Waar krijg je puisten van? Dit zijn 25 mogelijke veroorzakers!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Het is een veel gehoorde vraag: waar krijg je puisten van? Ik vertel je op deze pagina waar je mogelijk puisten van krijgt en hoe je die vervelende acne kunt bestrijden!

Waar krijg je allemaal puisten van?

Bijna iedereen heeft wel eens last van puistjes. Dat kan erg vervelend en schamend zijn, vooral als je niet waar je puisten van krijgt.

Wanneer je de oorzaak van jouw acne hebt vastgesteld, gaat het verwijderen van puisten een stuk sneller en eenvoudiger.

Er zijn eigenlijk super veel dingen waar je puisten van kunt krijgen. De oplossing is dan ook voor iedereen verschillend.

Daarom heb ik een lijst voor je opgesteld met 25 mogelijke factoren waar je puisten van krijgt. Daarbij geef ik je passende oplossingen.

Bovendien krijg je aan het einde van dit artikel de mogelijkheid het e-book “Leven Zonder Acne” aan te schaffen, zodat je helemaal zelf en voor de lange termijn je acne kunt verminderen.

#1: Je gebruikt een vies make-up borsteltje

Ik kan best begrijpen dat je het niet leuk vindt om regelmatig je make-up borsteltjes schoon te maken. Echter is het een groot ‘ding’ waar je puisten van krijgt. Bij gebruik van vieze borsteltjes komen namelijk de opgestapelde bacteriën en vuil elke keer in aanraking met je gezicht.

#2: Je hebt de puistjes geërfd van familie

Als je vader, moeder, opa’s of oma’s veel last hadden van acne, is er een kans dat je de puistjes hebt geërfd van je familie. Onderzoek heeft aangetoond dat acne vaker wordt veroorzaakt door genetische factoren dan door externe omstandigheden, zoals slechte voeding.

#3: Je eet te weinig fruit en groenten

Eet je momenteel weinig fruit en groenten? Ga dit dan vaker doen. De voedingsstoffen, mineralen en gezonde vetten in bepaalde voeding kunnen ervoor zorgen dat je weer een mooie egale huid krijgt. In sinaasappels, appels, mandarijnen en druiven bijvoorbeeld zitten veel vitaminen.

#4: Je zweet veel

Houd je van sporten en zweet je daarom veel? Het zweten kan wel eens de factor zijn waar je puisten van krijgt. Zweet kan namelijk in aanraking komen met andere stoffen in je poriën waardoor er een ontsteking ontstaat. De wrijving tijdens het sporten kan tevens een factor zijn voor je acne. Denk ook aan bepaalde stoffen van sportkleding die zweet vasthouden en wrijving veroorzaken. Ga dus voortaan direct douchen na het sporten om al het zweet er snel af te wassen.

waar krijg je puisten van zweet

#5: Je hormonen zijn niet in balans

Wanneer de hormonen niet in balans zijn, kan dit makkelijk leiden tot puistjes (vooral op de kaaklijn). Door de aanmaak van bepaalde hormonen gaan je talgklieren overproduceren en wordt er dus te veel talg geproduceerd. Het talg leidt weer tot een snellere uitbraak van puistjes. Rond de menstruatie en bij stress raken de hormonen bijvoorbeeld uit balans. Een mogelijke oplossing voor vrouwen is de anticonceptiepil.

#6: Je zit vaak met je handen aan je gezicht

Een bekende handeling waar je pukkels van krijgt is het veelvuldig aanraken van je gezicht. Misschien krab je veel, omdat je puistjes jeuken. Of je besluit zelf een dikke puist uit te knijpen. Het is echter beter om je gezicht niet aan te raken. Er zitten namelijk bacteriën op je handen. Tijdens het uitknijpen van een pukkel kan het vrijgekomen pus het omliggende huid irriteren. Uitknijpen kan zelfs gaatjes in de huid laten ontstaan.

#7: Je huid raakt geïrriteerd door je wasmiddel

Een andere factor waar je puisten van kunt krijgen is je wasproduct. Het is raadzaam wasmiddelen met sterke geuren te vervangen door geurvrije middelen. Zo kun je testen of je wasmiddel daadwerkelijk invloed heeft op je acne. Je kunt overigens zelfs contacteczeem krijgen van dergelijke wasmiddelen.

#8: Je bent te lang in de zon gebleven

Genieten in de zon kan nare gevolgen hebben voor de huid. Je kunt namelijk gaan zweten en een vettige, droge huid krijgen. Het is niet zeker of je daadwerkelijk acne krijgt door de zon. Het kan slim zijn het aantal zon uurtjes te beperken om het resultaat te zien. Echter kunnen koude weersomstandigheden ook een factor zijn waar je puisten van krijgt.

#9: Je hebt slaaptekort

Acne kan zelfs in één dagje verergeren. Je bent vast wel eens wakker geworden met meer puisten in je gezicht dan de vorige dag. Slaaptekort kan leiden tot stress wat weer zorgt voor de aanmaak van meer acne verergerde hormonen. Ga op zoek naar manieren om slaaptekort tegen te gaan en slaap minimaal 7 uur per nacht.

#10: Je bent in verwachting

Veel vrouwen die in verwachting zijn, krijgen opeens last van puistjes. Door het progesterongehalte tijdens de zwangerschap gaan je talgklieren meer talg aanmaken dan nodig is. Je kunt advies vragen aan je arts om de puistjes tegen te gaan.

#11: Je reist met het vliegtuig

Wegens de droge lucht in vliegtuigen krijgen je talgklieren de kans meer huidsmeer aan te maken. De oplossing kan zijn om een vochtinbrengede crème aan te brengen voordat je gaat vliegen.

waar krijg je puistjes van vliegtuig

#12: Je gebruikt bepaalde medicatie

Van bepaalde medicijnen is het bekend dat ze de kans op acne kunnen vergroten. Het lezen van de bijsluiter kan een acne uitbraak voorkomen.

#13: Je hebt weinig rust en veel stress

Je kunt uit het niets last krijgen van puistjes door stress. Denk aan stress voor een sollicitatie of problemen op het werk. Wanneer je veel stress ervaart, is het raadzaam hier een oplossing voor te vinden. Stress is namelijk niet alleen slecht voor je pukkels, maar ook voor je hele lichaam. Bedenk hoe jij meer rust kunt krijgen door bijvoorbeeld te mediteren en meer te relaxen.

#14: Je vervangt je beddengoed niet vaak genoeg

Wellicht is het weer eens tijd om je bedlakens te verschonen. Op je kussensloop en beddengoed stapelt namelijk een hoop vuil en bacteriën op. Overdag komt er van alles op je lichaam terecht wat weer gaat nestelen in je beddengoed. Als je denkt dat dit iets kan zijn waar je puisten van krijgt, is het aan te raden in de toekomst dagelijks je beddengoed te verschonen.

#15: Je huid komt veel in aanraking met je telefoon

Vooral voor mensen met puistjes rond hun kaken is het goed om te controleren of je puisten krijgt van je telefoon. Op je telefoon zit namelijk veel vuil wat jij drukt tegen de zijkant van je gezicht. Gebruik een desinfecterend doekje om je telefoon vaker schoon te maken.

#16: Je hebt een fout voedingspatroon

Volgens de meeste artsen en dermatologen is het niet waar dat je puisten krijgt van voeding. Als je echter zelf gaat zoeken op het internet naar informatie en onderzoeken over de relatie tussen voeding en acne kom je er al snel achter dat dit wel degelijk een oorzaak kan zijn. Zuivelproducten als melk en producten met daarin veel suikers zouden bijvoorbeeld meer puistjes veroorzaken. In tegen deel kan bijvoorbeeld vette vis en groene thee juist goed zijn tegen acne. Het beste advies luidt om zelf te ondervinden of je puisten krijgt van bepaalde voedingsmiddelen. Houd daarom een voedingsschema bij.

#17: Je gebruikt onjuiste acne middeltjes

Crèmes en acne middeltjes met lavendel, citrus, mint, eucalyptus, alcohol of oxybenzone kun je beter mijden. Ga altijd voor middeltjes die geschikt zijn voor een acne gevoelige huid (niet-comedogeen). Gebruik tevens maar 1 soort product met dezelfde werking: ga dus nooit meerdere soorten reinigers of exfolianten door elkaar heen gebruiken.

#18: Je verzorgt je huid verkeerd

Het kan helpen om je gezicht te wassen en een acne middel te gebruiken. Je dient echter de huid wel op de juiste manier te verzorgen. Het is al voldoende om 2 keer per dag je gezicht te wassen. Als je besluit vaker te reinigen, en meerdere keren op een dag een middel opdoet, word je huid juist meer vatbaar voor puisten.

#19: Je gebruikt een handdoek verkeerd

Een ander iets waar je mogelijk puisten van krijgt is het hard wrijven over je lichaam met je handdoek. Hierdoor gaan poriën open staan en kunnen bacteriën zich sneller verspreiden. Gebruik ook altijd een eigen handdoek. Een gebruikte handdoek van een familielid kan namelijk ‘vies’ zijn.

#20: Je koopt tandpasta waar je puisten van krijgt

Veel mensen smeren tandpasta op hun puisten met de hoop dat het minder wordt. De krachtige ingrediënten in tandpasta kan echter juist meer puistjes laten ontstaan en zelfs je huid blijvend beschadigen. Ook kan tijdens het poetsen van je tanden, tandpasta op je mondhoeken terecht komen. Als jij puistjes op je mondhoeken hebt, kan het een oplossing zijn om natuurlijke tandpasta te kopen.

#21: Je rookt veel

Iedereen weet dat roken slecht is voor het hele lichaam. Als roker heb je nu nog een reden om te stoppen. Je krijgt namelijk puisten door de gifstoffen van sigaretten die in je lichaam en huid terecht komen. Roken veroorzaakt ook nog eens stress. Stop hier dus zo snel mogelijk mee.

#22: Je drinkt te weinig water

Het drinken van voldoende water komt je puistjes en hele lichaam ten goede. Door een goede vochthuishouding geef je de huid meer ruimte om te herstellen. Drink daarom 2 tot 3 liter water per dag om puistjes tegen te gaan.

#23: Je vergeet make-up van je gezicht te wassen

Natuurlijk wil je aan het einde van de dag zo snel mogelijk je bed in. Echter is het belangrijk voor je puisten om niet te vergeten de make-up van je gezicht te wassen. Make-up sluit je huid en poriën af. Ook komt cosmetica op je kussensloop terecht waar je de hele nacht met je gezicht in ligt.

#24: Je bent te gehaast

Het kan simpelweg even duren om je acne uit te roeien. Het is mogelijk puistjes te bestrijden in 1 dag, maar het zal minimaal enkele weken of zelfs maanden duren om weer een hele zuivere huid te krijgen. Probeer dus echt vol te houden en geduldig te blijven.

Waar krijg je puisten van? Recap en #25

Na het lezen van het artikel “waar krijg je puisten van” weet je waarschijnlijk al iets beter hoe je puisten kunt aanpakken.

Het is bijvoorbeeld raadzaam je huid goed te verzorgen, je overige hygiëne in de gaten te houden en je voedingspatroon aan te passen.

Als laatste wil ik je nog een tip meegeven wat helpt tegen puistjes.

In mijn populaire e-book “Leven Zonder Acne” krijg je een concrete aanpak om op snelle wijze voor de lange termijn jouw puistjes en acne te verminderen.

Je krijgt onder andere de do’s en don’ts over je voeding, een voedingsschema, een dagschema voor je huid en de ultieme aanpak om de kans op nieuwe acne te verkleinen, omdat je bijvoorbeeld de hormonen in balans gaat brengen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Andere bezoekers vonden deze artikelen ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *