Tea tree olie tegen puistjes

Dit moet je weten om tea tree olie te gebruiken tegen acne en puistjes!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
tea tree olie tegen puistjes en acne

Er zijn veel verschillende soorten producten en middeltjes op de markt die kunnen helpen bij het bestrijden van acne en puistjes. Persoonlijk ben ik erg fan van plantaardige, natuurlijke producten, zoals tea tree olie. Deze olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Australische boom ‘Melaleuca Alternifolia’. Het wordt al eeuwen gebruikt als medicijn.

Tea tree olie of theeboomolie heeft een desinfecterende werking, waarbij bacteriën worden gedood. Tea tree olie is daarom ook goed te gebruiken bij acne. Doordat het een natuurlijk product is, prikt deze olie vaak niet op de huid.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over tea tree olie tegen puistjes. Denk hierbij aan een juist gebruik en een juiste concentratie van de olie. Bij onjuist gebruik kunnen er namelijk meer onzuiverheden op de huid ontstaan.

Zijn er onderzoeken gedaan naar tea tree olie voor acne?

Er zijn nog niet veel wetenschappelijke bewijsstukken verzameld van de werking van trea tree olie op acne en puistjes. Wel heb ik een aantal onderzoeken kunnen vinden, namelijk:

 • In 2015 zijn 35 onderzoeken onderzocht naar de behandeling van acne met tea tree olie. Er zou een bewijs zijn van een gunstige werking op de huid. Echter wordt aangegeven dat het bewijs niet erg vertrouwelijk is.
 • In 2006 is in een onderzoek bevestigt dat theeboomolie ontstekingen kan afremmen en bacteriën kan doden. Als we dit onderzoek moeten geloven zou het inderdaad kunnen helpen tegen puistjes.
 • In 2016 is in een studie gedaan naar theeboomolie gecombineerd met resveratrol. Dit mengsel is aangebracht op de huid van een aantal proefpersonen. Er werd bekeken of deze combinatie bescherming kon bieden tegen vrije radicalen door zonnestralen. In de studie werd tevens ontdekt dat de talgproductie en het aantal bacteriën op de huid verminderde. Dit zou betekenen dat het zeker een gunstige invloed kan hebben op je acne.
 • In 2017 is een studie geweest waarin is geconcludeerd dat tea tree olie kan helpen tegen milde tot matige acne en weinig tot geen bijwerkingen oplevert. Het nadeel is dat er weinig personen hebben meegedaan aan het onderzoek. Het is daarom lastig om te beslissen welke invloed tea tree olie heeft op de grote massa.
 • Een studie uit 2018 combineerde aloë vera, propolis en tea tree olie. De conclusie van dit onderzoek was dat acne wel verbeterede, maar het ook geen wondermiddel is.
 • Een ander onderzoek vergeleek de werking van tea tree olie met benzoylperoxide. Benzoylperoxide scoorde beter. Echter is tea tree olie natuurlijker.

Het juist gebruiken van tea tree olie tegen acne en puistjes

Hoewel er dus nog geen hard bewijs is voor de werking van tea tree olie op puistjes, wordt het al veel verwerkt in huidverzorgingsproducten en huidverzorgingsregimes.

Je kunt het volgende stappenplan volgen om de tea tree olie te verdunnen en op de huid aan te brengen.

 1. Verdun 1 of 2 druppels tea tree olie met 12 druppels dragerolie. Je kunt een natuurlijke dragerolie, zoals amandelolie of kokosolie gebruiken.
 2. Probeer nu eerst wat van het verdunde mengsel aan te brengen op je onderarm. Je kunt dan zien welke reactie je huid geeft. Zie je direct of na uiterlijk 48 uur roodheid of zwelling, of krijg je jeuk? Dan is het geen geschikt middel voor je.
 3. Was nu eerst je gezicht met een milde anti-acne reiniger en lauw water.
 4. Maak deppende bewegingen om je huid weer droog te maken.
 5. De volgende stap is om de verdunde theeboomolie met een schoon wattenschijfje op de plekjes van je acne en puistjes aan te brengen.
 6. Je kunt het even laten intrekken en eraf halen, maar het ook laten zitten. Breng in ieder geval een vochtinbrengende crème aan om de huid voldoende te hydrateren.
 7. Bovendien dien je een SPF aan te brengen om de huid extra te beschermen tegen de zon, ook op bewolkte dagen is dit belangrijk bij een acne gevoelige huid!

De besproken stappen kun je toepassen net voordat je naar bed gaat en als de dag begint. De verdunde theeboomolie kun je verwerken in je dagelijkse huidverzorgingsregime.

Mits je tea tree olie hebt verdund en eerst op de elleboog hebt aangebracht en er geen vreemde reactie is ontstaan, kan het veilig worden aangebracht op je puistjes. Uiteraard dien je de tea tree olie niet in de ogen te stoppen of door te slikken.

Merk je dat er een allergische reactie of irritatie ontstaat? Stop dan met het gebruik van tea tree olie.

Waar kun je goede tea tree olie verkrijgen?

Je kunt tea tree vinden in veel huidverzorgingsproducten. Ook kun je het in een drogisterij, in een kruidenwinkel of online kopen. Kijk simpelweg in de categorie of bij de afdeling ‘persoonlijke huidverzorging’.

Ik raad je aan 100% pure theeboomolie te gebruiken. Dit is namelijk het beste voor je huid en puistjes.

Het voordeel van tea tree olie in vergelijking met andere zalven en medicijnen is dan ook dat je het gewoon zelf kunt halen en het dus geen receptplichtig geneesmiddel is.

Via de onderstaande knop kun je tea tree olie aanschaffen bij Bol.com. Ik heb hetzelfde product ook gebruikt toen ik nog last had van acne. Het fijne van dit product is dat het 100% natuurlijk is en is getest door dermatologen.

Samenvattend is er meer onderzoek nodig naar tea tree olie, maar heeft het waarschijnlijk antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die je acne en puistjes ten goede kunnen komen. Ik raad tea tree olie dan ook aan als onderdeel van je acne behandeling.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *