Van wat krijg je puisten?

Ontdek alles van wat je puistjes kunt krijgen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
van wat krijg je puisten

Van wat krijg je puisten? Aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat je last hebt van puistjes. Als je soms een puistje hebt, is dat niet super erg. Ik snap echter dat je wil weten van wat je puistjes krijgt als je dagelijks last hebt van acne en je geen vermindering ziet.

Er zijn meerdere oorzaken van acne. Je kunt bijvoorbeeld een levensstijl hebben die niet goed is voor je acne. Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen binnenkrijgen waar je puistjes van krijgt.

In dit artikel zal ik dan ook antwoord geven op de vraag “van wat krijg je puistjes?” Na het lezen van deze blog kun je maatregelen nemen om in de toekomst minder last van puistjes te krijgen.

Van wat krijg je puisten en acne?

Voordat ik je ga vertellen van wat je puistjes krijgt, zal ik even kort toelichten hoe een puistje ontstaat.

Het kan enkele weken duren voordat een puistje zichtbaar wordt op de huid. Een puistje begint op te komen wanneer er talg is opgestapeld in je poriën. De poriën bevatten talgklieren die talg aanmaken. Het olieachtige talg zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd en soepel blijft.

Je huid verwijdert oude (dode) huidcellen en vervangt deze voor nieuwe huidcellen. Wanneer oude huidresten geen ruimte meer krijgen om de huid te verlaten zal er een verstopping in een porie ontstaan waardoor een puistje zichtbaar wordt.

Maar van wat krijg je dan die vervelende puistjes?

Ik zal een aantal voorbeelden geven van wat je puistjes krijgt:

  • Je talgklieren produceren teveel talg: Wanneer er meer talg wordt geproduceerd dan nodig is, is de kans groter dat er een verstopping in een porie ontstaat. Een overtollige productie van talg ontstaat bijvoorbeeld door een hormoon genaamd “androgeen”.
  • Je lichaam maakt teveel hormonen aan: Je ziet vaak pubers of vrouwen tijdens hun menstruatieperiode met puistjes. Een mogelijke oorzaak voor die puistjes is dat er in bepaalde periodes meer hormonen in het lichaam worden aangemaakt. Androgeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je talgklieren groter worden. Het gevolg is dat je talgklieren meer talg aanmaken en je huid vettiger wordt.
  • Ontstekingen: Je lichaam heeft een natuurlijk afweersysteem dat ontstekingen door foute bacteriën voorkomt. Je lichaam maakt namelijk witte bloedcellen aan om bacteriën te verwijderen. Je puistjes kunnen opzwellen en rood kleuren door een ontsteking.
  • Bacteriën irriteren je huid: Het meest bekende bacterie die kan voorkomen op je huid is P.acnes. Wanneer P.acnes in een verstopte porie terecht komt kan de bacterie zich vermenigvuldigen en een ontsteking van een porie veroorzaken.
  • Genen: Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen genen en acne. Uit het onderzoek is gebleken dat je een grotere kans hebt op acne als je ouders hier ook last van hadden.

Bepaalde voedingsmiddelen en gewoontes uit je levensstijl zouden ervoor kunnen zorgen dat acne sneller ontstaat of zelfs verergerd. Hieronder ga ik je er iets meer over vertellen.

Van wat uit je levensstijl krijg je puistjes?

Er zijn behoorlijk wat dingen te bedenken uit je levensstijl waar je mogelijk puistjes van krijgt.

Denk bijvoorbeeld aan puistjes door het dragen een mondmasker. Onder het mondmasker kan een hoop zweet, olie en bacteriën groeien. Zorg dus dat je huid kan blijven ademen door voldoende mondkapjes bij je te hebben en te kiezen voor katoenen kapjes.

Bedenk ook dat puistjes soms een andere behandeling nodig hebben dan normale acne. Puistjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een allergische reactie of schimmel acne wat vraagt om een andere behandeling.

Gedurende de dag belandt er een hoop vuil en slechte bacteriën op je huid. Misschien draag je ook make-up. Het is belangrijk om je gezicht te wassen voor je gaat slapen. Anders blijft het vuil ophopen in je gezicht of kan het op je kussensloop terecht komen waar je vervolgens met je gezicht in ligt te wrijven.

Verzorgingsproducten, zoals crèmes, gezichtsreinigers en gezichtsscrubs kunnen helpen om puistjes te verwijderen. De producten zijn echter iets van wat je puistjes krijgt je ze op de verkeerde manier gebruikt. Ga bijvoorbeeld niet allemaal producten door elkaar gebruiken of de producten te vaak gebruiken. Let tevens op met irriterende ingrediënten in verzorgingsproducten, haarproducten en wasmiddelen als je een acne-gevoelige huid hebt.

Van wat krijg je nog meer puisten? Denk aan de aanmaak van stresshormonen door stress en het niet laten afnemen van het cortisolspiegel door slaapgebrek. Ga in ieder geval nooit met je handen aan puistjes knijpen of pulken, hiermee verspreid je namelijk bacteriën waardoor je meer puistjes krijgt.

Het is ook mogelijk dat je puistjes krijgt door bepaalde voedingsmiddelen.

Van welke soorten voeding krijg je puistjes?

Hieronder geef ik je nog meer antwoorden op de vraag van wat je puistjes krijgt. Als je meer informatie wilt over acne en voeding kun je eens de pagina “van welk eten krijg je puistjes” of “acne dieet” bekijken.

  • Enkelvoudige koolhydraten (witbrood): Enkelvoudige koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Ze zorgen ervoor dat je lichaam meer insuline aanmaakt dan normaal waardoor je talgklieren meer talg aanmaken. Dit zou mogelijk dus iets kunnen zijn van wat je puistjes krijgt.
  • Melkproducten (yoghurt): Melkproducten zorgen er ook voor dat je lichaam meer insuline aanmaakt. Daarnaast zou je lichaam meer van het hormoon “IGF-1” produceren door bepaalde zuren in koeienmelk.
  • Fastfood (patat): Helaas kan fastfood ook iets zijn van wat je puistjes krijgt. Fastfood bevat namelijk slecht vet en geraffineerde suikers en granen. Door het eten ervan kunnen je hormonen van slag raken.
  • Voedsel met veel omega-6 vetzuren (margarine): Teveel omega-6 vetzuren binnenkrijgen kan iets zijn van wat je puisten krijgt. De oplossing zou zijn om het aantal omega-6 en omega-3 vetzuren in balans te brengen.
  • Eiwitshakes: Als je een fanatieke sporter bent is er een kans dat je eiwitshakes gebruikt op basis van whey. Echter bevat Whey proteïne aminozuren zoals leucine en glutamine die de huidcellen sneller laten groeien.

Van wat krijg je puistjes: conclusie + meer weten?

Na het lezen van mijn blogartikel “van wat krijg je puisten” heb je waarschijnlijk al een aantal oorzaken van acne ontdekt.

Uit onze ervaring met duizenden acne patiënten is gebleken dat puistjes vaak ontstaan door een combinatie van problemen in plaats van door één. Vandaar zie je ook vaak geen blijvend resultaat als je naar een schoonheidsspecialist gaat of een acne medicijn gebruikt.

Heb jij al meerdere dingen geprobeerd, maar blijf je last houden van acne? Dan raad ik je aan om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te bekijken. Hiermee kan het je lukken om voor een langere periode je onzuiverheden drastisch te verminderen.

Via de onderstaande knop kun je het e-book bekijken.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Ik ben benieuwd van wat jij puistjes krijgt! Laat je het weten in de reacties?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *