Zonnebank tegen acne

Helpt de zonnebank tegen acne, of stimuleert het juist onzuiverheden?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
zonnebank tegen acne

Helpt de zonnebank tegen acne? Het kan fijn zijn onder de zonnebank te liggen, omdat het je huid en humeur kan verbeteren. Daarnaast kun je er een mooi bruin kleurtje door krijgen.

Vroeger werden zonnebanken en zonnelampen aanbevolen bij acne behandelingen. Echter is uit recent onderzoek gebleken dat te veel zonlicht slecht is voor elke huidtype. Als je al acne hebt of puistjes wilt voorkomen, is het dus niet aan te raden naar de zonnebank te gaan.

Het is zelfs zo dat mensen zonder acne, uit het niets een flinke onzuivere huid kunnen krijgen nadat zij naar de zonnebank gaan of dagen lang liggen zonnen op vakantie.

In deze blog ga ik je vertellen wat het effect is van overmatige blootsteIling aan UV(ultraviolet) straling op je huid en acne. Ook licht ik toe hoe je jezelf kunt beschermen voor de zonnebank door het gebruik van zonnebrand. Als laatste krijg je tips hoe je acne nog effectiever kunt behandelen.

De gunstige effecten van zonnebank tegen acne

De zonnebank kan een positief effect hebben op je lichaam en geest. Een zonnebank vormt namelijk net als de normale zon: UV-straling. Hierdoor kan je lichaam Vitamine D opnemen. Vitamine D is goed voor processen in ons lichaam. Het maakt bijvoorbeeld gezond botweefsel aan, voorkomt hart- en vaatziekten en verbetert de bloedsomloop.

Een zonnebank kan je humeur ten goede komen dankzij de diepe ontspanning tijdens het zonnen. Door onder de zonnebank te liggen, maakt je lichaam namelijk serotonine (‘gelukshormoon’) aan. Volgens deskundigen zou een tekort aan serotonine, en dus tekort aan zonlicht, zelfs tot depressie kunnen leiden.

De hoge temperaturen onder de zonnebank helpen de circulatie en perspiratie. Dankzij een gecontroleerde, verhoogde perspiratie kan overmatig talg naar het huidoppervlak worden gebracht en de huidporiën worden vrijgemaakt. Op gecontroleerde basis kan de zonnebank dus helpen tegen acne.

Sommige personen merken niks aan hun acne door de positieve effecten van de zonnebank. Anderen ervaren juist een verbetering of verergering van de huid. Ik kan begrijpen dat je momenteel met stress leeft door je acne. De zonnebank kan dan helpen een beter gevoel te krijgen voor jezelf en je huid.

Door onder de zonnebank te gaan, kun je je huid voorbereiden op toekomstige zonnestralen. Je gaat dan namelijk gecontroleerd de huid blootstellen aan uv-straling waardoor het pigment opbouwt en de huid zichzelf beter kan beschermen tegen zonlicht. Je zal dus minder snel verbranden en voorkomen de hele vakantie in de schaduw te moeten doorbrengen.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De ongunstige effecten van de zonnebank op puistjes

De zonnebank kan echter ook negatieve effecten laten zien op je huid en acne. Vooral als je regelmatig wilt zonnen of erg van de zonnebank houdt dien je je huid goed in de gaten te houden. Het is namelijk moeilijk in te schatten of de zonnebank acne vermindert of juist verergert.

Dat het effect van de zonnebank op acne voor iedereen verschillend is, komt omdat we de blootstelling aan de zon allemaal anders ervaren. Het is dan ook zo dat sommige acnepatiënten zweren dat zonnestralen goed zijn voor de huid, en volgens anderen is het juist slecht.

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het niet aan te raden is de zonnebank in te zetten tegen acne:

  • Door de zonnebank kan je een droge huid krijgen: Een acnegevoelige huid heeft vocht nodig. Je huid krijgt geen vocht onder de zonnebank waardoor de talgproductie omhoog schiet, met acne als gevolg. Door het uitdrogende effect kan het dus lijken alsof de zonnebank helpt tegen acne, terwijl een tijdje later de acne verergert.
  • Door de zonnebank kan je een vettige huid krijgen: Het overtollige talg gaat ophopen met onzuiverheden wat acne op het gezicht verergert.
  • Door de zonnebank kan je huid keritaniseren: De huidcellen aan het oppervlak verstevigen. Hierdoor wordt het natuurlijke afvoerproces van dode huidcellen tegen gehouden en het talg hoopt op in de poriën. Puistjes zijn het nare gevolg.
  • Door de zonnebank kan je gaan zweten: Het zweet en vuil is een bron voor acne. Acne kan dus ook makkelijk verspreiden over je gezicht en lichaam.
  • Door de zonnebank kan bepaalde type acne ontstaan: Acne Aestivalis (Mallorca acne) kan ontstaan door zonlicht. UVA-straling kan reageren op chemicaliën en bepaalde huidverzorging- en zonnebrandproducten waardoor een allergische reactie ontspringt. Voornamelijk vrouwen tussen de 25 en 40 jaar ervaren last van dit type acne.
  • Door de zonnebank kunnen pigmentatieproblemen ontstaan: Overmatig gebruik van de zonnebank en het kiezen van de verkeerde zonnebrand kan pigmentatie problemen opleveren. UV-straling kan namelijk rode en bruine pigmentvlekken (ontstekingen) laten ontstaan. Mocht je hiermee in de zon gaan, kunnen de vlekken zelfs permanent zichtbaar blijven in de huid. Personen die al acne (littekens) hebben lopen meer risico op Post Inflammatoire Hyperpigmentatie.
  • De zonnebank kan voor elke huidtype een risico vormen: De zonnebank en zonlicht kunnen ook een risico vormen voor mensen zonder acne. Je kunt namelijk verbranden, zonneallergie oplopen, vroegtijdige huidveroudering krijgen en zelfs huidkanker krijgen.
  • De zonnebank heeft een hogere concentratie UV straling: Het kan daarom verstandiger zijn in de normale zon te zonnen, afhankelijk van je gekozen sterkte in de zonnebank.

Goede zonnebrand om te gebruiken tegen acne

Veel mensen met acne zijn bang om zonnebrand te gebruiken. Zij denken dat oliën en chemicaliën in de crèmes ervoor zorgen dat poriën verstopt raken en er meer acne ontstaat. Ook vinden mensen het vervelend dat de huid kan gaan glanzen door zonnebrand.

Echter, als je graag onder de zonnebank wilt, dien je je te beschermen. Voor elke huidtype is het belangrijk jezelf te beschermen tegen de stralingen. Vooral voor mensen met acne is het belangrijk een geschikte zonnebrand te kiezen vanwege de gevoeligheid voor hyperpigmentatie.

Kies daarom voor producten die geschikt zijn voor een acnegevoelige huid. Dergelijke producten bieden veelal dermatologisch bewezen bescherming voor je huid. Er zullen dus geen poriën verstoppen, de huid zal niet glanzen en er zal geen acne worden aangewakkerd.

Geschikte producten zijn lichte crèmes en vloeistoffen. Een lichtere variant zonnebrand hoeft niet te betekenen dat je minder goed beschermt bent tegen de zonnebank. Let er ook op dat het niet-comedogene producten zijn. Deze producten bevatten geen ingrediënten die poriën laten verstoppen of onzuiverheden creëren.

Je kunt bijvoorbeeld Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control gebruiken tegen zonnebank acne. Dit is een zonnebrand van lichte textuur en is verkrijgbaar in SPF 30+ en 50+. Het is een niet-comedogene sterkte en is dermatologisch bewezen bij gebruik en acne. Tevens bevat het L-Carnitine dat de talgproductie tegengaat en de huidstructuur verbetert.

zonnebrand tegen acne

Goede zonnebrand tijdens een acnebehandeling

Tijdens acnebehandelingen kan je huid extra gevoelig zijn voor UVA- en UVB-straling. Denk aan medicinale acnebehandelingen zoals benzoylperoxide, tretinoïne en azelaïnezuur waarbij je extra moet opletten tijdens gebruik van de zonnebank.

Mocht je momenteel een middel tegen acne gebruiken, dien je goed op te letten voor eventuele bijwerkingen van zonnestralen. Probeer in ieder geval te beperken hoe vaak je naar buiten gaat, vermijd het zonnen in de warmste uren en draag kleding om je extra te beschermen.

Kies daarnaast een zonnebrand die geschikt is voor bescherming bij acne zoals Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control SPF 30+ of SPF50+. Je kunt dit het beste gebruiken op zowel zonnige als bewolkte dagen.

Bovendien kun je navragen bij de zonnestudio of zij zonnebrand hebben tegen acne. Vraag ook even aan het personeel welke zonnebank sterkte geschikt is bij een acnegevoelige huid.

Wat je nu kunt doen om die vervelende acne en onzuiverheden tegen te gaan!

Het advies luidt dus om de zonnebank niet in te zetten tegen acne. UV stralen brengen gevaarlijke risico’s met zich mee zoals vroege huidveroudering en ontwikkeling van huidkankers. Je kan niet vaak genoeg gewaarschuwd zijn!

Naar de zonnestudio gaan om acne tegen te gaan is sowieso geen optie als je nog geen 18 jaar bent.

Het kan lijken alsof de zonnebank helpt tegen acne, omdat het tijdelijk de huid uitdroogt. Echter, het zal de acne en onzuiverheden juist doen verergeren als het effect stopt.

Het is daarom beter om andere dingen te gaan doen om acne te bestrijden. Was bijvoorbeeld 2 keer per dag je gezicht met lauwwarm water en een zeep die geschikt is bij acne. Kies niet voor cosmetica, lekker ruikende zalfjes en badschuim. Je huid zal dan nog meer talg aanmaken, in de poriën gaan trekken en de acne verergeren.

Wat ik je wel aanraad is om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te downloaden en toe te gaan passen. Je kunt namelijk voor de langere termijn je acne verminderen door de kernoorzaken te bestrijden. Het geheim is echt een combinatie van de juiste (niet teveel) verzorging van de huid, je overige verzorging en voeding.

Via de onderstaande knop lees je er alles over.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *