Zomerse voeding en acne

6 tips omtrent zomerse voedingsmiddelen en acne

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
zomerse voeding en acne

De temperaturen lopen weer op en de zon straalt weer vol aan de hemel zonder dat er een wolk te bekennen is: de zomer komt er aan. De zomer wordt vaak gezien als een fijne periode. Mensen hebben meer energie en gaan lekker naar buiten.

Toch kan de zon wel een minder fijne periode zijn voor je huid. Je gaat bijvoorbeeld meer zweten en smeert je in met een laag zonnebrand. Ook ga je wellicht ongezonder eten door het barbecueën en de picknicks. Een koud ijsje of een zout patatje kan heerlijk zijn op zomerse dagen. Deze factoren kunnen er echter voor zorgen dat je last krijgt van puistjes en acne in de zomer.

Door de acne voel jij je wellicht minder goed in je vel. En dat is zonde, want ook in de zomer moet je kunnen stralen. Gelukkig zijn er een aantal kleine aanpassingen die jij kan doen doorvoeren in je voedingspatroon die acne in de zomer voorkomen of verminderen. In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Tips voor zomerse voedingsmiddelen en puistjes

De laatste tijd wordt er steeds meer duidelijk over voeding en acne. Hoewel er nog steeds veel moet worden onderzocht, is in verschillende studies aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen wel degelijk een positief of negatief effect kunnen hebben op je acne.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je zomerse voedingspatroon en acne op een rijtje gezet:

1. Blijf goed drinken

In de zomer is het belangrijk dat je goed blijft drinken. Dit is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat je oververhit raakt, ook voor je huid is het belangrijk om voldoende te blijven drinken tijdens het warme weer.

De zon zorgt ervoor dat je huid snel uitdroogt. Een droge huid is een sterke stimulans voor een toename in de talgproductie van de huid. Een overmatige hoeveelheid talg zal de haarfollikels en poriën verstoppen waardoor acne ontstaat. Door veel water te drinken en goed af te koelen voorkom je ophoping van olie, vuil en zweet op je huid. Hierdoor raken de haarfollikels niet verstopt en zal je huid gladder blijven in de zomer.

2. Eet minder zuivel

In de zomer gaan we vaak meer zuivel eten in de vorm van bijvoorbeeld ijsjes. Zuivelproducten kunnen helaas een grote oorzaak zijn in de ontwikkeling van acne door de hormonen en leucine die erin zitten. Daarom is het verstandig minder zuivel te gaan eten op het moment dat jij veel last hebt van acne.

Maar mag je dan helemaal geen ijsjes in de zomer? Natuurlijk wel! Echter, het is wel verstandig niet overmatig meer zuivel te gaan eten dan in de winter. Dit kun je doen door zuivelproducten te wisselen. Laat bijvoorbeeld dat glas melk in de ochtend staan als je in de middag een ijsje gaat halen.

3. Eet meer zink

Zink blijkt een stof te zijn die effectief werkt tegen het bestrijden en afremmen van bacteriën die acne veroorzaken. Daarom kan het in de zomer handig zijn om meer voedingsproducten te gaan eten die zink bevatten.

Ga je uit eten? Bestel dan eens een keer oesters. Je kunt ook pompoenpitten of lijnzaad toevoegen aan je yoghurt in de ochtend om de hoeveelheid zink die je consumeert te verhogen. 

4. Eet meer groente en fruit

In de zomer gaan mensen vaak barbecueën. Op een barbecue wordt vaak veel vlees gebakken. Het eten van veel vlees kan de acne verergeren. Kies er daarom tijdens de barbecue eens voor meer vis of stukken groenten te grillen. Groenten die heerlijk smaken naast je barbecue vlees zijn bijvoorbeeld paprika, aubergine of courgette. Vis soorten die veilig zijn bij acne zijn: in het wild gevangen zalm, sardines, forel en garnalen.

Wil je graag een toetje met minder zuivel? Kies dan voor een klein schepje ijs met weinig suiker en vul de rest van je toetje op met heerlijk vers fruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen. Alle soorten bessen hebben antioxiderende eigenschappen. Het eten van meer verse groenten en fruit vermindert de hoeveelheid acne, beschermt je tegen vrije radicalen en houdt je lichaam gezond.

5. Fastfood en zout

Het eten van fastfood en zoute voedingsmiddelen verhogen ook de kans op acne. Dit komt door de hoeveelheid vet en zout die deze voedingsmiddelen bevatten. Betekent dit dat jij geen patatjes mag in de zomer? Natuurlijk niet! Bij zomerse voeding tegen acne gaat het allemaal om balans. Naast jouw patatjes kun je bijvoorbeeld groenten bestellen in plaats van een vette hamburger. Of vraag eens om patatjes zonder zout als je uit eten gaat.

Is fastfood en zout niet te vermijden? Zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt tijdens en na het eten om de kans op puistjes te verminderen.

6. Pas op met alcohol

In de zomer kan het gezellig zijn en worden feestjes gehouden waardoor er soms ook alcohol wordt gedronken. Het drinken van alcohol kan om verschillende redenen bijdragen aan je acne. Het kan bijvoorbeeld de huid uitdrogen, een zinktekort opleveren en ontstekingen veroorzaken. Misschien nog wel een erger gevolg is dat het een hormonale onbalans kan veroorzaken door de testosteron- en oestrogeenspiegels te veranderen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *