Vegan collageen VS dierlijk collageen

Maak een keuze tussen vegan collageen of dierlijk collageen

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Vegan collageen of dierlijk collageen

Collageen is populair spul onder een grote groep mensen. Dat komt, omdat wordt gedacht dat collageen bijvoorbeeld kan helpen bij het verminderen van rimpels en problemen met bewegingen.

Je lichaam gaat helaas steeds minder collageen aanmaken en daarom kunnen collageen supplementen gunstig zijn.

Er zijn tal van soorten collageen verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken tussen vegan collageen of dierlijk collageen.

Waarschijnlijk vraag jij jezelf af wat het verschil is tussen vegan collageen en dierlijk collageen. Daarnaast kan ik me voorstellen dat je wil weten of vegan collageen net zo effectief kan zijn als dierlijk of écht collageen.

Blijf verder lezen om erachter te komen of je beter kunt kiezen voor vegan collageen VS dierlijk collageen.

Wat is het verschil tussen vegan collageen of dierlijk collageen?

Vegan collageen en plantaardig collageen zijn eigenlijk geen echte collageen. Er bestaan namelijk geen planten die collageen bevatten.

Met vegan collageen wordt een supplement bedoeld welke vitamines, aminozuren en mineralen bevatten die op collageen lijken of de aanmaak van collageen in het lichaam kunnen stimuleren. Vandaar noemt men vegan collageen ook wel een collageen booster.

Bekijk ook: “Orangefit Vegan Collageen Booster review

In vegan collageen wordt vaak vitamine C verwerkt. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C kan bijdragen aan de aanmaak van collageen. Daarom kan een vegan collageen product effectief zijn.

Anderzijds is dierlijk collageen het echte type collageen. Dit wordt runder- of viscollageen genoemd. Viscollageen lijkt het meest op collageen van de mens.

De opkomst van “echte” vegan collageen

Tegenwoordig bestaat er zelfs “echte” veganistische collageen. Helaas wordt dit nu alleen nog verwerkt in huidverzorging en niet in poeders of tabletten.

Het bedrijf Algenist heeft plantaardige derivaten, zoals tarwe-eiwit, soja- en maïsvezels gebruikt om een veganistische versie van collageen te ontwikkelen. Hierin zitten alle aminozuren die ook aanwezig zijn in dierlijk collageen, zodat het effect van dierlijk collageen kan worden nagebootst.

Bekijk ook: “beste collageen crème

De voor- en nadelen van vegan collageen en dierlijk collageen

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor vegan collageen of dierlijk collageen.

Hieronder zet ik de voordelen op een rij om te kiezen voor vegan of écht collageen.

Laten we beginnen met de voor- en nadelen van vegan collageen:

 • Er zijn een aantal EU goedgekeurde claims over vitamine C en het vermogen om de collageenaanmaak te bevorderen.

 • Vegan collageen is beter voor het klimaat en dierenwelzijn, omdat het is gemaakt van plantaardige bronnen.

 • Minder kans op allergie.

 • De meeste vegan collageen supplementen bevatten vitamine C, terwijl het vrij zeldzaam is hier een tekort aan te hebben.

 • Vegan collageen is geen collageen.

 • Ingrediënten in vegan collageen kunnen niet door iedereen goed worden opgenomen. Denk aan mensen met een selchte spijsvertering die waarschijnlijk minder effecten zullen ervaren.

De voor- en nadelen van dierlijk collageen:

 • Dierlijk collageen bevat echte collageen.

 • Dierlijk collageen is vaak alleen collageen, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een te grote hoeveelheid overige voedingsstoffen in je lichaam

 • Ontzettend veel klinisch bewijs

 • Er kunnen verontreinigheden zitten in collageen dat wordt gemaakt van botten, huiden en gewrichten van dieren, omdat sommigen vee-eigenaren pesticiden en herbiciden gebruiken.

 • Er kunnen suikers en smaakstoffen worden gebruikt om dierlijk collageen op smaak te brengen.

 • Er is een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de werking van dierlijk collageen. Ook zijn er nog geen goedgekeurde claims voor dierlijk collageen.

Conclusie: kan je beter kiezen voor vegan collageen of dierlijk collageen?

Vegan collageen kan even effectief zijn als dierlijk collageen, maar dan moet het wel om échte nagemaakte plantaardige collageen gaan in plaats van enkel ingrediënten om de aanmaak van collageen te simuleren.

Wanneer in de toekomst een opneembare versie van veganistisch collageen verschijnt op de markt, dan zal dierlijk collageen niet meer de overhand hebben. Tot die tijd kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor dierlijk collageen in plaats van vegan collageen.

Raadpleeg “beste collageen poeders” om te zien wat naar mijn mening de beste vegan of dierlijke collageen is.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *