycolzuur en LHA bevat. Zo’n toner verwijdert de overtollige stof die overblijft na een chemische reactie en maakt daarmee je poriën weer helemaal vrij. De lage pH-waarde zorgt ervoor dat de effectiviteit van de zuren optimaal zijn, zonder dat de huid geïrriteerd raakt.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *