Veel puistjes

De oorzaken en de oplossingen voor veel puistjes!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Veel puistjes

Veel puistjes? Dat is erg vervelend! Je zult nu namelijk extra aandacht moeten besteden aan een aantal zaken.

Het is echter waarschijnlijk nog veel erger voor je dat je nu moet rondlopen met de vele puistjes. Als de puistjes in je gezicht zitten, kan dat erg opvallend zijn. Hierdoor kun je onzeker worden en een slecht zelfbeeld krijgen. Sommigen worden zelfs gepest door hun onzuivere huid.

Gelukkig ga ik je in dit artikel alles vertellen over het opeens ontstaan van veel puistjes en wat je er tegen kunt doen.

Onthoud wel dat ik geen arts of dermatoloog ben en het niet mijn bedoeling is om welke ziekte dan ook te behandelen of te genezen. Ik deel slechts mijn persoonlijke ervaringen met acne en de bevindingen die voor mij en reeds vele anderen hebben gewerkt. Ik adviseer je voor specifiek advies contact te zoeken met je huisarts. In het geval van erg veel puistjes zal dan eventueel een zalf of medicijn kunnen worden voorgeschreven.

Wat zijn puistjes?

Even voor de duidelijkheid: met acne en puistjes bedoelt men eigenlijk hetzelfde.

Veel mensen krijgen in de leeftijdsperiode van twaalf tot vijfentwintig jaar te maken met puistjes. Echter kan in principe iedereen op elke leeftijd last krijgen van van veel puistjes.

De hevigheid van acne kan erg verschillen. Iemand met milde acne kan last hebben van enkele puistjes terwijl iemand met een ernstige vorm ontzettend veel puistjes kan krijgen.

Om de vele puistjes te behandelen, is het allereerst belangrijk meer te weten over acne en het ontstaan van de puistjes.

Hoe ontstaan veel puistjes?

In het geval van veel puistjes heb je ook last van veel verstopte talgklieren. De talgklieren kunnen door een aantal factoren veel meer talg gaan aanmaken dan nodig is. Talg kan goed zijn voor de huid, omdat hiermee de huid soepel wordt gehouden. Je huid dient er echter niet te veel van aan te maken.

Zodra er te veel talg wordt geproduceerd kan een talgkliertje verstopt raken. Wanneer er dan bacteriën bij komen, kan er een ontsteking ontstaan. Men noemt dit een puistje.

De meeste puistjes komen voor op het gezicht, de nek, de rug en de schouders. Op deze plekken wordt dan ook veel talg geproduceerd.

Welke factoren hebben invloed op het ontstaan van veel acne?

Er zijn honderden factoren die invloed zouden kunnen hebben op het ontstaan van puistjes.

De plek van je puistjes kan ook veel zeggen over de betekenis, en dus de onderliggende oorzaak van je puistjes onthullen.

Enkele voorbeelden van factoren waardoor de talgklieren te veel talg aanmaken en er dus veel puistjes ontstaan zijn:

 • Gebruiken van cosmetische producten die de poriën laten verstoppen
 • Vette haarverzorgingsproducten
 • Niet reinigen van zweet op de huid
 • Overdreven veel reinigen van de huid
 • Allerlei huidproducten door elkaar gebruiken
 • Niet voldoende slapen
 • Eten en drinken van producten die hormonen bevatten of hogere bloedsuikerspiegels veroorzaken
 • Onvoldoende essentiële voedingsstoffen in het lichaam
 • Het hebben van veel stress
 • Veel blootstelling aan de zon
 • Wrijving door bijvoorbeeld een strakke hoofdband of sportoutfit
 • Hormonale onbalans tijdens de pubertijd, menstruatiecyclus en zwangerschap
 • Luchtvervuiling of een vochtig klimaat
 • Roken
 • Erfelijkheid

Dit waren slechts enkele van de vele oorzaken voor het ontstaan van veel puistjes.

Het is bijvoorbeeld ook goed om te weten dat je nooit puistjes mag uitknijpen. Natuurlijk het verleidelijk zijn als je veel puistjes hebt om deze uit te knijpen. Er kunnen echter alleen maar meer puistjes ontstaan door de irritatie aan het omliggende huid. Er kunnen zelfs permanente littekens ontstaan.

Wat kun je doen tegen je puistjes?

Aangezien er veel redenen zijn voor het ontstaan van puistjes zijn er ook veel oplossingen tegen puistjes.

Het kan zijn dat je puistjes ontstaan door meerdere factoren. Het is dan ook belangrijk om de bovenstaande lijst met oorzaken te bekijken en te bedenken wat je kunt aanpassen in je levensstijl.

Je kunt in ieder geval de puistjes die je momenteel hebt, gaan bestrijden met huidverzorgingsmiddelen.

Was bijvoorbeeld één tot twee keer per dag je gezicht met een milde anti-acnereiniger en lauw warm water. Make-up, overtollig talg en bacteriën kunnen hiermee van de huid worden gehaald.

Ook kun je één keer per twee weken een scrub aanbrengen op de huid om dode huidresten te verwijderen en de poriën te reinigen. Hierdoor zal de huid zichtbaar verbeteren.

Bovendien kun je elke dag een middel zoals benzoylperoxide aanbrengen op je puistjes. Dit middel staat vooral bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Persoonlijk gebruikte ik liever een serum, omdat het voor mij veel beter werkte dan benzoylperoxide.

De complete oplossing tegen veel puistjes!

In dit artikel heb je al enkele tips gekregen om de vele puistjes tegen te gaan. Natuurlijk kun je nog veel meer leren over acne. Denk bijvoorbeeld aan complete huidverzorgingsschema’s en voedingsschema’s.

Ik heb een compleet e-book geschreven over acne en puistjes. Als je momenteel veel last hebt van je puistjes, raad ik je zeker aan om hem te lezen. Je gaat namelijk de onderliggende oorzaken kennen en deze bij de bron leren bestrijden.

Via de onderstaande knop ga je direct naar de complete behandeling tegen je vele puistjes!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *