Vitamine tegen acne

Alle vitamines tegen acne op een rijtje!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
vitamine tegen acne en puistjes

Het gebruiken van vitamine tegen acne kan erg effectief zijn. Je bent dan namelijk acne aan het bestrijden van binnenuit in plaats van de symptomen tijdelijk aan het verlichten met dure zalfjes en chemische crèmes.

Vitamines zijn belangrijk om gezond te blijven. Naast de algemene gezondheid van je lichaam kunnen ze ook worden ingezet om de huid gezond te houden. Je lichaam kan niet zelf altijd voldoende vitamines aanmaken, daarom is het belangrijk dat je voedingsmiddelen binnenkrijgt die vitamines bevatten.

Er zijn in totaal dertien soorten vitamines. In dit artikel ga ik je vertellen hoe de vitamines kunnen helpen tegen acne. Ook zal ik je vertellen welke vitamines onmisbaar zijn voor een huid zonder puistjes en acne.

Alle vitamines en de werking tegen acne

In het onderstaande complete overzicht zal ik alle soorten vitamines bespreken. Hierbij kom je te weten of het kan helpen een bepaalde vitamine te gebruiken tegen acne. Het kan sowieso goed zijn voor acne om tekorten van vitamines aan te vullen.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je een supplement wil gebruiken om vitamines binnen te krijgen, eerst contact moet opnemen met je huisarts. Een overdosis aan vitamine is namelijk ook niet goed voor je lichaam en huid.

Vitamine A

De eerste vitamine tegen acne is vitamine A. Een belangrijke eigenschap van vitamine A is het beschermen van de cellen.

Tevens zou je kunnen overwegen huidverzorgingsproducten met vitamine A te gebruiken. Men noemt vitamine A in huidverzorgingsproducten ook wel retinol.

Voeding met veel vitamine A zijn bijvoorbeeld: gerookte paling, andijvie, spuitjes, wortelen, spinazie en paksoi.

Vitamine B

Vitamine B wordt niet door het lichaam aangemaakt. Je kunt er daarom voor kiezen vitamine B uit voeding te halen of het rechtstreeks aan te brengen op de huid door middel van een huidverzorgingsproduct. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vitamine B. Ik zal hieronder de verschillende vitamine B varianten en hun werking tegen acne bespreken.

Vitamine B1 (Thiamine)

Het voordeel van vitamine B1 is dat het je bloedcirculatie verbetert. Ook helpt het om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een ander groot voordeel van vitamine B1 is dat het je immuunsysteem versterkt. Je bent dan dus minder snel vatbaar voor ontstekingen, die puistjes veroorzaken.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2 of Riboflavine kan worden ingezet om de talgproductie te verminderen. Door een grote hoeveelheid talg kan een porie verstoppen en een puistje ontstaan. Ook bevordert deze vitamine de aanmaak van collageen. Hierdoor zullen ontstekingen en wonden sneller genezen.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 wordt ook wel Niacine genoemd. De werking van vitamine B3 tegen acne is het versterken van de barrièrefunctie van de huid. Ook kunnen er meer ceramiden worden aangemaakt. Hierdoor versterkt de huid en verliest je lichaam minder vocht. Tevens wordt vitamine B3 gebruikt om nieuwe gezonde huidcellen aan te maken en oude cellen te helpen herstellen.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5 kan worden ingezet tegen acne door het verbeteren van de hydratatie van de huid. Daarnaast kan de elasticiteit van de huid verbeteren. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar vitamine B5 en de werking tegen acne.

Vitamine B6  (Pyridoxine)

Vitamine B6 kan helpen tegen acne door de talgklieren te stimuleren om minder talg aan te maken. Hierdoor zullen de poriën minder snel verstopt raken.

Vitamine B8 (Biotine)

Deze vitamine wordt gebruikt voor het metabolisme van vocht. Je huid blijft dus vochtig. Ook kunnen ontstekingen worden afgeremd en kan vitamine B8 bescherming bieden tegen acne.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Het kan gunstig zijn voor de huid, omdat gifstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Hierdoor zullen er minder snel irritaties ontstaan aan de oppervlakte van de huid. Tevens kunnen nieuwe cellen worden aangemaakt en kan weefsel beter groeien.

Vitamine B12

Vitamine B12 kan worden ingezet tegen acne, omdat gezonde huidcellen worden aangemaakt en de huid kan worden hersteld. Tevens kun je voorkomen dat er donkere vlekken en pigmentvlekken op de huid ontstaan.

Vitamine C

Vitamine C heeft verschillende positieve effecten op acne. Enkele voorbeelden van functies van vitamine C zijn het bestrijden van vrije radicalen die de huid beschadigen, het genezen van wondjes en het aanmaken van collageen voor een stevigere huid.

Producten die veel vitamine C bevatten zijn onder andere: kiwi, zwarte bessen, aardbeien, paprika, rode kool en tomaten.

Vitamine D

De belangrijkste functie van vitamine D is het versterken van je immuunsysteem. Hierdoor zullen acne veroorzakende bacteriën worden verwijderd uit je lichaam. Ook zou vitamine D een ontstekingsremmende werking hebben op acne.

Je vindt vitamine D voornamelijk in wild gevangen vette vissoorten.

Vitamine E

Ook vitamine E kan helpen om een beter immuunsysteem te krijgen. Tevens kan je huid worden beschermd voor UV-stralen. Bovendien kan de collageenproductie worden bevordert.

Voedingsmiddelen met veel vitamine E zijn: sojabonen, zonnebloempitten, tonijn, garnalen, witlof en volkorenproducten.

Vitamine K

Vitamine K werkt als een antioxidant op de huid. Er kunnen bijvoorbeeld pro-inflammatoire eiwitten mee worden bestreden.

Probeer deze producten eens om je vitamine K gehalte te verhogen: appels, broccoli, doperwten, spinazie en kool.

De werkelijke behandeling tegen acne onthuld!

In dit artikel heb ik alle soorten vitamines en hun werking tegen acne besproken. Door mogelijke tekorten aan te vullen, kun je acne goed bestrijden. Onthoud wel dat je niet teveel vitamine mag binnenkrijgen. Dit kan namelijk averechts werken op je huid en gehele gezondheid.

Ook is het goed om te weten dat er nog veel meer oorzaken van acne kunnen zijn dan een tekort aan één of meerdere vitamines of andere voedingsstoffen. Als de onderliggende oorzaken niet worden opgelost, zal acne aanhouden of steeds blijven terugkomen.

In mijn gratis e-book vertel ik je meer over de echte oorzaken van acne. Dankzij de behandelingen in combinatie met vitamines en andere voedingsstoffen kan acne eindelijk langdurig verminderen, en kan je weer stralen met je schonere huid.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *