Veganisme en acne

Tips voor een huidvriendelijk vegetarisch acne dieet!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
veganisme en acne

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik raad een veganistisch of vegetarisch dieet niet direct aan om acne te bestrijden.

Wellicht heb jij onlangs ook besloten een vegetariër te worden en zit je momenteel onder de puistjes. Dit kan een aantal redenen hebben. Ik eet bijvoorbeeld ook een stuk minder vlees vanwege de opstapeling van ijzer en milieuproblemen.

Door van dieet te veranderen, kan je eigenlijk altijd tijdelijk meer last krijgen van puistjes. Als je echter helemaal geen vlees en zeevruchten meer eet, kunnen hier extra problemen van komen die acne erger maken.

In dit artikel zal ik je alles vertellen over de invloed van vegan eten op acne. Ook geef ik je enkele tips voor je plantaardige dieet die gunstig kunnen zijn voor je huid.

Waarom krijg je acne door vegan te eten?

Als je al vaker mijn blogs hebt gelezen, weet je waarom acne kan ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen. Ook weet je dat een gezond acne dieet gunstig kan zijn voor je huid.

Het is goed om te weten dat voeding een verschillend effect kan geven op onze huid, we hebben immers allemaal een andere huidtype. Ook kunnen de diëten erg verschillen. Misschien eet jij veel fruit en iemand anders juist veel granen, plantaardige oliën en peulvruchten. Het kan daarom slim zijn het een ander uit te proberen om te kijken wat gunstig is voor jouw huid.

Vegetarisch eten kan verschillende effecten hebben op je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld door veel koolhydraten en suikers te eten acne veroorzakende hormonen (onder andere insuline en IFG-1) in je lichaam krijgen. Ook kun je een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Tevens kun je door voeding, hormonale schommelingen, spijsverteringsproblemen en een slechter immuunsysteem krijgen.

Kortweg kan ik drie redenen geven waarom veganisme een relatie heeft met acne. Ten eerste bevatten de meeste plantaardige diëten veel antinutriënten die belangrijke voedingsstoffen tegenhouden. Daarnaast bevatten de meeste diëten meer koolhydraten, waardoor de hormonen uit balans kunnen raken. Bovendien kun je te maken krijgen met onvoldoende essentiële vitamines, vetzuren en andere voedginsstoffen in je lichaam.

Hoe kun je een plantaardig dieet afstemmen op de huid?

Ik raad vegetariërs en veganisten aan een aantal dingen te vermijden of juist toe te voegen aan hun dieet. Dit kan de acne aanzienlijk sneller helpen genezen en nieuwe uitbraken helpen voorkomen. Bekijk de onderstaande lijst eens.

 • Kijk uit met bewerkte voedingsmiddelen: Veel veganisten hebben de neiging om grote hoeveelheden chips, frietjes en chocolaatjes naar binnen te werken. Echter zullen verpakte, bewerkte en gefrituurde voedginsmiddelen leiden tot ontstekingen en uitbraken. Vermijd dit dus tijdens je veganistische dieet.
 • Kijk uit met het aantal koolhydraten: Er zijn gelukkig genoeg vegan diëten met weinig koolhydraten. Daarnaast kunnen de juiste soort koolhydraten helpen acne te verminderen. Kijk echter uit met producten met een hoge glychemische index, zoals witbrood, pasta en rijst. Deze voedingsmiddelen zullen namelijk de hoeveelheid van het acne veroorzakende hormoon “insuline” in je lichaam verhogen. In plaats van daarvan kun je op zoek gaan maar voedingsmiddelen met een lage glychemische index. Denk hierbij aan groenten, sla en peulvruchten.
 • Verhoog de inname van omega-3: Een juiste verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren in lichaam is belangrijk om acne te voorkomen. Echter bevatten de meeste planten veel ALA omega-3. Dit is minder gunstig dan DHA omega-3. Je kunt daarom een veganistisch omega-3 supplement nemen of minder omega-6 binnenkrijgen om de balans te herstellen.
 • Krijg voldoende zink binnen: Mineralen zoals zink zijn om tal van redenen gunstig om te verwerken in je acne behandeling. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld voldoende peulvruchten, noten, aardappelen, ongekookte spinazie en pure chocolade eet.
 • Krijg voldoende vitamine A binnen: Ook vitamines, zoals vitamine A zijn erg belangrijk voor een zuivere huid. Om voldoende vitamine A binnen te krijgen dien je de juiste voedingsmiddelen te kiezen en deze op de juiste manier klaar te maken. Zorg bijvoorbeeld dat je groente licht kookt. Ook kan het slim zijn om huidvriendelijke plantaardige oliën, zoals olijfolie en avocado-olie binnen te krijgen.
 • Kijk uit voor producten met soja: Een plantaardig dieet gaat vaak gepaard met een grote hoeveelheid soja. Denk bijvoorbeeld aan veganistische producten en vleesalternatieven die vol zitten met soja. Je dient soja te vermijden om de grote hoeveelheid fytinezuur en fyto-oestrogenen die het bevat. Je lichaam kan hierdoor namelijk minder goed voedingstoffen opnemen en er kan hormonale acne ontstaan.
 • Eet noten en zaden, maar met mate: Het eten van noten en zaden kan gunstig zijn voor acne. Ze kunnen namelijk voedingstoffen bevatten die moeilijk te halen zijn uit andere producten. Eet daarom amandelen, hazelnoten, paranoten, pistachenoten om belangrijke stoffen, zoals selenium, prebiotica en magnesium binnen te krijgen. Echter bevatten andere noten juist een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren, en zoals ik je al had verteld kan dit slecht zijn voor je puistjes.

Is veganistisch eten de oplossing voor acne?

Het volgen van een veganistisch dieet kan zeker gunstig zijn voor de huid. Je dient echter wel rekening te houden met veel zaken. Zorg bijvoorbeeld dat je voedingstekorten aanvult en voeding op de juiste manier bereidt.

Ik ben benieuwd of er nu lezers zijn die zelf hebben geprobeerd een plantaardig dieet te volgen en een effect op hun huid hebben gezien. Wil je het laten weten in de reacties hieronder?

Bovendien is het belangrijk op de hoogte te zijn van de meest gemaakte fouten bij acne. Hoewel voeding een belangrijk onderdeel is bij het krijgen van een zuivere huid kunnen er namelijk meer factoren invloed hebben. In mijn gratis e-book vertel ik je er alles over!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

2 reacties op “Veganisme en acne

 1. Ik ben nu een aantal maanden gestopt met het eten van vlees. En zelfs bijna helemaal veganistisch.
  Ik ben altijd al gevoelig geweest voor acne. Maar sinds deze omschakeling krijg ik non stop uitbraken! Vreselijk!! 😭

  1. Veganisten lopen een groter risico op een tekort aan (dierlijke) vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor acne. Zink is bijvoorbeeld moeilijker op te nemen uit plantaardig voedsel dan dierlijk voedsel. Het is begrijpelijk dat je minder vlees wil eten, bijvoorbeeld door ijzerstapeling en milieuproblemen. Helaas is het niet optimaal om een acne vrije huid te krijgen. Raad je écht aan mijn gratis e-book even te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *