Wat is acne?

wat is acne

Wat is Acne? Acne is de medische benaming voor puistjes. Puistjes zijn ontstoken talgklieren. De huidaandoening doet zich voor bij mensen ongeacht leeftijd of geslacht.

Acne komt voornamelijk voor op en rondom het gebied van het gezicht, de borst en de rug. Op deze plaatsen van het lichaam bevinden zich de meeste talgklieren. Ook is de dichtheid van de poriën op deze plekken het hoogst.

Wanneer er te veel talg wordt aangemaakt en de poriën ontsteken, ontstaan de pukkels en puistjes (oftewel acne).

Meestal krijgen mensen al op jonge leeftijd last van acne. Het toppunt bereikt zich op het 17e tot 21e jaar. Na het 20e jaar gaat de acne vaak vanzelf over. Wanneer de acne genetisch bepaald is of bij een zeer gevoelige huid kan de huidaandoening langer aanhouden.

Door acne niet voldoende aan te pakken, en het dus niet goed te behandelen, kun je er zelfs last van blijven houden tot je +40e jaar.

Acne komt voor in verschillende vormen waarbij de hevigheid van de puistjes kunnen verschillen. Het probleem kan licht tot zeer ernstig zijn. Het is zelfs mogelijk ziek te worden van een flink ontstoken puist.

Heb je last van puistjes? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Pak de kernoorzaken van je acne aan!

Ja! Ik wil ook veilig van mijn puistjes af!

Wat is acne vulgaris?

De meest voorkomende vormen van acne worden ook wel aangeduid als acne vulgaris.

Bij een overproductie van de talgklieren, kan het talg moeilijker uit de poriën ontsnappen. Bacteriën en dode huidcellen gaan zich uiteindelijk mengen met de talg waardoor een ontsteking (puistje) ontstaat.

Acne kun je herkennen aan kleine rode puistjes op het lichaam. De puistjes kunnen zich verder ontwikkelen en uitgroeien tot pustels of papels. Na een tijd zullen de puistjes meestal vanzelf verdwijnen.

Acne kan ook psychologische stress/sociale angst met zich mee brengen. Neem daarom de acne van jouw of die van je kind serieus en kom direct in actie.

hoe herken ik acne vulgaris

Bovendien kunnen ernstig ontstoken pukkels blijvende littekens veroorzaken. 

Hoe ontstaat de huidaandoening?

De huidaandoening is voor zowel jongeren als ouderen een probleem. Daarom vraagt men zich natuurlijk af waardoor acne wordt veroorzaakt.

De oorzaken van acne verschillen per persoon. De arts kan je een aantal factoren geven voor het ontstaan van acne. Vervolgens kun je de juiste behandeling afstemmen op jouw acne.

Dit zijn onder andere oorzaken voor acne:

  • Hormonen
  • Genen
  • Hygiëne
  • Overproductie van talg
  • Wrijving/irritatie door kleding
  • Cosmetica (zoals make-up)

Wanneer de talgklieren gaan ontsteken ontstaat acne. Talg is een soort huidvet wat de huid soepel houdt. 

Acne ontstaat doordat de talgklieren op de huid ontstoken raken. Talg voorziet onze huid van soepelheid en hydratatie (vocht).

Bij een verhoogde productie van talg worden de openingen van de talgklieren steeds kleiner, waardoor de talg moeite heeft om uit de poriën te ontsnappen.

De talgproductie gaat ondertussen gewoon verder, waardoor de talgklieren dusdanig verstopt raken dat er een ontsteking ontstaat. Uit deze ontsteking ontstaat een puist.

Wat is een goede acne behandeling?

Acne is goed te behandelen. Echter zijn er verschillende vormen en gradaties van acne waardoor verschillende behandelingen effectief kunnen zijn. Ook zijn er vele soorten behandelingen die je kunt proberen tegen acne. Je dient in ieder geval de puistjes goed te behandelen en te voorkomen dat het erger wordt.

Puistjes gaan na loop van tijd vanzelf weg. Afhankelijk van de ernst kun je het volgende doen:

  1. Puistjes- Huidverzorgingsmiddelen gebruiken voor een betere huid
  2. Langdurig last van puistjes- Medicijnen tegen acne
  3. Mijn methode gebruiken om acne voorgoed de baas te worden. Hierover vertel ik je aan het einde meer.

1. Verzorgingsmiddelen tegen acne

Wanneer je last hebt van kleine, niet ontstoken puistjes kun je verzorgingsmiddelen zoals een scrub gaan inzetten om de puistjes te behandelen.

In de middelen zitten bepaalde stoffen zoals vitamine A-zuur of benzoylperoxide. Deze stoffen helpen de huid gezond te houden en puistjes te laten genezen. De producten zijn voorzien van lage concentraties, zodat het geen irritatie veroorzaakt en is daarom alleen geschikt tegen kleine puistjes.

2. Medicijnen inzetten

Medicijnen gebruik je niet zomaar tegen acne. Pas wanneer je langdurig en hevige last ondervind kun je gebruik maken van geneesmiddelen. De medicijnen hebben elk hun eigen eigenschap om acne te bestrijden. 

Medicijnen tegen acne zijn enkel op voorschrift van de arts verkrijgbaar.

Voor een behandeling tegen een zware vorm van acne komt er meestal een dermatoloog aan de pas. Dit is een arts gespecialiseerd in huidaandoeningen.

De dermatoloog zal je huid grondig bekijken om vervolgens het geschikte geneesmiddel voor te schrijven tegen jouw soort acne. Denk bijvoorbeeld aan retinoïde of antibioticum wat de bacteriën op een specifieke manier bestrijd.

Foto’s van acne

Hieronder zie je enkele foto’s van acne.

Video: wat is acne?

Hieronder zie je de video ‘wat is acne?’. Je krijgt hierin een heldere uitleg over het ontstaan van acne en hoe je het kunt voorkomen.

Acne verhelpen met Leven Zonder Acne!

Je weet nu een beetje hoe acne ontstaat en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Naast dure behandelingen ondergaan en allerlei verzorgingsmiddelen kopen kun je nog veel meer goedkopere en effectievere dingen doen om puistjes te verwijderen.

Het is belangrijk om de daadwerkelijke oorzaken van je acne te gaan ontdekken, zodat je de puistjes gericht kunt bestrijden. Ik raad je aan om mijn succesmethode, Leven Zonder Acne, te bekijken.

Het e-book bevat onder andere praktische tips voor je puistjes, complete informatie over voeding en een duidelijk toepasbaar huidverzorgingsschema voor jouw huidtype. Dankzij deze vernieuwde aanpak zal acne verdwijnen en niet meer terugkomen!

leven zonder acne cover

Wil jij meer informatie over Leven Zonder Acne?

Ja! Ik wil meer informatie!