
Als je op zoek gaat naar behandelingen en verzorgingsproducten tegen puistjes kom je er al snel achter dat er ontzettend veel keuzes zijn. Veel mensen zien dan ook door de bomen het bos niet meer.
Een van de verzorgingsproducten die je kunt tegenkomen in je zoektocht is een scrub tegen puistjes. Zo’n schurende anti-acne scrub is bedoelt om je huid te reinigen. Het is echter de vraag of een scrub daadwerkelijk helpt tegen acne of dat het juist meer huidproblemen veroorzaakt.
Op deze pagina ga ik je dan ook vertellen of het verstandig is om een scrub tegen puistjes te gebruiken. Ook vertel ik je welke scrubs ik zelf gebruik.
Inhoudsopgave
Waarom een scrub tegen puistjes?
Aangezien puistjes ontstaan door ontstekingen in de poriën is het belangrijk om de huid te kalmeren. Een scrub is een middel die je thuis kunt gebruiken tegen je puistjes en voor de kalmering van je huid.
Het doel van een scrub is het verwijderen van talg en dode huidcellen op de huid, dit wordt ook wel exfoliëren genoemd. Hierdoor verbetert de doorbloeding van de huid, krijgen nieuwe huidcellen de ruimte en zullen poriën minder snel verstopt raken. Op een schone huid ontstaat immers minder snel acne.
Een scrub bevat schurende korreltjes die de dode huidcellen verwijderen als je met masserende bewegingen over de huid heen beweegt. Het schurende ingrediënt in een scrub is bijvoorbeeld zout, suiker, walnoot- of amandelschelp.
Wanneer een scrub wordt aangebracht kan je huid zachter en gladder aanvoelen. Ook kun je huid meer gaan stralen. Het is daarom verleidelijk om een scrub tegen puistjes te gebruiken. Toch is het beter om hier goed over na te denken.

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes
Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.
Helpt een scrub tegen puistjes?
Gezien het positieve zichtbare effect van een scrub op de huid gebruiken veel mensen het middel tegen hun puistjes. Een scrub zal hardnekkige acne echter erger maken en dus zeker niet laten verdwijnen. De acne zit veel te diep onder de huid.
In het geval van enkele kleine puistjes en mee-eters kan een scrub misschien gering helpen om de poriën te reinigen. Scrubs zijn namelijk vooral bedoelt om het huidoppervlak te reinigen, en kunnen niet de poriën diep reinigen.
Een scrub is dus geen goede acnebehandeling en bij enkel gebruik van een scrub zal je huid ook niet voldoende worden gereinigd om puistjes te verwijderen.
Je kunt wel een scrub gebruiken die anti-acne ingrediënten bevat die de huid reinigen, maar ook dan is het uitkijken geblazen. Je dient bijvoorbeeld niet te hard te scrubben en écht een milde scrub zonder grove korrels te gebruiken. 1 keer per week scrubben is voldoende. Gebruik op de andere dagen een milde reinigingsgel.
Alvorens je een scrub aanbrengt, dien je eerst de huid te reinigen en de huid een beetje vochtig te maken. Breng de scrub met masserende bewegingen aan op de huid. Duw niet te hard, anders kan een puistje opengaan en kan er een litteken ontstaan. Nadat de scrub is ingetrokken verwijder je hem met koud water en droog je je gezicht deppend af met een schone handdoek.
Zelf een scrub maken
Je kunt met verschillende ingrediënten die je misschien thuis al hebt liggen zelf een milde scrub maken die bestemd is voor de gevoelige huid. Maak een pasta van twee eetlepels kaneel, één eetlepel honing en één eetlepel amandelolie. Op deze manier maak je een scrub met een zeer fijne korrelstructuur.
Wel of geen scrub gebruiken tegen puistjes en acne?
Zoals ik eerder al aangaf zullen scrubs je puistjes eerder verergeren dan laten verdwijnen.
Een huid met ontstekingen en puistjes is vaak te gevoelig voor een agressieve, harde gezichtsscrub of scrubhandshoen.
Na het zien van een uitbraak besluiten veel mensen uit paniek de huid vaker en harder te scrubben om de huid schoon te maken. Echter zal dit resulteren in verdere irritatie van de huid, meer roodheid en meer puistjes.
Als een scrub een positief effect heeft op je huid en deze ook niet geïrriteerd raakt, kun je natuurlijk overwegen om de scrub te blijven gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Bij irritaties en verergering zal je logischerwijs moeten stoppen met het gebruiken van dit product. Bovendien dien je geen scrubs te gebruiken tegen ontstoken puistjes en open zweren.
Om de huid toch goed te kunnen reinigen en exfoliëren kun je gebruikmaken van een exfoliant in plaats van een scrub. Het voordeel van een exfoliant is dat het geen schurende ingrediënten bevat en de huid niet wordt geïrriteerd.
Een goed alternatief voor scrubs
Een beter huidverzorgingsproduct dan een scrub is een exfoliant. Het verschil is dat een scrub naast oude ook goede, nieuwe huidcellen verwijdert, en een exfoliant deze met rust laat. Een exfoliant laat de dode huidcellen namelijk vanzelf oplossen in plaats van hard te moeten schuren en wondjes te veroorzaken.
Je vindt een exfoliant in verschillende verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan vochtinbrengendecrèmes, dagelijkse gezichtsreinigingsmiddelen en gezichtsmaskers. Eventueel kun je een sterkere exfoliant krijgen na een bezoek aan een dermatoloog.
Je kunt gebruikmaken van de volgende exfoliërende producten en ingrediënten:
- Alfahydroxyzuren (AHA’s): Deze exfoliërende ingrediënten bevorderen de aanmaak van collageen. Ook kunnen alfahydroxyzuren de poriën beter bereiken dan een gewone scrub. Kijk op de verpakkingen van verzorgingsproducten of deze de alfahydoxyzuren ‘glycolzuur’ of ‘melkzuur’ bevatten.
- Salicylzuur: Dit ingrediënt vind je vaak terug in verzorgingsmiddelen die geschikt zijn voor milde acne of niet-ontstoken puistjes.
- Differin: Ondanks dat dit geen officiële exfoliant is, helpt Differin gel bij de celvernieuwing. Een bijkomend voordeel is dat de acne veroorzakende bacteriën worden aangepakt.
- Garnier PureActive Intensive Scrub: Dit product heeft een natuurlijke exfoliërende werking en bevat ook nog eens salicylzuur. Ik gebruik Garnier Pureactive scrub zelf ook om mijn huid schoon te houden, omdat deze scrub speciaal is gemaakt voor puistjes en mee-eters. Ook is dit (beste) product dermatologisch getest.
- Cosrx Salicylic Acid Exfoliating Cleanser: Een ander product wat ik heb zelf heb uitgetest tegen mijn puistjes is de Cosrx Salocyl Acid Efxoliating cleanser. Het fijne van dit product is dat het geschikt is voor alle huidtypes.
Een scrub of exfoliant zal niet het gewenste resultaat opleveren
Een normale scrub zal niet werken tegen puistjes. Het zal juist je acne en puistjes verergeren.
Het is beter om een exfoliant te gebruiken. Een exfoliant is namelijk een stuk vriendelijker tegen een acne gevoelige huid.
Er is nog één ding wat ik je wil vertellen. Door alleen een scrub of exfoliant tegen je puistjes te gebruiken, zullen je puistjes niet altijd verdwijnen. Een scrub is er namelijk op gericht om de symptomen van acne te bestrijden.
Je zal dan ook niet de eerste zijn die de puistjes weer ziet terugkomen na het stoppen met een scrub of ander verzorgingsmiddel. Dit is goed te verklaren, aangezien de echte oorzaken van acne niet worden bestreden met een scrub. Om acne voor een langere tijd de baas te worden, zal je de onderliggende oorzaken moeten aanpakken die ervoor zorgen dat je puistjes hebt.
Hoe je dit doet? Dat lees je allemaal in mijn gratis e-book. Download dus zeker even mijn e-book om te ontdekken hoe je puistjes kunt verminderen zonder een agressieve scrub tegen puistjes!

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.