Helpt vasten tegen acne?

Wat is het effect van de verschillende vormen vasten op acne?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
vasten voor acne

Veel mensen vragen zich af wat de relatie is tussen vasten en acne.

Kan het overslaan van maaltijden er daadwerkelijk voor zorgen dat puistjes verdwijnen? Welke vorm van vasten is het beste voor de huid? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veel gestelde vragen.

Vasten is erg populair onder beroemdheden, gezondheidsexperts en gelovigen. Het schijnt dan ook een goede manier te zijn om af te vallen, ziektes te voorkomen en je te richten op de goede dingen in het leven.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voeding en gewoontes terugkerende hormonale puistjes veroorzaken op het hele lichaam en hoe je het probleem snel kunt stoppen.

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar vasten. Zo zou vasten bijvoorbeeld anti-verouderingseffecten hebben en een versterking van het immuunsysteem op kunnen leveren. Vasten zou ook effectief zijn om onderliggende oorzaken van acne te verhelpen.

Op deze pagina vertel ik je alles over de risico’s en de voordelen van vasten voor acne.

Welke soorten vasten zijn er?

In principe komt het bij alle vormen van vasten op hetzelfde neer, namelijk: stop een bepaalde tijd met eten en/of drinken en begin pas weer te eten en drinken als de tijd van het vasten voorbij is.

Intermitterend vasten houdt in dat je in één keer al je eten eet en de rest van de dag vast. Meestal kiezen mensen ervoor het ontbijt en de lunch over te slaan om aan het einde van de dag een grote maaltijd te eten. Echter kun je er ook voor kiezen één maaltijd per dag over te slaan. Intermitterend vasten is dus geen dieet, maar een aanpassing van de tijdstippen waarop je eet.

Langdurig vasten houdt in dat je lange tijd helemaal niets meer eet. De tijdsduur van het vasten kan variëren van twee tot dertig dagen. Sommigen kiezen er tussentijds wel voor vullende dranken te drinken om wat calorieën binnen te krijgen.

In het geval van nabootsend vasten zal de calorie inname enkele dagen worden beperkt. Deze groep vasters kiezen ervoor kleine hoeveelheden te eten die niet de biologische mechanismes activeren, waardoor je lichaam denkt dat je aan het vasten bent.

Intermitterend vasten is de meeste gebruikelijke manier om te vasten. Ik zal je dan ook voornamelijk vertellen over de voordelen van intermitterend vasten voor acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De voordelen van vasten voor acne

Het overslaan van maaltijden kan dus mogelijk gunstig zijn voor je lichaam en acne. Je dient er echter nog steeds op te letten welke voedingsmiddelen je binnenkrijgt. Als je bijvoorbeeld de hele dag niks eet, maar aan het einde van de dag een vette hap naar binnen werkt, kan er nog steeds nieuwe acne ontstaan. Daarom kan het raadzaam zijn een gezond acne dieet te volgen als je gaat vasten.

Vasten is populair geworden door de vele gezondheidsvoordelen. Persoonlijk merkte ik dat ik minder snel trek had in acne veroorzakend voedsel, zoals patat en pizza. Ook hoefde ik niet meer zoveel na te denken over wat en wanneer ik zal eten. Na het eten zit je gewoon vol en hoef je niet meer aan eten te denken. Het vasten helpt dus tegen stress. Ik ervaarde dan ook meer energie en een betere stemming

Hieronder bespreek ik de voordelen van vasten voor acne specifiek.

Verminderde kans op ontstekingen

De huidporiën kunnen verstopt raken met verontreinigheden. Wanneer hier bacteriën bijkomen, dan kunnen er puistjes ontstaan.

Er kunnen makkelijk ontstekingen ontstaan door voedingsmiddelen die ontstekingen uitlokken, zoals bewerkte voedingsmiddelen. Het kan echter beter zijn meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals in het wild gevangen zeevruchten te eten.

Naast het zelf in balans brengen van de hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren kan vasten je helpen ontstekingen te verminderen. Door te vasten bestrijd je namelijk pro-inflammatoire eiwitten en produceer je ontstekingsremmende darmhormonen. Hierdoor kunnen zwellingen en roodheid van acne ontstekingen verminderen.

Verlagen van de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie

Dit zijn enkele van de grootste oorzaken van acne. Insuline zorgt er namelijk voor dat hormonen in je lichaam terecht komen. Hierdoor zullen de talgklieren meer talg gaan aanmaken en ontstaat hormonale acne.

Door telkens te veel koolhydraten te eten, ontwikkel je insulineresistentie. Je lichaam heeft dan steeds meer insuline nodig om dezelfde functie te kunnen uitvoeren.

Dankzij het vasten kun je opgeslagen glucose uit je lichaam verbranden en insulinespiegels in je bloed verlagen.

Volgens studies zou 18 uur lang vasten een goede tijdsduur zijn, omdat de insulineniveaus dan beginnen te dalen.

Beter kunnen slapen

Door slaaptekort maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan en verzwakken je sijsvertering en immuunsysteem. Ook zal door een slechte nachtrust de volgende dag de insulineresistentie verhogen.

Door te vasten kun je sneller in slaap vallen. Ook kun je langer door blijven slapen. Voldoende en kwalitatieve slaap is dan ook een belangrijk onderdeel bij het bestrijden van acne.

Bescherming tegen vrije radicalen

Vrije radicalen zijn kleine moleculen die de huid kunnen aantasten. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen in zonlicht, luchtvervuiling en rook van sigaretten.

Antioxidanten staan erom bekend vrije radicalen te bestrijden. Vasten zou ook weerstand bieden tegen oxidatieve stress en helpen schade door vrije radicalen te beperken. Bijkomend voordeel is dat je huid minder snel oud gaat lijken.

Verlagen van IGF-1 niveaus

Een ander voordeel van vasten voor acne is het verlagen van IGF-1 niveaus in je lichaam. Dit groeihormoon bevordert de aanmaak van nieuwe cellen. Echter kan een te grote hoeveelheid van het hormoon leiden tot acne.

Door te vasten kan de hoeveelheid IGF-1 in je lichaam in balans worden gebracht. IGF-1 zit bijvoorbeeld in zuivelproducten en koolhydraten, vandaar krijgen ook zoveel mensen hier acne van.

Hoe kun je vasten tegen acne?

Er zijn verschillen methodes om te vasten. Je kunt hier zelf mee experimenten en onderzoek naar doen.

Denk aan de volgende vastenmethoden voor acne:

  • Stopwatch methode: Dit is de meest voorkomende manier van vasten. Hierbij sla je enkel het ontbijt of een andere maaltijd over.
  • 5-2 methode: Bij deze methode ga je 5 dagen normaal eten en 2 dagen slechts 500 calorieën eten. Zorg dat je één dag tussen het vasten houdt.
  • 24 uur methode: Bij deze methode ga je één of twee keer per week 24 uur lang caloriearm eten. Dit kan een goede methode voor acne zijn, omdat je lichaam na 24 uur begint met het omzetten van eiwitten in energie.
  • Eén grote maaltijd per dag: Bij deze manier van vasten eet je slechts één keer per dag een grote maaltijd. Dit eetpatroon volgde onze voorouders jaren geleden, toen acne nog nauwelijks voor kwam.
  • Water: Bij deze vorm van vasten wordt één of meerdere dagen alleen water gedronken en dus niets anders gedronken of gegeten. Het zou meerdere voordelen bieden voor de huid, zoals het verlagen van insulineresistentie, versterken van het immuunsysteem en het genezen van wonden. Langdurig vasten met water zou zelfs kunnen helpen tegen acne littekens.
  • Nabootsend vasten: Dankzij deze vorm van vasten, laat je je lichaam denken dat je aan het vasten bent. Dit kan worden bereikt met caloriebeperking. Nabootsend vasten heeft voordelen voor insulineresistentie en ontstekingen. Je kunt bijvoorbeeld 3 tot 5 dagen circa 700 calorieën binnekrijgen van hoogwaardige vetten. Denk aan voedingsmiddelen zoals bloemkoolrijst, olijfolie, avocado, macadamianoten, amandelen, koksnoot kokosvlokken en bloemkool die je in je voedingspatroon kunt verwerken. Het doel is de inname van eiwit te verlagen.

Houd er rekening mee dat het per persoon kan verschillen wat de beste methode is om te vasten. Zo mogen alleen ervaren vasters dagenlang vasten met alleen water. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor iemand anders.

Zorg ervoor dat je het vasten rustig opbouwt. Begin bijvoorbeeld met de stopwatch methode om vervolgens eens te proberen 24 uur te vasten.

Wil je het vasten doorbreken? Kies dan niet voor koolhydraten. Zo voorkom je dat de insulinespiegels gaan pieken. Beter is te kiezen voor huidvriendelijke zetmelen, zoals zoete aardappelen.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen kunnen helpen tegen terugkerende puistjes.

Kan je acne krijgen door te vasten?

De voordelen van vasten zijn zeker het overwegen waard. Je kunt zelf eens testen of dit een goed effect heeft op je acne. Er zijn wel een aantal risico’s verbonden aan vasten.

Denk bijvoorbeeld aan verhoogde cortisolspiegels. Dit betekent dat er veel van het zogenaamde ‘stresshormoon’ cortisol in je lichaam zit. Door het vasten krijgt je lichaam immers geen voedsel, waardoor je lichaam in stressmodus kan gaan. Het gevolg is dat cortisol tientallen andere hormonen afgeeft die acne kunnen veroorzaken. Denk ook aan een verhoogde productie van cytokines door cortisol. Dit is echter alleen het geval wanneer de cortisolspiegels chronisch zijn verhoogd.

Je kunt af en toe je vastenpatroon doorbreken om te voorkomen dat de cortisolspiegels zullen stijgen. Als je echter veel stress en angst hebt, raad ik je aan hier eerst oplossingen voor te vinden, voordat je begint met vasten tegen acne. De combinatie van stress en verhoogde cortisolspiegels leidt namelijk tot meer acne.

Besef goed dat ik geen dokter ben en dit geen medisch advies is. Je dient dan ook eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je begint te vasten, vooral in het geval van langdurig vasten. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf gezond voelt als je begint met vasten. Doe het rustig aan. Blijf dus controleren hoe je lichaam reageert en begin niet direct langdurig te vasten, maar bouw het op.

Wat werkte het beste voor mijn puistjes?

Zoals je nu weet kan vasten een goed hulpmiddel zijn om één of meerdere kernoorzaken van acne te verhelpen. Denk aan het beperken van ontstekingen, verminderen van insulineresistentie en bestrijden van vrije radicalen.

Het vasten dien je te combineren met ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Zorg dus dat je niet teveel omega-6 vetzuren en koolhydraten binnenkrijgt om te voorkomen dat je toch puistjes krijgt.

Als je op zoek bent naar een complete gids voor het krijgen van een schone huid met minder puistjes, bekijk dan eens onze gratis gids. Deze bevat letterlijk alles wat je nodig hebt om te beginnen met het bestrijden van de kernoorzaken van acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *