Wat te doen tegen puistjes? Dit is wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
wat te doen tegen puistjes

Wat te doen tegen puistjes? Wat te doen tegen die grote acne bulten die keer op keer terug komen? En hoe kom je sneller van puistjes af?

Helaas komt acne erg vaak voor. Voornamelijk jongeren tussen de 14 en 24 jaar hebben veel last van puistjes. Acne ontstaat wanneer talgkliertjes verstoppen en ontsteken.

Als je een belangrijke afspraak hebt zoals het laten maken van pasfoto’s of een date, wil je natuurlijk wat doen tegen puistjes en ze zo snel mogelijk wegwerken. Probeer in ieder geval niet aan de puistjes te peuteren of uit te knijpen. Anders loop je risico op lelijke littekens.

Op deze pagina vertel ik wat je kunt doen tegen puistjes, wat de oorzaken zijn van pukkels, en enkele producten die je kunt gebruiken tegen acne.

Video: wat te doen tegen puistjes?

In deze YouTube video worden verschillende tips gegeven over wat te doen tegen puistjes. Lotje Euser legt uit wat kunt je doen als je enkele of juist erge acne hebt.

Wat is acne?

Puisten is een ander woord voor acne. Puistjes en pukkels kunnen bijvoorbeeld voorkomen rondom het gezicht en de bovenkant van de rug.

In de huid zitten talgkliertjes die talg aanmaken. Talg is een vettige, beschermende stof dat de huid flexibel houdt. Echter, wanneer er te veel talg wordt aangemaakt ontstaan puistjes.

Meestal beginnen puistjes rond het 14e levensjaar op te komen. Het grootste gedeelte van de jongeren kampt met acne, waarbij de hevigheid erg verschilt. Ook volwassen kunnen puistjes krijgen.

Acne kan zowel lichamelijke als psychische klachten opleveren. Daarom is het goed dat je mijn blog “wat te doen tegen puistjes” aan het lezen bent!

Hoe herken je acne en puistjes?

Puistjes kunnen voorkomen op plekken waar talgklieren zitten. Plekken met veel talgkliertjes zijn het gezicht, de borst, de schouders en de rug.

Mee-eters zijn te herkennen aan de wit kleurige bultjes op de talgklieren. Het is het gevolg van overmatige talgproductie door de talgklieren. Als een wit puntje zwart wordt, noemt men het een ‘open’ mee-eter. Als er bacteriën en vuil bijkomen ontstaan er rode puistjes met een gele kop.

Het kan verleidelijk zijn om direct na het ontdekken van een puistje hem proberen uit te knijpen. Dit kan echter blijvende littekens en gaatjes opleveren.

Word je ook somber door je acne?

Misschien word je zelfs onzeker en verdrietig door je acne. Acne in het gezicht kan erg opvallen waardoor mensen je gaan aanstaren. Als je ongelukkig wordt door acne raad ik je aan te praten met iemand, naar de huisarts te gaan of te beginnen met de Leven Zonder Acne Methode.

Klik hier om eindelijk je puistjes te verminderen!

Hoe ontstaan pukkels?

Het grootste gedeelte van de jongeren krijgen puistjes en pukkels tijdens de puberteit. Het is niet bekend waarom sommige personen in grote mate last van acne krijgen.

In de puberteit vinden hormoonveranderingen plaats waardoor:

 • Er meer talg wordt aangemaakt dan nodig is.
 • De bovenlaag van de huid dikker wordt.
 • De talgkliertjes kunnen verstoppen.
 • Er mee-eters kunnen ontstaan die later echte puistjes worden.

Personen die medicatie zoals bepaalde steroïden, anti-epileptica en antidepressiva gebruiken hebben meer kans op acne. Het is ook bekend dat erfelijkheid een factor is voor puistjes.

Het is niet bekend of het volgende invloed heeft op de hevigheid van je acne:

 • slechte hygiëne
 • chocola en chips
 • make-up
 • sigaretten en alcohol
 • zweten

Wat te doen tegen puisten en acne?

Goed, je weet nu meer over acne en het ontstaan van puisten. Maar wat kun je nou echt doen tegen puistjes?

Zie hieronder een lijst met tips voor wat te doen tegen puistjes:

 • Vervang elke 2 dagen je kussensloop. Hier stapelt vuil op wat vervolgens op je gezicht belandt.
 • Desinfecteer elke dag je smartphone. Hier stapelen bacteriën en vuil op.
 • Was elke dag je gezicht, en was alvorens je handen.
 • Mochten de puistjes verdwijnen, blijf dan toch nog dagelijks je gezicht wassen.
 • Geef niet te snel op. Het kan wel tot 6 weken duren voordat puistjes verdwijnen.
 • Bezoek de huidtherapeut of huisarts voor hulp op maat.
 • Gebruik non-comedogenic foundation en een groene coverstick om de roodheid te maskeren.
 • Puistjes kunnen ontstaan door het gebruik van shampoo en vette wax.
 • Eet meer gezonde, lage glycemische voeding.
 • De zon droogt je huid uit waardoor meer puistjes kunnen ontstaan.
 • Dure huidverzorging producten hoeven niet altijd van goede kwaliteit te zijn.
wat te doen tegen acne

Wat kun je nog meer doen tegen puisten?

In de meeste gevallen zal acne vanzelf verdwijnen naarmate je ouder wordt. Het kan echter onnodig lang aanhouden als je geen actie tegen puisten onderneemt.

Een middel dat je zonder recept kunt inzetten tegen je acne is Benzyolperoxide. Benzyolperoxide is een gel dat de verdikking van de huidlaag tegen gaat, ontstekingen remt en bacteriën doodt. Het middel is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Na enkele weken zal Benzyolperioxe resultaat moeten geven. Geef dus niet te snel op. Mocht de benzyolperoxide weinig resultaat opleveren kan de huisarts sterkere middelen voorschrijven tegen acne.

De schoonheidsspecialiste zal in sommige gevallen puistjes kunnen verhelpen. Echter worden er vaak verzorgingsproducten (scrubs) of behandelingen (stomen, uitknijpen) gebruikt die de hevigheid van puistjes kunnen verergeren.

Heb je littekens gekregen door puistjes? Dan kan huidmassage, peeling, of een laserbehandeling helpen tegen de littekens.

Methode om in 4 stappen puistjes de baas te worden!

Hopelijk heb je in deze blog “wat te doen tegen puistjes” al enkele nieuwe dingen geleerd over je acne. Ik wil je nog even vertellen over mijn eigen methode genaamd Leven Zonder Acne.

In het e-book leg ik je stap voor stap uit uit hoe je zonder dure middeltjes middeltjes van acne fabrikanten en doktoren – die toch amper werken – voor de langere termijn je puistjes kunt verminderen.

Zo ga je niet alleen de symptomen van puistjes bestrijden, maar het probleem bij de bron bestrijden door hormonen in balans te brengen en kernoorzaken aan te pakken. Je zult eindelijk weer een egalere huid krijgen en zelfverzekerder worden.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Heb je nog vragen, suggesties of tips? Laat dan een comment achter onder mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *