Voeding tegen hormonale acne

Wat zijn de beste voedingsmiddelen tegen hormonale acne?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
voeding tegen hormonale acne

Wanneer je last hebt van hormonale acne denk je waarschijnlijk aan de hormonen oestrogeen, testosteron en DHT. Er zijn verschillende onderliggende oorzaken die tot hormonale acne leiden.

Hormonen zoals testosteron dragen zeker bij aan het ontstaan van acne. Er zijn echter nog meer hormonen die de gezondheid van de huid kunnen beïnvloeden.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over voeding tegen hormonale acne. We gaan dus de acne aanpakken op natuurlijke wijze.

Raadpleeg een arts of dermatoloog voor een passend medisch advies als je veranderingen wilt aanbrengen in je dieet, of bijvoorbeeld een supplement wilt gebruiken.

Waarom zijn hormonen de oorzaak van je acne?

Voordat ik je ga vertellen over de juiste voeding tegen hormonale acne, zal ik je nog even kort vertellen over de invloed van hormonen op acne. Wanneer een puistje ontstaat hebben je hormonen hier altijd invloed op. Denk bijvoorbeeld aan de volgende seintjes die hormonen geven: het aanmaken van meer talg en huidcellen, het opslaan van talg, het verstoppen van de poriën en het veroorzaken van ontstekingen.

Sommige mensen denken dat zij geen invloed hebben op de hormonen. Zij denken dat de hormonen automatisch uit balans raken tijdens de pubertijd en na een tijdje weer herstellen. Toch kan hormonale acne erg geod worden verholpen met de juiste voeding.

Naast hormonale acne die ontstaat door geslachtshormonen zoals oestrogeen, testosteron en DHT zijn er namelijk ook hormonen die op gang komen door voeding, zoals insuline, cortisol en IGF-1. Deze hormonen leiden veel sneller tot acne.

Voor vrouwen kan het goed zijn om het testosteronniveau in hun lichaam te verlagen. Echter, dit kan bij mannen leiden tot fysieke en psychologische problemen. Ik raad dan ook aan eerst de belangrijkste hormonen van hormonale acne te bestrijden.

Vrouwen en testosteron en DHT hormonen

Vrouwen kunnen de testosteronsspiegels verlagen om minder kans op acne te krijgen. Vrouwen hebben namelijk veel minder testosteron nodig.

Het beste is om met een arts te overleggen voordat je de hormoonspiegels gaat veranderen. De situatie kan immers per persoon verschillen.

Deze opties heb je om de hoeveelheid testosteron en DHT in je lichaam te verminderen:

 • Anticonceptie: De gebruikelijke manier om de oestrogeenspiegel te verhogen is door een anticonceptiemiddel te gebruiken.
 • Koolhydaatarm dieet: De insulineresistentie kan worden verlaagd met een koolhydraatarm dieet, ketogeen dieet of intermitterend vasten. Uit een onderzoek bleek namelijk dat een koolhydraatarm dieet ervoor zorgde dat de insulinespiegels halveerden en de testosteronspiegels verlaagden. Koolhydraatarme voeding kan dus werken tegen hormonale acne.
 • Natuurlijke remedies: Er zijn veel natuurlijke remedies waarmee het testosteron kan worden verlaagd. Echter zijn deze niet allemaal geschikt voor de gezondheid. Wat je wel kunt doen is het drinken van muntthee of groente hee, of het nemen van palmetto supplementen.

Voedingsmiddelen voor en tegen hormonale acne

Je weet nu dus dat testosteron vaak niet de oorzaak is van hormonale acne. Hormonen die meer invloed hebben op acne zijn insuline, IF-1, IL-1en IFGBP-3. Deze hormonen worden op gang gebracht door koolhydraten, suikerrijke voeding en zuivelproducten. Hieronder bespreek ik de invloed ervan.

 • Insuline: Wanneer je meer geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt dan je verbrandt kan insulineresistentie ontstaan. Door de hoge bloedsuikerspiegel komt insuline vrij. Het gevolg is dat de talgklieren een seintje krijgen om meer talg aan te maken en acne ontstaat. De oplossing is het eten en drinken van voeding met een lage glychemische index. Deze voedingsmiddelen worden langzamer verteerd en zullen de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen.
 • IGF-1: Zuivelproducten zijn de veroorzaker van zowel groeihormonen IGF-1 als insuline in het lichaam. Tevens zit er veel lactose in zuivel. Deze zorgen voor een grote aanmaak van insuline. Een plakje kaas kan dus leiden tot hormonale acne. Je zou kunnen zoeken naar zuivelvrije melkalternatieven.
 • Cortisol: Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon komt namelijk vrij door stress. Veel stressen, en dus een groot gehalte cortisol zal weer leiden tot verstopte poriën en ontstekingen. Je zou daarom je kans op stress kunnen verkleinen door minder suiker te eten, voldoende water te drinken en meer groene thee te drinken in plaats van koffie. Eventueel zou je een omega-3 supplement kunnen nemen.

Bovendien zou je de volgende voeding kunnen eten en drinken tegen hormonale acne:

 • Groenten: broccoli, spinazie, boerenkool, paprika, courgette, spruitjes, rucola, kool bloemkool, wortelen, bieten
 • Fruit: bessen, grapefruit, sinaasappels, appels, kersen, bananen, peren, druiven, perziken
 • Glutenvrije volkoren granen: zoete aardappel, quinoa, pompoen, farro, gerst, bulgur, bruine rijst, haver
 • Gezonde vetten: kokosolie, olijfolie, avocado’s, paranoten
 • Plantaardige zuivelalternatieven: amandelmelk, kokosmelk, kokosyoghurt
 • Hoogwaardige eiwitten: zalm, tofu, kip, kalkoen, havermout, tofu, linzen, eieren, schaaldieren
 • Peulvruchten: kikkererwten, kapucijners, zwarte bonen, linzen, lupinebonen.
 • Ontstekingsremmende kruiden en specerijen: kurkuma , kaneel, zwarte peper, peterselie, knoflook, gember
 • Ongezoete dranken: water, bruisend water, groene thee, muntthee, hibiscusthee, gember thee, fruitwater, ongezoete sojamelk, citroenwater
 • Omega-3 voedingsmiddelen: in het wild gevangen zalm, makreel, sardines, forel, algenolie, lijnzaad, walnoten
 • Antioxidanten: bosbessen, bladgroenten, pecannoten, artisjok, frambozen, bieten, rode kool
 • Selenium: kalkoen, inktvis, tong, chiazaad, kreeft, oesters, orgaanvlees.
 • Probiotica: augurk, yoghurt, kimchi
 • Vitamine B: donkere bladgroenten, champignons, zeewier, zoete aardappelen

Meer ontdekken over voeding tegen hormonale acne?

Hormonale acne kan goed worden bestreden met voeding. Voor vrouwen kan het ook helpen om het testosteronniveau te verlagen.

Er zijn genoeg manieren om voeding in te zetten tegen hormonale acne. Je kunt namelijk insuline en cortisol hormonen aanpakken door middel van een acne dieet.

Eet voortaan meer voeding met een lage glychemische lading en vermijd zuivel. Tevens heb je allerlei voorbeelden van producten gekregen die hormonale acne tegengaan. Hierbij geldt wel: eet gevarieerd en eet de producten met mate.

Om het verwijderen van acne makkelijker te maken heb ik een compleet e-book gemaakt met de echte behandelingen voor acne. Je krijgt hierin ook meer informatie over het bestrijden van hormonale acne en de juiste voeding.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *