Seizoenen en puistjes

Wanneer wordt acne erger of beter?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
seizoenen en puistjes

Personen die last hebben van acne kunnen dit het hele jaar door hebben. Er zijn echter ook veel mensen die specifiek een verergering lijken te ervaren tijdens de zomer of de winter.

In verschillende onderzoeken is onderzocht welk seizoen de meeste invloed heeft op acne en puistjes. Er is naar voren gekomen dat de seizoenen elk hun eigen manier hebben om acne te verergeren of te verbeteren. Er is dus nog meer onderzoek nodig om te bepalen welk seizoen het ergst is voor acne.

Lees verder om te ontdekken hoe acne kan ontstaan door de invloed uit een seizoen. Houd daarbij in gedachten dat het tot op heden nog niet zeker is of er daadwerkelijk seizoensgebonden puistjes kunnen ontstaan.

In welk seizoen ontstaan de meeste puistjes?

Er zijn verschillende studies gedaan naar de vraag in welke seizoen de kans op het ontstaan van puistjes het grootst is. Zo werd in 5 studies aangegeven dat acne verergert tijdens de zomer en verbetert in de zomer. Er zijn 4 studies die het tegenovergestelde beweren en vijf studies die beweren dat er helemaal geen verband is tussen seizoenen en acne.

Hieruit kunnen wij concluderen dat het lastig is om te zeggen in welk seizoen de meeste puistjes zullen ontstaan. Er is simpelweg meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat in de onderzoeken verschillende testpersonen zijn ingezet. Zij verschillen dan ook qua geslacht, leeftijd, huidtype en woonplek. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om betrouwbare antwoorden te geven.

Seizoenen en acne

Het is waar dat puistjes erger kunnen worden in de zomer of winter. Hieronder bespreek ik waarom dit wel of niet waar zou zijn voor beide seizoenen.

Zomer en acne

Laten we beginnen waarom acne kan verergeren in de zomer, ook wel zomer acne genoemd. Dit seizoen gaat gepaard met hogere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. De vochtigheid kan om meerdere redenen een rol spelen bij acne, namelijk:

  • De bacteriën raken uit balans waardoor er meer acne veroorzakende bacteriën groeien
  • De huidbarrière wordt zwakker waardoor indringers een grotere kans hebben de huid te irriteren
  • Je gaat meer zweten wat vervolgens in de poriën terecht kan komen
  • De zon kan matige tot ernstige acne verergeren, ook kunnen er ingrediënten in zonnebrand zitten die acne verergeren

Ook wordt er dus beweerd dat acne in de zomer juist zou kunnen verbeteren. De UV-straling zou namelijk kunnen helpen tegen puistjes. Dit komt, omdat UV-straling mogelijk een ontstekingsremmend effect heeft. Daarnaast zou UV-licht het aantal bacteriën die op de huid leven en acne veroorzaken kunnen verminderen.

Winter en acne

Anderzijds kan acne verslechteren of beter worden in het winterseizoen, ook wel winter acne. Ook hier zijn verschillende argumenten voor te bedenken. De koude temperaturen in de winter zouden ervoor zorgen dat de hydratatie van de huid verslechtert. Hierdoor gaat je huid meer talg produceren en kunnen de poriën verstoppen. Ook zou de barrière van de huid verslechteren door de lagere hoeveelheid ceramiden in de winter.

Naast de nadelen in de winter voor acne geven andere onderzoekers aan dat acne juist kan verbeteren in de winter. In de winter is er namelijk een lagere temperatuur, lagere luchtvochtigheid en schijnt de zon minder hard.

De winter kan om de volgende redenen positief zijn bij acne:

  • Er is minder sprake van bacteriële onbalans waardoor er minder acne bacteriën op de huid groeien
  • De huidbarrière kan beter haar werk doen waardoor er minder puistjes ontstaan
  • In de winter zweet je minder waardoor de poriën minder snel verstoppen
  • In de zomer hoef je minder zonnebrandcrème te smeren.

De meeste mensen denken dat het in de zomer niet nodig is om een zonnebrandcrème te gebruiken. Zij vergeten echter dat de zon het hele jaar door schijnt, ook op regenachtige dagen. Zorg dus dat je het hele jaar door een zonnebrandcrème aanbrengt op je huid.

Laatste woorden

In de zomer en in de winter kan acne om verschillende redenen verbeteren of verslechteren. Er is echter meer onderzoek nodig om te bewijzen dat acne in bepaalde seizoenen erger kan worden.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *