Skincare tegen puistjes

De beste skincare routine tegen puistjes en acnelittekens

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
skincare tegen puistjes

De letterlijke vertaling van “skincare” is huidverzorging. Met dit woord bedoelt men huidverzorgingsproducten die je kunt gebruiken om je huid mooi te houden of weer schoon te krijgen.

Wanneer jij last hebt van acne, dan kun je dus besluiten om te beginnen met het gebruiken van bepaalde skincare tegen puistjes. Door je puistjes te verzorgen middels een vaste routine, kun je sneller van je onzuiverheden afkomen. Zo voorkom je bijvoorbeeld ook dat je later aan de haal moet met skincare tegen acnelittekens. Wanneer puistjes niet worden behandeld, wordt de kans namelijk groter dat er acnelittekens ontstaan.

In deze blog ga ik je precies vertellen wat de beste skincare tegen puistjes is. Je gaat onder andere ontdekken hoe een goede skincare routine eruit ziet. Lees verder om er alles over te ontdekken en zelf ook van je puistjes af te komen. Gun jezelf een schone huid en lees dit artikel tot het einde!

Wat is een skincare routine tegen puistjes?

Een “skincare routine” houdt in dat je producten gebruikt op vaste tijdstippen en in een bepaalde volgorde. Zelf heb ik ook een complete skincare routine ontwikkeld tegen puistjes. Zo merkte ik dat het houden aan een routine goed kan werken om van puistjes en acne af te komen.

Op de markt zijn ontzettend veel skincare producten tegen puistjes te vinden. Dit maakt dat er ook ontzettend veel verschillende routines mogelijk zijn. De routine waarvoor jij nu het beste kunt kiezen, hangt een beetje af van de hevigheid van jouw acne. Mocht je weinig puistjes hebben, dan kan een korte huidverzorgingsroutine al voldoende zijn. Bij een matige vorm van acne kun je echter meerdere en sterkere huidverzorgingsproducten gaan inzetten.

Gebruik bijvoorbeeld de volgende basis skincare routine tegen puistjes:

  1. Reinig je huid iedere dag: Gebruik water, of nog liever een speciale gezichtsreiniger tegen puistjes.
  2. Exfolieer je huid één keer peer week: Gebruik een exfoliant, zoals salicylzuur. Een exfoliant is zachter voor de huid dan een scrub.
  3. Breng elke dag een antibacterieel middel aan op je puistjes: Gebruik bijvoorbeeld benzoylperoxde, of nog liever een middel dat specifiek de acne veroorzakende bacterie S. aureus aanpakt.
  4. Hydrateer iedere dag je gezicht: Gebruik bijvoorbeeld een dagcrème met glycerine.
  5. Breng dagelijks een serum aan op je gezicht: Gebruik bijvoorbeeld een serum tegen acne met vitamines.
  6. Breng elke dag een zonnebrandcrème aan op je gezicht: Gebruik een crème met SPF (Sun Protection Factor)

Houd er ook rekening mee dat de skincare die je het beste kunt gebruiken afhankelijk zijn van jouw huidtype.

De volgende huidtypes komen voor bij acne:

  • Vette huid: Bij dit huidtype is de huid vettig. De vette huid is iets gevoeliger voor het ontstaan van puistjes en mee-eters dan de droge huid.
  • Droge huid: Bij dit huidtype is de huid droog. De huid voelt dan ook droog en ruw aan. Ook op de droge huid kunnen puistjes ontstaan. Hier zitten namelijk ook talgkliertjes.
  • Gecombineerde huid: Bij dit huidtype is de huid zowel vettig als droog. Vaak hebben personen met een gecombineerde huidtype last van puistjes in hun vettige T-zone. Dit is het vettige gebied wat loopt van de kin, de neus tot aan het voorhoofd. Hier ontstaan de meeste onzuiverheden. De wangen zijn droger.

Beste skincare tegen puistjes

Nu je weet hoe een skincare routine tegen puistjes eruit ziet, wil je waarschijnlijk ook weten wat dan de beste skincare is om van puistjes af te komen.

Laten we nu gaan kijken naar de complete routine en de beste skincare producten tegen puistjes. Deze skincare gebruik ik zelf ook tegen mijn puistjes.

1. Reinigen

De eerste stap in je routine naar een rustige huid is een reiniger. Met een reiniger kun je je poriën en gezicht reinigen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van make-up, talg en viezigheid wat zich gedurende de dag en nacht heeft verzameld op je huid. Het is daarom ook aan te raden om zowel ’s ochtends als ’s avonds je gezicht te reinigen. Met een reiniger voorkom je dat de poriën verstopt raken met alle verontreinigheden.

Gebruik voor het reinigen van jouw huid milde en minerale reinigingsproducten die bedoeld zijn om puistjes te behandelen. Wanneer je je huid ’s avonds reinigt met een cleanser, is ’s ochtends je gezicht wassen met water al voldoende.

De beste reiniger tegen puistjes is: Paula’s Choice Clear Gel Gezichtsreiniger

2. Kalmeren

De tweede stap in je skincare routine is het kalmeren van je huid met een exfoliant. Met een exfoliant kun je je poriën nog dieper reinigen. De kans is namelijk groot dat er dieper gelegen vuil in je poriën zit, wat lastig kan worden verwijderd met alleen een gezichtsreiniger. Bij veel mensen ontstaan puistjes bijvoorbeeld door een ophoping van dode huidcellen.

Er zijn exfolianten met allerlei ingrediënten om de huid te exfoliëren. De zuren in deze producten zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten en worden verwijderd. Ook wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen verbetert. Naast een exfoliant kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een huidmasker, kleimasker of hydraterend masker.

Het is belangrijk dat je slechts één keer per 1 of 2 weken een exfoliant gebruikt. De huidcellen moeten namelijk niet te vaak worden gewassen om te voorkomen dat je huid hier aan gaat wennen.

De beste exfoliant tegen puistjes is: Paula’s Choice Clear Extra Strength 2% BHA Exfoliant met Salicylzuur

3. Bacteriën bestrijden

De derde stap in je huidverzorgingsroutine is een antibacterieel middel. Hiermee kun je acne veroorzakende bacteriën uit je poriën verwijderen. Op deze manier voorkom je dat verstopte poriën gaan ontsteken en puistjes ontstaan.

Er zijn ontzettend veel antibacteriële middelen tegen puistjes. Kies bijvoorbeeld voor een licht percentage benzoylperoxide. Zelf heb ik de beste ervaringen met Gladskin. Een antibacterieel middel kun je doorgaans één of twee keer per dag aanbrengen op de plekken van je puistjes, en dus niet over je hele gezicht.

Het beste antibacteriële middel tegen puistjes is: Gladskin Acne Gel

4. Hydrateren

Een hydraterend middel kan goed helpen tegen puistjes, omdat je hiermee kunt voorkomen dat de huid uitdroogt en de talgkliertjes te veel talg gaan aanmaken. Om de huid gehydrateerd te houden is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Daarnaast kun je de huid extra helpen door een hydraterend product aan te brengen op je gezicht. Vooral bij een van nature droge huid zijn hydraterende producten aan te raden in je huidverzorgingsroutine.

Gebruik bijvoorbeeld een dagcrème met hydraterende ingrediënten in je routine. Dit product kun je elke dag aanbrengen op je huid.

Het beste hydraterend middel tegen puistjes is: CeraVe Hydraterende Gezichtscrème

5. Verzorgen

De huid met acne verzorgen is eigenlijk een optionele stap in je huidverzorgingsroutine. Toch raad ik je aan hier ook gebruik van te maken. De huid krijgt namelijk met veel omgevingsfactoren te maken en moet weerstand kunnen bieden tegen temperatuurschommelingen, weersinvloeden en overige vervuiling van buitenaf om je lichaam te beschermen. Wanneer de huid niet goed wordt verzorgd, zal de huidbarrière verslechten, kunnen er sneller puistjes ontstaan en zal je huid er eerder ouder uit gaan zien.

Voor de verzorging van je huid kun je het beste gebruik maken van een serum. De stoffen in een serum hebben namelijk veel voordelen voor je huid. Zo wordt de aanmaak van collageen bevordert waardoor je huid steviger wordt. Daarnaast kan je voorkomen dat je huid vroegtijdig veroudert.

Een serum mag elke dag worden gebruikt in je skincare routine. Er zijn maar een paar druppeltjes nodig van een serum om je huid te verzorgen. Het is namelijk veel krachtiger dan een gewone crème.

Het beste serum tegen puistjes is: SIMIA™ Original Active Retinol Serum

6. Beschermen

Tot slot is het beschermen van je huid belangrijk. Je wilt immers niet dat de verminderde puistjes weer de kop opsteken na een tijdje. Zorg daarom dat je je gezicht blijft beschermen tegen verontreinigheden en invloeden van buitenaf, zoals de zon. Op deze manier voorkom je dat de huid zich steeds opnieuw moet herstellen.

Ook op bewolkte dagen ligt verbranding op de loer. Het is dus belangrijk om je huid iedere dag te beschermen tegen UV-stralen. Gebruik hiervoor een niet poriën verstoppende crème met een SPF in je skincare routine.

De beste zonnebrandcrème tegen puistjes is: Paula’s Choice Resist Anti-Aging Licht Getinte Dagcrème SPF 30

Skincare tegen acnelittekens

Wanneer je last hebt van puistjes bestaat er een kans dat je last hebt of gaat krijgen van acnelittekens. Waarschijnlijk vraag je je nu af wat dan de beste skincare is tegen acnelittekens om te gebruiken in je dagelijkse routine.

Voor acnelittekens kun je kant-en klare skincare producten gebruiken. Deze kunnen natuurlijke en gemaakte ingrediënten bevatten. Ik heb bijvoorbeeld goede ervaringen gehad met 100% pure aloë vera.

Begrijp wel dat hoe langer een acnelitteken aanwezig is, hoe moeilijker het wordt deze weer te kunnen verwijderen. Vaak kunnen oudere littekens wel minder zichtbaar worden gemaakt.

Lees ook het artikel over aloë vera tegen acne.

Helpt skincare écht tegen puistjes en acnelittekens?

Het naleven van een goede skincare routine kan zeker helpen tegen puistjes en acnelittekens. Op deze manier kun je namelijk de onzuiverheden minder zichtbaar maken of zelfs compleet laten verdwijnen.

Sommigen mensen gebruiken al hun hele leven lang skincare producten tegen puistjes, maar blijven toch last houden van nieuwe puistjes. Dit kan worden verklaard, omdat waarschijnlijk een onderliggend proces in je lichaam verstoord is.

Puistjes die terugkeren ondanks het gebruiken van skincare duiden dus vaak op iets anders wat eerst moet worden opgelost. Merk je bijvoorbeeld dat je veel puistjes krijgt als je stresst? Nadat je bepaalde voedingsmiddelen eet? Heb je last van je darmen? Dit zijn voorbeelden van factoren die mogelijk een invloed uitoefenen op het terugkeren van je puistjes.

Toch raad ik je aan zowel skincare tegen puistjes te gebruiken als van binnenuit een optimale gezondheid te gaan nastreven. Door je puistjes te bestrijden met skincare en deze weg te laten trekken, kun je jezelf namelijk direct zelfverzekerder gaan voelen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *