Viscollageen of rundercollageen?

Ontdek de verschillen tussen viscollageen en rundercollageen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Viscollageen of rundercollageen

Kan je beter kiezen voor viscollageen of rundercollageen? Het antwoord op deze vraag is iets wat veel mensen wel willen weten.

Collageen is een eiwit dat in veel plaatsen van het menselijk lichaam voorkomt. Collageen speelt een belangrijke rol in bijvoorbeeld het verstevigen van de huid, de pezen, de botten, de gewrichten, de spieren, de tanden, het haar en de nagels.

Naast een verstevigende werking zorgt collageen ook voor elasticiteit, structuur en een spoedig herstel bij mogelijke beschadigingen.

Wanneer je de hoeveelheid collageen in je lichaam wilt aanvullen, dan kun je dit doen met supplementen. Deze supplementen bevatten collageen dat afkomstig is van dierlijke bronnen zoals runderen, varkens, kippen, eieren of vissen.

Viscollageen en rundercollageen zijn de populairste collageen supplementen. Maar wat zijn viscollageen en rundercollageen precies? En wat zijn de verschillen tussen viscollageen en rundercollageen?

Blijf verder lezen om het antwoord te ontdekken op de vraag of je beter kunt kiezen voor viscollageen of rundercollageen.

Er is meer onderzoek nodig om zeker te weten wat collageen supplementen kunnen betekenen voor ons lichaam. Houd er dus rekening mee dat in dit artikel enkel uitspraken worden gedaan over mogelijke voordelen van collageen.

Wat is collageen?

Van nature komt collageen al voor in het menselijk lichaam. Het is een stof die belangrijk is voor de structuur van allerlei onderdelen van het lichaam, zoals de huid, spieren, organen en botten.

De stof wordt soms ook wel een vorm van ‘lijm’ genoemd. Deze ‘lijm’ zorgt ervoor dat structuren bij elkaar blijven en dat zij hun stevigheid behouden.

Naarmate je ouder wordt, zal de hoeveelheid collageen in je lichaam afnemen. Je kunt de hoeveelheid collageen in je lichaam dan aanvullen door supplementen te nemen waar collageen in verwerkt is. Verderop zullen we uitleggen of je beter kunt kiezen voor rundercollageen of viscollageen.

Hoewel het lichaam zelf collageen aanmaakt, kan het dus zijn dat je een tekort aan collageen ontwikkelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je meer collageen verbruikt dan dat je aanmaakt.

Begrijp dat de collageenproductie aanzienlijk afneemt vanaf je 30ste levensjaar. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het lichaam vrijwel geen collageen meer produceert na het 50e levensjaar.

Hoe weet je of je een tekort hebt?

Collageen is belangrijk voor het behoud van de structuur van verschillende soorten weefsels in je lichaam. Wanneer je een tekort aan collageen opbouwt, dan kun je dit voornamelijk opmerken doordat de structuren van de weefsels in je lichaam veranderen.

Je kunt bijvoorbeeld rimpels ontwikkelen, een slappere huid, cellulitis of huidverzakkingen onder je ogen.

Daarnaast kun je een tekort aan collageen opmerken aan een verandering in de structuur van spieren. Deze verandering leidt ertoe dat je spieren stijf aanvoelen, je gewrichten pijn doen, of je spiermassa afneemt. Een slecht zicht of slappe nagels kunnen ook tekenen vormen van een tekort aan collageen.

Herken jij de bovenstaande symptomen en heb je een vermoeden dat je een tekort hebt aan collageen? Geen paniek! Met behulp van verschillende soorten supplementen met collageen, zoals viscollageen en rundercollageen kun je het gehalte van collageen in je lichaam weer proberen aan te vullen.

Wat zijn viscollageen en rundercollageen?

Om een keuze te kunnen maken tussen viscollageen of rundercollageen is het allereerst belangrijk om te weten wat ze zijn.

Wat is viscollageen?

Als je de hoeveelheid collageen in je lichaam wilt aanvullen dan kun je supplementen nemen met viscollageen erin. Viscollageen of mariene collageen is een type I collageen dat voornamelijk in de huid een grote rol speelt, maar het komt ook voor in botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar en nagels.

90% van de collageen in het lichaam bestaat uit type I collageen.

Het type I collageen, en daarmee viscollageen, bevat grotendeels twee aminozuren genaamd glycine en proline. Aminozuren kunnen we niet zelf aanmaken, en moeten we dus binnenkrijgen via voeding.

Glycine is een aminozuur dat betrokken is bij het faciliteren van de werking van DNA en RNA, en het vervoeren van voedingsstoffen door het hele lichaam om de energievoorziening op peil te houden. Proline is een ander aminozuur dat verwerkt zit in viscollageen en draagt bij aan een verbetering van de natuurlijke collageenproductie in het lichaam. 

Ook komt er veel hydroxyproline voor in viscollageen. Dit is een essentiële aminozuur voor de huid. Er wordt dan ook bijvoorbeeld gedacht dat viscollageen kan helpen bij het bestrijden van tekenen van huidveroudering, het verbeteren van de huidelasticiteit en het verbeteren van de hydratatie van de huid.

Viscollageen is simpelweg een vorm van collageen die afkomstig is van vissen. DIt is veelal type 1. Denk aan de huiden van kabeljauw die worden gebruikt. Viscollageen is voornamelijk gunstig voor de huid.

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen is een stof dat veel verwerkt wordt in supplementen waarmee je wederom de hoeveelheid collageen in je lichaam kan aanvullen.

Zoals de naam al verklapt is rundercollageen afkomstig van runderen. Rundercollageen bevat naast type I collageen vaak ook type III collageen. De werkzaamheden van het type I collageen zijn eerder al toegelicht. 

Type III collageen is een vorm van collageen die voornamelijk terug te vinden is in de spieren, organen en aderen. Het collageen zorgt ervoor dat deze onderdelen van het menselijk lichaam een goede structuur verkrijgen.

Rundercollageen is simpelweg een vorm van collageen die afkomstig is van runderen. Dit is veelal type 1 en 3. Denk aan de huiden van koeien die worden gebruikt. Rundercollageen is voornamelijk gunstig voor de huid en soepelheid van het lichaam.

De overeenkomsten tussen rundercollageen versus viscollageen

Hoewel rundercollageen en viscollageen beiden al eeuwen worden gebruikt om stevigheid en structuur te creëren, is rundercollageen wel ouder dan viscollageen.

De beschaving is op een gegeven moment overgestapt van rundercollageen op viscollageen, omdat er een virus rondging onder de runderen dat overdraagbaar was op de mens. Het was dus een gezondheidsrisico om nog gebruik te maken van het collageen van runderen. Wetenschappers gingen op zoek naar andere oplossingen en ontdekten zo dat viscollageen een goed alternatief was.

Viscollageen en rundercollageen hebben veel overeenkomsten, zoals:

  • Beiden bevatten overeenkomstige aminozuren die een positieve invloed kunnen hebben op de huid, de organen en het haar
  • Beiden kunnen de aanmaak van collageen door het eigen lichaam stimuleren
  • Beiden kunnen helpen om de ontwikkeling van tekenen van veroudering te vertragen
  • Beiden kunnen een nasmaak hebben
  • Beiden kunnen een bevorderend effect hebben op spierobouw -herstel en -onderhuid

Nogmaals: onthoud dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke effectiviteit van viscollageen en rundercollageen supplementen.

De verschillen tussen rundercollageen versus viscollageen

Het grootste verschil tussen rundercollageen en viscollageen is dat rundercollageen afkomstig is van runderen en viscollageen afkomstig is van vissen.

Echter, er zijn nog meer verschillen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen voor viscollageen of rundercollageen.

Type collageen

Zoals je eerder wellicht al gelezen hebt verschillen rundercollageen en viscollageen in het type collageen dat zij bij zich dragen. Viscollageen bestaat grotendeels uit type I collageen, terwijl rundercollageen naast type I vaak ook type III collageen bevat.

Rundercollageen heeft door het extra type collageen mogelijk een aantal extra gezondheidsvoordelen en werkt dan dus op meer plaatsen in het lichaam dan viscollageen.

Deze eventuele extra gezondheidsvoordelen kunnen een reden vormen om te kiezen voor supplementen met rundercollageen in plaats van supplementen met viscollageen.

Verteerbaarheid

Naast een verschil in collageentype verschillen rundercollageen en viscollageen ook in verteerbaarheid.

Viscollageen is namelijk makkelijker te verteren dan rundercollageen. Dit komt doordat het menselijk lichaam de bestandsdelen die verwerkt zitten in viscollageen gemakkelijker absorbeert. De peptidemoleculen van viscollageen zijn kleiner dan die van rundercollageen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de viscollageen sneller kan worden gestuurd naar de huid, botten en gewrichten voor de aanmaak van nieuw collageen.

Viscollageen peptiden worden ongeveer 50% efficiënter door ons lichaam opgenomen dan runder- of varkenscollageen.

Onderzoek

In het verleden is meer onderzoek gedaan naar rundercollageen dan viscollageen, omdat rundercollageen langer bestaat. Hierdoor hebben sommigen mensen meer vertrouwen in rundercollageen.

Prijs

Rundercollageen is vaak goedkoper dan viscollageen. Dit zegt echter niets over de vraag of je beter kunt kiezen voor rundercollageen of viscollageen. Goedkopere producten zijn vaker van lagere kwaliteit.

Milieu

Aangezien jaarlijks ongeveer 11,7 miljoen ton ongebruikte visdelen worden weggegooid, biedt dit een geweldige optie om viscollageen te produceren. Ook stoot viseiwit doorgaans minder broeikasgassen uit dan veel vleesproducten. De veeteelt veroorzaakt ongeveer 14,5% van alle door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Rundercollageen heeft dus waarschijnlijk een negatievere invloed op klimaatverandering dan viscollageen.

Allergische reacties

Voor zowel het gebruiken van viscollageen als rundercollageen geldt dat het belangrijk is even met je huisarts te overleggen rondom mogelijke allergische reacties en dergelijken.

Voor viscollageen geldt waarschijnlijk dat deze supplementen minder hevige allergische reacties veroorzaken dan rundercollageen. Natuurlijk kan je wel degelijk ook allergisch zijn voor vissen en schaaldieren. Echter, in het geval van een vis allergie hoef je er niet perse op te reageren.

Kan je beter kiezen voor viscollageen of rundercollageen?

Laten we vooropstellen dat zowel viscollageen als rundercollageen een goede keuze kan zijn voor je lichaam. Je zou dus zelfs kunnen overwegen beide producten te gebruiken!

Toch wordt viscollageen soms gezien als de koningin onder het collageen. Viscollageen lijkt immers het meest op het collageen dat van nature voorkomt in het lichaam.

Maar eigenlijk is er over alle verschillen wel wat te zeggen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld kiezen om rundercollageen te winnen uit restanten van grondstoffen die afkomstig zijn uit de voedselproductie. Ook zou bijvoorbeeld rundercollageen minder snel worden opgenomen in het lichaam, maar daardoor ook minder snel worden afgebroken door je lichaam.

Er zijn simpelweg geen wetenschappelijke bewijzen dat viscollageen beter of gezonder is dan rundercollageen.

Je kunt dus het beste zelf de beslissing maken tussen viscollageen of rundercollageen. Niemand bepaalt dit voor je en jij kent je lichaam het beste.

Kies in ieder geval voor rundercollageen afkomstig van grasgevoerde veeteelt. Kies anderzijds voor viscollageen afkomstig van de huid van in het wild gevangen vis, dus geen viscollageen van gekweekte vis, graten of botten. Let ook op solide studies die de werking van een collageen product onderschrijven.

Wanneer je het collageen gehalte in je lichaam wilt verhogen aan de hand van supplementen met rundercollageen of viscollageen, dan kun je bijvoorbeeld een keuze maken uit het collageen van de volgende merken. Deze beveel ik aan op mijn websites na zeer uitgebreid onderzoek.

Conclusie

De werking van viscollageen en rundercollageen is vergelijkbaar.

Er zitten een aantal verschillen tussen viscollageen en rundercollageen. Door op de hoogte te zijn van deze verschillen kan een keuze worden gemaakt tussen viscollageen of rundercollageen.

De uiteindelijke keuze hangt voornamelijk af van jouw levensstijl en behoeften.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar viscollageen, omdat deze type het meest vergelijkbaar is met menselijk collageen.

Meer onderzoek moet uitwijzen of je beter voor viscollageen of rundercollageen kunt kiezen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *