Veelgestelde vragen over acne

12 veelgestelde vragen over het voorkomen en behandelen van puistjes

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Veelgestelde vragen over acne

Het is natuurlijk erg vervelend last te hebben van puistjes. Als je dan gaat zoeken naar manieren om ervan af te komen, kom je allemaal tegenstrijdigheden tegen. Ook zijn er duizenden soorten middeltjes voor allerlei soorten huidtypes. Dit maakt het een lastige huidaandoening.

Het fijne is echter dat er genoeg informatie te vinden is op internet over acne. Daarom heb ik in dit artikel een handig lijstje gemaakt van de meest gestelde vragen over het behandelen en voorkomen van acne en puistjes.

Door kennis te vergaren rondom acne weet jij beter wat je wel en niet moet doen om puistjes te behandelen. Dit geeft twee belangrijke voordelen, namelijk: je begrijpt de acne écht en je krijgt direct een stukje zelfvertrouwen.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog meer vragen hebben over acne, schroom dan niet om een reactie achter te laten of een e-mail te versturen. Je krijgt doorgaans dezelfde dag nog een reactie terug van mij!

Overzicht met veelgestelde vragen over acne

Ik geloof dat het belangrijk is om allereerst te begrijpen hoe puistjes en acne ontstaan. Door écht te begrijpen hoe acne ontstaat, wat je eraan kunt doen, wat je vooral niet moet doen, weet ik dat het een stuk makkelijker voor je wordt van acne af te komen.

Zie hieronder de lijst met veelgestelde vragen over acne

1. Wat is acne?

Acne is een huidaandoening en wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het kan hierbij om een lichte, milde of ernstige vorm van acne gaan. Acne kan zelfs pijnlijk aanvoelen.

2. Wie krijgt acne?

Acne is een huidaandoening die zich vooral uit in de leeftijdsperiode van twaalf tot vijfentwintig jaar. Binnen deze leeftijd krijgt bijna iedereen te maken met een vorm van acne, circa 85%. Echter, mensen kunnen ook op latere leeftijd last krijgen van acne.

3. Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat op de huid wanneer de talgklieren verstopt raken. De functie van de talgklieren is het aanmaken van talg, een substantie die de huid soepel en vochtig houdt. Door verschillende factoren kunnen de talgklieren op den duur meer talg aanmaken. Door de overproductie van talg in combinatie met bepaalde bacteriën raken de poriën in de huid verstopt en ontstaat acne.

4. Zijn er verschillende soorten acne?

Er zijn inderdaad verschillende vormen van acne en puistjes. Zo zijn er jeugdpuistjes, cysten, papels, pustels, comedonen, mee-eters, whiteheads, steenpuisten en onderhuidse puisten. Ook kan er bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen acne vulgaris, acne fulminans, acne cosmetica en acne mechanica.

5. Op welke delen van het lichaam ontstaat acne?

In principe kunnen overal op het lichaam waar talgklieren aanwezig zijn puistjes ontstaan. Echter ontstaan de meeste puistjes op het gezicht, de nek, de rug en de schouders. Hier bevinden zich namelijk de meeste en grootste talgklieren.

6. Wat veroorzaakt allemaal acne?

Er zijn ontzettend veel factoren die acne kunnen veroorzaken. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden geven:

 • Fysieke, emotionele of mentale stress.
 • Een droge of warme omgeving.
 • Wrijving door vieze spullen (zoals telefoons en hoofdbanden) die in aanraking komen met de huid.
 • Het aanraken en uitknijpen van acne.
 • Een ongezond dieet.
 • Hormonale schommelingen.
 • Cosmetische producten.
 • Het niet elke dag reinigen van de huid en make-up resten.
 • Slaaptekort.
 • Drugs, sigaretten en alcoholgebruik.

7. Waarom krijgen ouderen ook acne?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je als volwassene last krijgt van acne. Denk bijvoorbeeld aan hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap of menopauze. Denk ook aan medicatie, voeding en genen.

8. Is acne besmettelijk?

Dit is een andere veelgestelde vraag over acne. De bacterie die acne veroorzaakt kan niet overgebracht worden van mens tot mens. Acne is dus niet besmettelijk. Echter kun je wel door het uitknijpen van puistjes bacteriën verspreiden over je huid waardoor er meer puistjes ontstaan.

9. Hoe kun je acne effectief behandelen?

Ten eerste is het belangrijk om de huid elke dag te reinigen met een milde zeep tegen acne. Koop daarnaast een antibacterieel middel om de acne veroorzakende bacteriën te bestrijden. Medicijnen en antibiotica kunnen helpen tegen een heftige vorm van acne. Je dient wel rekening te houden met mogelijke bijwerkingen. Bespreek dit dus altijd met je huisarts.

10. Wat zijn de beste (make-up) huidproducten?

Voor een acnegevoelige huid is het extra belangrijk om huidverzorgingsproducten te kopen die de poriën niet laten verstoppen. Check daarom altijd even het label van het product en zoek naar het woord ‘niet-comedogeen’. Dit betekent dat het een middel is dat geschikt is om te gebruiken op een huid met acne.

11. Wat moet je absoluut niet doen als je acne hebt?

Door het toepassen van de onderstaande punten in combinatie met een effectieve acnebehandeling kun je acne erg goed bestrijden.

 • Overdrijf niet bij het reinigen van je gezicht. Houd het bij maximaal twee keer per dag.
 • Kies geen verzorgingsproducten die irriterende oliën bevatten.
 • Blijf van de acne af.
 • Ga geen schurende washandjes of scrubs gebruiken als je een gevoelige huid met acne hebt.
 • Reinig make-up resten elke dag van je gezicht.
 • Draag geen strakke, schurende kleding.
 • Vergeet niet een zonnebrandcrème op te smeren om verergering van acne te voorkomen, ook op bewolkte dagen.

12. Ben je te laat met het behandelen als je al littekens hebt?

Uiteraard wil je littekens door acne liever voorkomen. Probeer dan ook altijd acne tijdig te voorkomen en te behandelen om acne littekens te voorkomen. Ga zeker geen puistjes uitknijpen, dan heb je namelijk erg veel kans op een gaatje in je huid. Mocht je toch littekens krijgen, zijn er serums en behandelingen die de littekens kunnen vervagen. In sommige gevallen kunnen de littekens compleet verdwijnen. Dit is afhankelijk van de ernst van het litteken.

Download gratis mijn e-book met mijn beste tips tegen acne!

Na het lezen van de antwoorden op de veelgestelde vragen over acne ben je hopelijk een stuk wijzer geworden over de huidaandoening. Er zijn echter nog veel meer dingen die je moet weten om voor een langere tijd acne te verminderen.

Ik heb een uitgebreid e-book geschreven met informatie en stappenplannen om je acne te verbeteren. Ik raad je dan ook aan om mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, inclusief de bijbehorende tips te downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

En als laatste: besef dat jouw acne niet in 1 dag ontstond en niet in 1 dag verdwijnt. Het heeft simpelweg tijd nodig om volledig te genezen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *