Wat maakt acne erger?

12 dingen die je acne mogelijk erger maken

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Wat maakt acne erger?

Acne is een lastige en vervelende huidaandoening. Er kunnen namelijk talloze oorzaken, factoren en behandelingen zijn die horen bij het ontstaan en behandelen van puistjes.

Heb je veel last van acne? Dan kan het goed zijn om na te denken over de vraag “wat maakt acne erger?” Er zijn namelijk verschillende dingen die acne erger kunnen maken. Waarschijnlijk zorgen deze dingen er onbewust voor dat je acne erger wordt.

Hieronder ga je achter 12 dingen komen die mogelijk de oorzaak zijn van het erger worden van je acne. Lees dus snel verder!

12 dingen die acne en puistjes erger maken

Zie hieronder de dingen wat je acne mogelijk erger maakt. Misschien vind je het vreemd dat je acne hier erger van wordt. Toch zijn er logische verklaringen voor te bedenken. Ook kan acne erger worden door een ophoping van dergelijke kleine dingetjes.

1. Vieze smartphone

Elke dag belandt er een hoop viezigheid vanaf je vingers op je mobiele telefoon. Ook kan tijdens een telefoongesprek, olie, zweet en vuil vanaf je gezicht op je mobiel terecht komen. Deze verontreinigheden zullen tijdens het volgende gesprek weer tegen je huid worden aangedrukt. Het is daarom van belangrijk om je gezicht schoon te houden, maar dus ook je mobieltje. Het kan nog beter zijn oordopjes of de luidspreker te gebruiken om te voorkomen dat je telefoon tegen je wangen wordt aangedrukt en er irritatie ontstaat.

2. Haarproducten op je haarlijn

Gebruik je een product voor je haren, zoals een gel, wax of haarspray? Zorg dan dat je deze uit de buurt houdt van je haarlijn. De ingrediënten in haarproducten kunnen namelijk comedogeen zijn, wat betekent dat ze in staat zijn om de poriën te laten verstoppen.

3. Vroegtijdig kappen

Een andere reden waardoor acne erger kan worden is het vroegtijdig stoppen met een acnebehandeling. Het kan echter weken duren voordat een acnebehandeling de gewenste resultaten gaat opleveren. Helaas bestaan er geen middelen die dezelfde dag nog onze huid helder maken. Zorg dus in ieder geval dat je acneproducten ongeveer één maand gebruikt, voordat je overstapt op een ander middel.

4. Overmatig reinigen

Veel mensen die acne hebben, denken dat dit komt door viezigheid op het gezicht. Hoewel acne inderdaad erger kan worden door vuil op de huid is het belangrijk om niet te overdrijven met reinigen. Wanneer de huid te vaak wordt gewassen met te warm water en gezichtsreinigers, kunnen goede oliën van de huid worden verwijdert. Het resultaat is dat er meer acne ontstaat. Zorg dus dat je één of maximaal twee keer per dag je gezicht wast. Je mag wel een extra keer je gezicht wassen als je veel hebt gezweet.

5. Fouten bij reinigen

Iets wat acne erger maakt, is het foutief reinigen van de huid met acne. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld een vuil washandje. Anderen kiezen ervoor een te harde scrub te gebruiken waar suikers inzitten. Ook schuursponsjes en elektrische borstels zouden irritatie en ontstekingen kunnen veroorzaken. Je dient daarom gewoon een schone washand en een zachte handdoek te gebruiken. Bovendien dien je een exfoliant slechts één of twee keer per week te gebruiken.

6. Teveel crème

Sommigen acne patiënten denken dat het effectief is om veel crème op hun puistjes te smeren. Dit kan echter een averechts hebben. Veel van de huidverzorgingsproducten zijn namelijk gemaakt om er slechts een dun laagje van aan te brengen op de huid. Tevens kunnen ingrediënten te irriterend zijn voor de huid. De grootte van een groene erwt is genoeg om je volledige gezicht te bedekken met een crème.

7. Puistjes aanraken en uitknijpen

Logischerwijs wil je zo snel mogelijk de acne zien verdwijnen. Echter, het verwijderen van puistjes door uit te knijpen kan de problemen juist verergeren. Je kunt bijvoorbeeld het talg en de dode huidcellen verder naar beneden in de huid duwen. Ook kan er een infectie of permanent litteken ontstaan. Bovendien kunnen er meer puistjes ontstaan rondom het eerste uitgeknepen puistje. Kies er daarom voor om een antipuistjes crème te smeren, zodat een puistje minder rood en kleiner wordt.

8. Verkeerd voedingspatroon

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor hormonale schommelingen. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten, suikerrijke en koolhydraatrijke producten. Je kunt daarom beter kiezen voor een gezond voedingspatroon waarin veel groenten en fruit verwerkt zitten om te voorkomen dat acne erger wordt.

9. Verkeerde huidtype

Denk je dat het goed is zomaar huidverzorgingsproducten te kopen? Helaas is dit niet het geval. Je moet namelijk rekening houden met jouw huidtype. Een droge huid heeft bijvoorbeeld behoefte aan andere huidverzorgingsproducten dan een vette of gecombineerde huid.

10. Verkeerde doelen

Veel acne patiënten maken de fout om acne op de verkeerde manier te behandelen. Zij gebruiken bijvoorbeeld wel een exfoliant of scrub om dode huidcellen te verwijderen, maar vergeten andere oorzaken van acne aan te pakken. Overweeg daarom bijvoorbeeld een reiniger te gebruiken voor het wassen van je gezicht, een exfoliant om dode huidresten te verwijderen en een anti-puistjescrème om acne-veroorzakende bacteriën te doden.

11. Stress en slaapgebrek

Andere zaken die acne erger kunnen maken zijn slaapgebrek en stress. In beide situaties kunnen de hormonen gaan schommelen, waardoor deze uit balans raken en je lichaam een reactie geeft door acne zichtbaar te laten worden. Het is daarom belangrijk stress te vermijden, regelmatig te ontspannen en voldoende te slapen. Ga dus ook op zoek naar manieren om dit te bereiken.

12. Niet hydrateren

Heb je een droge, vette of gecombineerde huid? Het maakt niet uit bij de vraag of je de huid moet hydrateren. Elke huidtype heeft namelijk behoefte aan hydratatie. Zorg daarom dat je elke dag een olievrije moisturizer aanbrengt op de huid. Ook kun je erop letten of er een SPF (sun protection factor) in zit verwerkt. De zon kan acne namelijk ook erger maken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *