Van welk eten krijg je puistjes?

Van deze 8 voedingsmiddelen!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
van welk eten krijg je puistjes

Het is een veel gehoorde vraag: van welk eten krijg je puistjes?

Het verband tussen puistjes en voeding is niet voldoende wetenschappelijk onderzocht. Toch krijgen ontzettend veel mensen meer last van puistjes na het binnenkrijgen van bepaalde voedingsmiddelen en ingrediënten.

Daarom leek het mij een goed idee een overzicht te maken van welk eten je puistjes kunt krijgen. Hierna kun je bepalen of je deze voeding vaak binnenkrijgt en dit mogelijk de oorzaak is van je acne.

Mocht je zeker willen weten of het eten van bepaalde voeding één van de oorzaken is van je acne, dan kun je natuurlijk een eigen voedingsdagboek bijhouden.

Lees verder om 8 etenswaren en ingrediënten te ontdekken waar je puistjes van kunt krijgen. Daarna vertel ik je ook nog even kort over voedingsmiddelen die je kunt eten om puistjes te verminderen.

Ps. Wist je dat bepaalde voedingsproducten invloed kunnen hebben op je hormonen en hierdoor hormonale acne kan ontstaan? Dit is één van de belangrijkste oorzaken van acne. Bekijk hieronder mijn gratis e-book en ontdek wat de belangrijkste voeding is om te vermijden of juist te eten en drinken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Van welk eten krijg je puisten? Dit zijn 8 voorbeelden

De vraag “van welk eten krijg je puistjes?” zal hieronder worden beantwoord. Onthoud echter dat er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Ook hebben we allemaal een ander lichaam, waardoor sommigen meer last kunnen krijgen van puistjes na het eten van bepaalde voeding dan anderen.

Voeding kan bijvoorbeeld invloed hebben op je darmen en hormonen. Daarom kunnen soms puistjes ontstaan. Misschien heb je een gevoelige huid en verzorg jij je huid niet goed. Door te letten op je voeding kun je mogelijk de klachten verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan de voedingsmiddelen en voedingsstoffen waarvan je puistjes kunt krijgen:

1. Geraffineerde suikers

Ten eerste kun je puistjes krijgen door het eten van geraffineerde suikers. Dit type suiker vind je bijvoorbeeld in brood, crackers, frisdrank en honing. De geraffineerde suikers zitten vol met geraffineerde koolhydraten. De geraffineerde koolhydraten worden snel in je bloedbaan opgeslagen. Het gevolg hiervan is dat je suikerspiegel stijgt, teveel suikers in je cellen gaan zitten, de hormonen uit balans raken en acne kan ontstaan.

2. Zuivelproducten

De inname van zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en vla kan een oorzaak zijn van je puistjes. Er zitten veelal dierlijke hormonen in zuivel die je huidige hormoonbalans kunnen verstoren. Let er dus op of je meer puistjes krijgt door het eten en drinken van zuivelproducten.

Yoghurt is van welk eten je puistjes krijgt
Van yoghurt eten, kun je puistjes krijgen

3. Fastfood

Ander eten wat je puistjes zou kunnen veroorzaken zijn vette, gefrituurde producten zoals spek, hamburgers en patat. Het is echter niet bekend welke ingrediënten in fastfood acne veroorzaken. Wel zouden de producten de hormoonbalans kunnen verstoren.

4. Chocolade

Chocolade bevat melk (zuivel), suiker, vet en cafeïne waardoor het immuunsysteem extra hard kan reageren op bacteriën die acne veroorzaken. Hoewel er meer onderzoek nodig is, bevat chocola meerdere stoffen die slecht kunnen zijn voor je puistjes.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

5. Eiwitpoeder

Veel sporters gebruiken eiwitpoeder om hun spieren te herstellen en hun maag te vullen. Echter bevatten eiwitpoeders verschillende eiwitten en aminozuren die de huidcellen sneller laten groeien en zorgen voor een stijgende insulinespiegel.

7. Geraffineerde granen

Eten zoals wit brood, pasta en granen bevatten geraffineerde granen en vallen onder producten met een hoge glycemische index. Je bloedsuikerspiegel wordt dus verhoogd door geraffineerde granen. Ook wordt er meer talg aangemaakt door je talgklieren, omdat de hoeveelheid mannelijke en vrouwen hormonen uit balans raken.

8. Voedingsmiddelen met veel omega-6-vetten

Omega-6 vetzuren zijn niet goed voor je puistjes. Je vindt de vetten bijvoorbeeld in cornflakes, walnoten en sojaolie. Je kunt puistjes krijgen van deze voedingsstof, omdat de omega-6-vetten en omega-3-vetten in je lichaam niet in balans zijn.

Welk eten is gunstig voor je puistjes?

Je weet nu van welk eten je mogelijk zoveel puistjes krijgt. Er zijn natuurlijk nog veel meer etenswaren die ik niet heb besproken, maar wel puistjes kunnen veroorzaken. Als je alles over acne en voeding wil weten, dan raad ik je aan om het gratis e-book te bekijken.

Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen en voedingsstoffen die kunnen helpen je puistjes te verwijderen:

 • Omega-3-vetzuren: De ontstekingsremmende werking van omega-3-vetzuren zouden gunstig kunnen zijn voor je puistjes. Veel producten bevatten teveel omega-6-vetzuren waardoor je de verhouding omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren in je lichaam weer in balans dient te brengen.
 • Volkoren producten: Volkoren producten vallen onder een lagere glycemische index dan bijvoorbeeld wit brood. De koolhydraten in volkoren producten worden dus minder snel opgenomen in je bloed. Door het eten van volkoren producten en producten met een laag glycemische lading zal je de glucoseconcentratie in je lichaam minder snel stijgen.
 • Eten met veel antioxidanten: Dankzij antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in ons lichaam worden verwijdert. Het eten van voldoende onbewerkt groente en fruit kan daarom helpen bij het verminderen van acne.
 • Vitaminen A, D, E en zink: Er wordt gedacht dat deze voedingsstoffen en mineralen je huid en immuunsysteem gezonder houden. Eet dus voldoende producten met vitamines en mineralen om puistjes te voorkomen en te verminderen.

Van dit eten krijg je mogelijk minder puistjes

Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt met eten dat mogelijk gunstig is voor je huid en puistjes:

 • Pompoenpitten
 • Rundvlees
 • Kalkoen
 • Broccoli
 • Waterkers
 • Boerenkool
 • Zoete aardappelen
 • Bessen
 • Peulvruchten
 • Bloemkool
 • Quinoa
 • Avocado
 • Wortelen
 • Tomaten
 • Oesters
 • Vette vis

In mijn ogen is de oplossing van puistjes voornamelijk een combinatie van het juiste eten, de juiste huidverzorging en je overige levensstijl. Vaak wordt acne zelfs veroorzaakt door een combinatie van factoren.

Van welk eten krijg je puistjes? Conclusie + oplossing

Er is dus nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de vraag “van welk eten krijg je puistjes?” Het is daarom belangrijk naar het grotere geheel te kijken. Waarschijnlijk worden je puistjes dan ook onder andere veroorzaakt door je voedingspatroon.

Je hoeft nu niet direct alle voedingsmiddelen en voedingstoffen die niet goed zijn voor je puistjes te vermijden. Beter kan zijn een gebalanceerd acne dieet te volgen.

Naast het effect van bepaald eten op je puistjes kunnen er meer oorzaken zijn voor je puistjes. Ook zijn er nog veel meer manieren om puistjes te bestrijden. De behandeling voor acne is vaak meervoudig.

Wil je meer weten over het verzorgen van je acne en een compleet voedingsschema ontvangen? Klik dan op de onderstaande groene knop om het gratis e-book te bekijken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat het onderaan in de reacties weten als je nog vragen of tips hebt over het blogartikel “van welk eten krijg je puistjes”. Laat ook aan ons weten van welk eten jij puistjes krijgt.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *