Wat helpt tegen puistjes?

18 betrouwbare en effectieve manieren om puistjes tegen te gaan!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
wat helpt tegen puistjes

Wat helpt tegen puistjes? Aan puistjes valt voor sommigen bijna niet te ontkomen. Het is dan ook vervelend dat jij continu last hebt van acne, en anderen nooit wat merken.

Puistjes kunnen je zelfs onzeker laten voelen. Het is daarom goed dat je bent gaan zoeken naar manieren om je puistjes te verhelpen.

In deze blog ga ik je 18 tips geven die horen bij de vraag: wat helpt tegen puistjes? Het zijn verschillende tips waardoor de resultaten kunnen verschillen per persoon.

Je zal dus zelf moeten uittesten wat voor jou de oplossing is voor je acne en past bij je huidtype. Misschien zijn het zelfs meerdere factoren die de puistjes veroorzaken. Lees hieronder wat te doen tegen puistjes.

#1: De anticonceptiepil helpt tegen puistjes

Alleen vrouwen kunnen gebruik maken van de anticonceptiepil. Het is een goede en bekende manier wat helpt tegen puistjes.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan het krijgen van puistjes zijn schommelingen in de hormonen. Vandaar krijgen veel pubers last van puistjes. De anticonceptiepil kan je helpen de hormonen weer in balans te brengen. De zichtbaarheid van puistjes zal hierdoor aanzienlijk afnemen.

#2: Voedingsstoffen en vitaminen die helpen tegen acne

Een andere tip wat kan helpen tegen puistjes is het aanpassen van je voedingspatroon. Goede voedingsstoffen en vitaminen die je huid weer puistenvrij maken vind je in de volgende producten:

 • watermeloen
 • pompoen
 • ananas
 • perziken
 • sinaasappelen
 • mango
 • druiven
 • vijgen
 • kersen
 • aardbeien
 • kiwi’s
 • citroen
 • mandarijnen
 • frambozen
 • bessen
 • abrikozen
 • appels

Het is natuurlijk altijd verstandig om voldoende fruit te eten en genoeg vitaminen binnen te krijgen. Bij acne is het nog belangrijker om regelmatig fruit te eten en zelfs bepaalde voeding te vermijden.

#3: Pas op met het gebruik van een handdoek

Na het wassen of douchen dien je niet te hard te wrijven met je handdoek bij het afdrogen. Je hebt namelijk kans dat je de puistjes gaat irriteren. De puistjes zullen open gaan en de bacteriën kunnen zich dan makkelijk verspreiden naar het omliggende huid. Je wilt natuurlijk niet dat je nog meer puistjes krijgt, dus let op met het gebruik van een handdoek.

Beter is om rustig, deppend af te drogen met een zachte handdoek.

#4: Pas op met vette hap

Wat goed helpt tegen puistjes is het aanpassen van je voedingsgewoonten. Als je momenteel wel van een vette hap houdt, is het raadzaam te controleren of de puistjes ontstaan door dit eetpatroon.

Probeer meer gezonde voeding binnen te krijgen, en te variëren met maaltijden. Vette voeding zal een kans op uitbreiding van je puistjes vergroten.

De hulpstoffen in vette producten zijn niet goed voor de huid, denk aan suikers die je lichaam moeilijk kunnen verwerken. Hierdoor zal op ten duur je immuunsysteem verzwakken. Tevens zal je natuurlijke weerstand tegen puistjes verzwakken.

#5: Wortelen eten helpt tegen puistjes

Door de grote hoeveelheden vitamine a in wortelen kan het een goede, natuurlijke oplossing zijn tegen puistjes. Er zitten nog meer voedingsstoffen in wortelen waarvan gedacht wordt dat het helpt bij het herstellen van acne en voorkomen van puistjes.

Het maakt niet uit welke soort wortelen je eet. Wel is het goed om ze rauw te eten. Door te koken verliezen de meeste producten hun voedingsstoffen. Eventueel zou je de wortelen kunnen stomen, als je ze graag warm wilt eten.

wat helpt tegen acne

#6: Meer lichaamsbeweging

Over het algemeen hebben mensen die meer aan lichaamsbeweging doen minder last van puistjes. Sporten is goed voor zowel je lichaam als puistjes. Tijdens het bewegen ga je zweten waardoor de huid wordt gereinigd. Het is wel belangrijk om daarna te douchen en het zweet eraf te wassen.

Het maakt niet uit wat voor lichaamsbeweging je gaat doen, zolang je maar in beweging blijft. Een goede optie zal bijvoorbeeld zijn om elke dag een klein stukje te gaan wandelen, te fietsen of te joggen.

#7: Zuivelproducten kunnen de boosdoener zijn

Het is nooit wetenschappelijk bewezen of je puisten krijgt van zuivel. Echter zitten er stoffen in zuivelproducten die je acne kunnen verergeren. Het kan daarom helpen voor puistjes om te minderen met het eten en drinken van zuivel.

#8: Van roken komen gifstoffen in je huid

Waarschijnlijk weet je wel dat roken super slecht is voor je lichaam. Als je last hebt van acne, heb je nog een extra reden om te stoppen. Door te roken komen er namelijk verschillende gifstoffen in je lichaam en huid terecht.

Voor de algemene gezondheid, ontwikkeling van je lichaam, puistjes en stress is het beter om te stoppen met roken. Begin nooit met roken, en als je al bent begonnen: stop er nu mee want het helpt bij de strijd tegen puistjes.

#9: Verschoon dagelijks je kussensloop

Tijdens het slapen belanden er dode huidcellen en ander viezigheid afkomstig van je lichaam op je beddengoed. Daarnaast kan gel, wax en stoffen uit de puistjes op je kussensloop terecht komen. Als jij hier de volgende nacht weer op gaat liggen, kun je wel begrijpen dat je puistjes aanwakkert.

Misschien was je je gezicht voor het slapen gaan. Het is dan zonde dat je daarna weer in dat viezigheid van je kussensloop gaat liggen.

Beter is om dagelijks of zelfs elke dag je kussensloop te vervangen.

#10: Let op je algemene hygiëne

Probeer elke dag je gezicht meerdere keren te wassen. Zo houd je de huid schoon wat weer helpt tegen puistjes. Gebruik koud water en geen zeep. Als je toch een reinigingsmiddel wilt gebruiken, kies dan voor een product dat geschikt is voor een acnegevoelige huid.

De standaard zeepjes of juist lekker ruikende zeepjes zijn funest voor je puistjes. Gewoon koud water gebruiken is dus de beste oplossing.

#11: ’s Avonds vaseline aanbrengen

Vaseline is een middel wat prima kan helpen tegen acne. Breng wat vaseline aan op je gezicht voordat je gaat slapen. Het doel van vaseline is de huid reinigen. Je kunt dit middel de hele nacht laten intrekken en het de volgende ochtend er weer vanaf halen.

#12: Tekort aan vitamines en mineralen

Door tekorten aan vitamines en mineralen, en dus ongezond eten kunnen puistjes ontstaan. Het is belangrijk je lichaam gezond te houden en te helpen bij de strijd tegen acne. Zorg dus dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vitamine c is een sterke antioxidant wat goed is voor de huid. Door veel fruit en bijvoorbeeld sinaasappels te eten krijg je er genoeg van binnen.

#13: Ga met puistjes in de zon

De zon opzoeken kan lekker zijn en kan ook nog eens helpen tegen puistjes. Door de zon of zonnebank zullen puistjes uitdrogen waardoor ze op korte termijn verdwijnen. Maak wel gebruik van een zonnebrandcrème die geschikt is bij acne. Vergeet ook niet om water te blijven drinken, zodat je niet te veel uitdroogt.

#14: Voldoende water drinken

Een andere tip wat helpt tegen puistjes is het drinken van water. Je lichaam kan door water beter functioneren wat zich uit in een gezondere huid. Water reinigt je lichaam namelijk van binnenuit.

Probeer elke dag zo’n 2 liter water te drinken. Het kan helpen om je flessen water klaar te zetten en jezelf voor te nemen alles op een dag op te drinken. Door te drinken uit een groot glas kun je sneller en makkelijker drinken. Eigenlijk is 2 liter water hetzelfde als 6 grote glazen. Dat klinkt al beter…

#15: Pas op met make-up

Veel dames gebruiken elke dag make-up. Cosmetica kan echter een boosdoener zijn van puistjes. Verstandig is dus om je gebruik van make-up te beperken. De meeste cosmetica producten bevatten ingrediënten die slecht zijn voor puistjes.

Het kan natuurlijk verleidelijk zijn een dikke laag make-up op te doen om je puistjes te verbergen. Je huid vindt het alleen niet zo fijn om volledig te worden afgesloten en in contact te komen met irriterende stoffen. Vergeet ook niet ’s avonds je make-up te verwijderen om je kussensloop schoon te houden.

#16: Knijp zelf geen puistjes uit

Het advies luidt om nooit zelf met blote vingers puistjes uit te knijpen. Er kunnen namelijk blijvende littekens en gaatjes in de huid ontstaan. Ook komen er tijdens het uitknijpen verschillende stoffen vrij waardoor de omliggende huid besmet kan raken en dus meer puistjes ontstaan.

#17: Tandpasta smeren op puistjes

Een goedkope manier waarvan vroeger werd gedacht dat het kon helpen tegen puistjes is het smeren van tandpasta. Tandpasta laat puistjes namelijk uitdrogen waardoor ze soms sneller kunnen verdwijnen. Het was dan wel belangrijk dat je traditionele witte tandpasta gebruikt, en dus geen gel of iets dergelijks. Hedendaags is echter bekend dat tandpasta een averechts effect heeft op de huid en puistjes, en moet je dit dus vooral niet doen.

#18: Wat helpt tegen puistjes? In enkele stappen de baas over jouw acne

Je hebt nu gelezen wat allemaal helpt tegen puistjes.

Er zijn echter nog meer factoren die acne kunnen beïnvloeden. In mijn e-book leer je alle geheimen van puistjes. Het is een methode om je puistjes voor de lange termijn te verminderen, omdat je de kernoorzaken gaat bestrijden.

Door op de onderstaande groene knop te drukken ontdek je hoe je je huid weer gladder kunt krijgen zonder allerlei dure zalven of pillen!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Er zijn vele manieren om in te zetten bij het verwijderen van puisten. Heb jij nog tips wat kan helpen tegen puistjes zonder heftige middeltjes? Deel deze in de reacties onder dit artikel, zodat iedereen hiervan kan profiteren.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *