Vette huid en acne

Hoe je acne het beste kunt behandelen bij een vette huid

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
mm
vette huid met acne

Acne is bij tieners een veel voorkomend huidprobleem. Ongeveer 80% van de pubers krijgt er op gegeven moment mee te maken, in welke mate dan ook. Ook volwassen mensen kunnen absoluut last hebben of krijgen van acne. Bij vrouwen komt acne iets vaker voor dan bij mannen, maar dat wil niet zeggen dat volwassen mannen geen acne kunnen krijgen.

Heb je een gemengde of een vette huid en acne? De vette huid wordt veroorzaakt door een probleem van overtollig talg. Ook dode huidcellen en acne-veroorzakende bacteriën kunnen verontreinigheden veroorzaken. Een vette huid geeft dan ook een verhoogd risico op het krijgen van acne en andere imperfecties. Deze imperfecties kunnen ook het gevolg zijn van, of samenhangen met bijvoorbeeld eczeem. In dit geval is het moeilijker om acne te behandelen.

In dit artikel ga ik je tips geven om je vette huid met acne te behandelen. Ik zal tips geven om je huid minder vet te maken, een vette huidtype te voorkomen en vertellen welke producten je daarbij kunt gebruiken.

Hoe ontstaat de vette huid met acne?

Androgenen zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor een vette huid met acne. Androgenen zijn eigenlijk mannelijke hormonen, maar vrouwen hebben dit hormoon ook. De hormonen kunnen er soms voor zorgen dat de talgklieren te veel talg produceren waardoor je een vette huid krijgt. Als gevolg hiervan gaan de poriën meer open staan. Ze verwijden omdat het niet lukt om het, te veel aan talg, te verwerken. Je huid wordt door de verwijding dikker en de talg kan de porie niet meer uit. Het resultaat zijn verstopte poriën, oftewel mee-eters (zwarte en witte puntjes).

Als je last hebt van mee-eters of van verstopte poriën, dan kan de aangemaakte talg dus niet meer naar buiten zoals normaal gesproken. De talg, die in een vette huid blijft zitten, is een ideale voedingsbron voor de acne-veroorzakende bacteriën. Acne-veroorzakende bacteriën voelen zich perfect op hun gemak in een zuurstofarme omgeving zoals verstopte poriën, wat acne en puistjes (rode bultjes met witte puntjes) een goede kans geeft om te groeien. Bij hele ernstige acne klachten en een vette huid kun je zelfs last krijgen van diepe onderhuidse cysten.

Acne is dus eigenlijk altijd een gevolg van een verandering in je hormoon huishouden. Dit is dan ook de reden dat vooral tieners last hebben van acne. Zwangere vrouwen kunnen ook last krijgen van acne in verband met de veranderde hormoonhuishouding. Het gevolg is dat de talgproductie verhoogd en je een vette huid krijgt.

De eigenschappen herkennen van een vette, of gemengde huidtype

Je kunt een vettige huid herkennen aan zichtbare poriën, een grove huidkorrel en door een vet, glimmend of dof gezicht. Een vette huid ziet er vooral glimmend uit en dit wordt gedurende dag vaak erger. Deze symptomen zijn het gevolg van te veel talg. Talg wordt ook wel huidsmeer genoemd, de Latijnse benaming is sebum. Een teveel aan talg is dus de oorzaak van de vette huid en imperfecties zoals puistjes en mee-eters.

Een gemengde huid kan dezelfde ‘klachten’ ervaren als een vettige huid, maar bij de gemengde huid heb je vooral in de zogenaamde T-zone last van vettigheid en acne. De T-zone is je voorhoofd, neus en kin. Je kunt op de rest van je gezicht en je hele verdere lichaam, een normale of zelfs een droge huid hebben. We spreken dan van een gemengde huid. Bij een gemengde huid is het evenwicht verstoord, waardoor ze vatbaarder zijn voor (agressieve) invloeden.

Wil je weten of jij een vette huid hebt? 

Onderstaande punten duiden duidelijk op een vette huid:

  • Je huid/gezicht gaat een poosje na reiniging weer glimmen of voelt vettig aan
  • Make-up glijdt van je gezicht, of verdwijnt in je gezicht
  • Je hebt last van comedonen (zwarte puntjes) op de vettere delen van je huid
  • Je poriën zijn zichtbaar groter, voornamelijk op de T-zone.

Het is niet altijd leuk en vette huid te hebben, omdat je vatbaarder bent voor puistjes. Het voordeel van een vette huidtype ten opzichte van een droge huid is wel dat je minder kans hebt op rimpels.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Tips voor de verzorging van je vette huid met acne

Het is geen makkelijke opgave om je vette huid een beetje in balans te brengen en dan ook nog eens zo te houden. Je kunt een hoop producten tegenkomen die beweren het allerbeste te zijn voor de vette huid. Ze kunnen bijvoorbeeld de huid minder glimmend laten lijken en de talgafscheiding minimaliseren. Vaak maken deze producten het probleem echter alleen maar erger.

Je kunt hieronder verder lezen om jouw vette huid met acne te begrijpen, zodat je die optimaal kunt verzorgen. De oplossing ligt vaak bij een balans tussen de hoeveelheid olie en het natuurlijke vochtgehalte van je huid.

Het is niet altijd makkelijk je vette huid, optimaal te verzorgen en het kan even duren voordat je de beste behandeling hebt gevonden. Hieronder vind je een aantal handige tips om je te helpen bij de huidverzorging van een vette huid met acne:

1. Dagelijks reinigen

Probeer je gezicht tweemaal per dag te reinigen met een milde, schuimende gezichtsreiniger of lotionreiniger. Spoel je gezicht goed af, zodat er geen resten op je huid achterblijven. Een product vrij van geurstoffen en irriterende ingrediënten, zoals vette oliën zou ideaal zijn.

Sommige acne patiënten met een vette huid denken dat zij agressieve reinigers moeten gebruiken om hun huid uit te drogen. Dit kan echter resulteren in een verhoogde olieproductie.

Vergeet je gezicht ook niet te wassen met water of een reinigingsdoekje als je hebt gesport of gezweet. Zo voorkom je dat er meer verontreinigheden in je poriën terecht komen. Overdrijf in ieder geval niet met het wassen van je gezicht en het gebruiken van allerlei middeltjes.

2. Toner gebruiken

Een belangrijk onderdeel van de routine moet een alcoholvrije toner zijn. Het liefste een die rijk is aan cel communicerende ingrediënten en antioxidanten. Deze bevorderen het herstel van de huid, versterken de huidbarrière en maken de grovere poriën tijdelijk kleiner.

3. Exoliëren

Dit is waarschijnlijk één van de, zo niet de belangrijkste stap van je nieuwe routine. Hiermee verwijder je namelijk de dode huidcellen, het vermindert puistjes en verstopte poriën en maakt de huid gladder. Voor de vette huid kun je het beste kiezen voor een product dat salicylzuur (BHA) bevat.

Het is verstandiger om te kiezen voor een exfoliant dan een scrub. De vette huid kan namelijk niet worden verholpen door te scrubben en het zal alleen maar tot meer acne en huidirritatie leiden. Een exfoliant is ideaal voor de vette huid, omdat het je poriën kleiner kan laten lijken en tegelijkertijd acne bestrijdt.

4. Dagcrème met UV-bescherming

Ook voor de vette huid met acne is het essentieel om een product te gebruiken met UV-bescherming. Hiermee ga je rimpels tegen, houd je de huid gehydrateerd en verklein je de kans op ontstekingen. Kies bij een vette huid altijd voor een lichtgewicht crème, eventueel in gelvorm.

5. Hydraterende nachtcrème of serum

Gebruik voor het slapen gaan, een licht, hydraterend serum of crème. Bij een vette huid is het dus ook gewoon belangrijk te zorgen voor een goed gehydrateerde huid. Kies voor een serum zonder ingrediënten die voor verstopte poriën kunnen zorgen. Als het serum ook nog antioxidanten bevat zou het plaatje compleet zijn.

In het geval van een vette huidtype raad ik aan producten op water- en gelbasis te gebruiken. Zij laten namelijk geen zware resten achter op de huid en voelen vrijwel gewichtloos aan op de vette huid.

Mocht je acnemedicatie gebruiken, kun je eventueel ook overstappen op producten op waterbasis. Vraag dus aan je dermatoloog of er een geloptie beschikbaar is als het huidige product vettig of zwaar aanvoelt op je huid.

6. Overtollig talg verwijderen

Deze stap hoort niet bij je dagelijkse routine en is eigenlijk optioneel, maar zeker aan te raden voor een vette huid. Talg zorgt immers voor het ontstaan van de vette huid. Regelmatig gebruik van middelen die talg absorberen zal een gunstig effect hebben op je vette huid en acne. Je kunt het beste kiezen voor schuimende reinigingsmiddelen, omdat ze het overtollige talg beter kunnen verwijderen en je huid schoon kunnen laten aanvoelen. Als je het goedkoop wilt houden, kun je ook kiezen voor toverhazelaar. Dit werkt prima om overtollig talg te verwijderen. Fancy merken zijn echt niet nodig voor het behandelen van een vette huid met acne.

Mijn beste tips voor de vette huid met acne ontvangen?

In het geval van een vette huid met acne produceert je huid dus meer talg dan het nodig heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan stress, hormonale veranderingen en ongezonde voeding, maar het kan ook genetisch bepaald zijn. Een vette huid en acne kan bij alle leeftijden voorkomen, niet alleen bij pubers en tieners.

Het zien van verbetering aan de vette glans op je huid en het verwijderen van je acne heeft tijd nodig. Er is helaas ook geen beste oplossing die werkt voor alle acne patiënten. De huid van elke persoon is immers anders. Zorg in ieder geval dat je huidverzorgingsregime is afgestemd op de vette huidtype. Eventueel kun je een gecertificeerd dermatoloog raadplegen voor een plan op maat of een arts bezoeken als je je zorgen maakt over de hoeveelheid olie die je huid produceert. In mijn e-book bespreek ik ook een compleet stappenplan om de vette huid met acne te behandelen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *