Steenpuisten

steenpuisten

Steenpuisten zijn ontstekingen in de haarfollikels en omliggend weefsel. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door een infectie van de Staphylococcus aurus bacteriën. Dit is een bacterie die ook vaak in verband wordt gebracht bij normale ontstoken puistjes.

Een steenpuist wordt in het medisch vakgebied ook wel ‘furunkel‘ genoemd. Steenpuisten kunnen naast elkaar ontstaan, dit wordt ook wel als ‘zevenoog‘ of ‘negenoog‘ aangeduid.

Steenpuisten zijn te herkennen aan dikke zwellingen met kleine gele puntjes. Het gele puntje is een bultje gevuld met pus. De steenpuisten barsten vanzelf open.

Het puistje kan gaan ontsteken waardoor deze gaat opzwellen. Door de zwelling kan een steenpuist erg hard aanvoelen en zelfs pijnlijk zijn. Aangezien de puisten zo hard aanvoelen worden ze ook wel steenpuisten genoemd.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De oorzaak van Steenpuisten

Mannen en vrouwen ongeacht de leeftijd kunnen last krijgen van steenpuisten. Het gezicht, de nek, borst, rug en billen zijn plekken waar steenpuisten vaak voorkomen.

Haarzakjes kunnen verstopt raken door ophoping van talg en oude huidcellen. De ophoping mengt zich met bacteriën en zal uiteindelijk gaan ontsteken wat zich uit mondt in een steenpuist. De puist ontwikkelt zich onder de oppervlakte van je huid. Hierdoor is het lastiger het zelf te verwijderen.

Door bepaalde factoren zoals een slechte huidverzorging en wrijving van kleding kunnen steenpuisten ontstaan. Mensen met suikerziekte en/of overgewicht zijn over het algemeen meer vatbaar voor steenpuisten.

steenpuisten oorzaak hygiëne

Hoe kun je steenpuisten verwijderen?

Een steenpuist verdwijnt doorgaans binnen enkele weken. De puist dient hiervoor eerst een tijd te rijpen, waarna het pus uit het kopje breekt en de huid zich vanzelf herstelt. Probeer niet zelf een steenpuist te verwijderen. Het puistje ligt dusdanig diep waardoor extra irritatie en blijvende littekens kunnen worden veroorzaakt.

Een steenpuist behandelen

Enkele tips die ik je nu zal geven, helpen je steenpuisten te behandelen:

 • Knijp geen steenpuist uit. Raak hem niet aan en krab niet.
 • Zorg voor een goede huidverzorging. Gebruik hierbij geschikte reinigingsmiddelen.
 • Gebruik geen huismiddeltjes, zoals tandpasta tegen een steenpuist.
 • Vuil (bacteriën) onder de nagels kan zich makkelijk verspreidden met als gevolg meer puisten.
 • Draag geen kleding die strak zit of tegen de huid schuurt. Dit kan de ontsteking verergeren.
 • Als een steenpuist openbreekt, kan je de huid met lauw water afspoelen en met een pleister het wondje afdekken.
steenpuist behandelen panty
Het dragen van strakke kledingstukken zoals een panty kan steenpuisten veroorzaken

Hieronder staan enkele tips om te voorkomen dat bacteriën worden verspreidt over je eigen lichaam of naar andere mensen:

 • Raak de steenpuist niet aan.
 • Was regelmatig je handen met zeep en droog ze goed af.
 • Gebruik elke dag een nieuwe eigen handdoek.
 • Knip je nagels regelmatig.

Wanneer je vaak last hebt van steenpuisten, dan zijn hygiënische maatregelen van belang. Het is raadzaam om je lichaam 2 tot 3 keer per week te wassen met een zeep met chloorhexidine. Dit is te koop bij de drogist of apotheek.

Werk

Werk je in de voedingsindustrie, in de horeca of in de zorg? Stel dan de bedrijfsarts op de hoogte dat je last heb van steenpuisten. De bedrijfsarts kent mogelijke maatregelen om te voorkomen dat bacteriën verder zullen verspreiden.

Zijn de puisten gevaarlijk?

In de meeste gevallen kan een steenpuist geen kwaad en verdwijnt de puist vaak binnen enkele weken. Tegen de pijn kan je eventueel een paracetamol nemen. Het smeren van zalf op de steenpuist heeft geen zin, trekzalf kan zelfs schadelijk zijn.

Heb je extreme last van een steenpuist en bijvoorbeeld hevige pijn of koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Een huisarts of dermatoloog geeft in het geval van een steenpuist vaak een antibioticakuur.

Neem contact op met je huisarts in de volgende gevallen:

 • de steenpuist geneest niet na 10 dagen.
 • de steenpuist veroorzaakt een ziekte zoals koorts.
 • als je sneller vatbaar bent voor een ernstige infectie, bijvoorbeeld:
  • je afweer is sterk verminderd is door een ziekte.
  • je afweer is sterk verminderd is door medicijnen.
  • je hebt een ontsteking aan je hart gehad, een kunstklep of aangeboren hartklepafwijking.
  • je hebt een kunstgewricht.

Vaak zal de huisarts een antibioticumkuur van 7 dagen geven. Voorbeelden van antibiotica zijn: flucloxacilline en clindamycine. Uiteraard zal je het meeste resultaat zien wanneer je de kuur volledig afmaakt.

Is onderzoek vereist?

Meestal is er bij een steenpuist geen verder onderzoek vereist.

In sommige gevallen zal de huisarts of dermatoloog wél verder onderzoek willen doen. Er zal dan worden bekeken of je “drager” bent van stafylokok. Van stafylokok hoef je geen last te hebben, maar de bacteriën kunnen wel ontstekeningen veroorzaken. Dit kan het geval zijn:

 • als je regelmatig last hebt van steenpuisten.
 • als je in de voedingsindustrie, in de horeca of in de zorg werkt.

Om stafylokok te kunnen constateren dient de huisarts met een droog wattenstaafje wat slijm uit je neus te halen. De neus is een bekende plek waar stafylokok voorkomt. Het slijm zal worden opgestuurd en worden onderzocht in het laboratorium.

Puistjes verminderen dankzij Leven Zonder Acne

Je weet nu meer over steenpuistjes. Het is belangrijk om de oorzaak te ontdekken, zodat je het probleem kunt bestrijden.

Echter, helaas wordt acne vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan een slechte huidverzorgingsroutine, een slecht voedingspatroon en je overige levensstijl.

Wil je hier meer informatie over en weten hoe je puistjes kunt behandelen door verschillende factoren te beïnvloeden? Klik dan op de onderstaande groene knop om mijn nieuwste revolutionaire e-book te bekijken. Hierdoor kun je eindelijk van je verschrikkelijke puistjes verminderen en weer een schone huid krijgen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af