Zwanger en Puistjes: alles over Zwangerschapsacne

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
zwanger en last van puistjes

Zwanger en puistjes? Waarom heb ik puistjes tijdens mijn zwangerschap en hoe kan ik het veilig behandelen? Dergelijke vragen zie ik regelmatig voorbijkomen in mijn mailbox. Niet heel gek, aangezien ongeveer de helft van de vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgen van puistjes.

Acne zijn puistjes en bultjes die altijd toevallig op komen zetten als je een belangrijke afspraak of bruiloft op je agenda hebt staan. De oneffenheden kunnen op je gezicht (natuurlijk), haarlijn, nek, borsten en, ja, je billen verschijnen. Zelfs als je voorheen geen puistjes had, kun je ze wel krijgen als je zwanger wordt.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles met je hormonen, waar je lichaam vervolgens een reactie op geeft. Hier lees je hoe je zwangerschapsacne kunt bestrijden met enkele methoden.

Soms kiezen vrouwen voor een schoonheidsbehandeling tijdens hun zwangerschap. Dat zou beter werken dan veel crèmes en zalfjes uit de winkel. Echter, velen kiezen ervoor om huidproblemen bij de bron uit te roeien. Dit is wat je moet weten over de oorzaken en verschillende behandelingen van puistjes tijdens zwangerschap.

Wat veroorzaakt puistjes als je zwanger bent?

Laat ik je eerst even vertellen waarom puistjes opkomen als je zwanger bent.

Kort gezegd ontstaat een puistje wanneer de talgklieren op hol slaan. Er wordt dan te veel talg aangemaakt wat gaat mengen met huidresten en vuil, waardoor de huidporiën verstopt raken. Vervolgens komen er bepaalde bacteriën bij die ervoor zorgen dat puistjes vormen tijdens de zwangerschap of ongesteld. Als je ook veel puistjes krijgt wanneer je ongesteld bent, heb je een grotere kans om ook puisten te krijgen tijdens je zwangerschap.

De puistjes ontstaan door hormonale schommelingen, aanmaak van androgenen, het vasthouden van vocht en een veranderd afweersysteem tijdens de zwangerschap. Daarnaast lijken veel vrouwen hoog gevoelig te zijn als ze zwanger zijn, waardoor stress ook een oorzaak voor acne kan zijn.

Wanneer krijg je zwangerschapsacne?

Je kunt in verschillende fases tijdens de zwangerschap last krijgen van acne. Echter zien de meeste zwangere vrouwen na 6 tot 10 weken puistjes ontstaan. Het kan zijn dat je niet wist dat je zwanger was, dan is een uitbraak van acne misschien wel je eerste seintje.

Kort voor de bevalling verdwijnen de puistjes bij de meeste vrouwen. Zwangerschapsacne kan ook de hele zwangerschap zichtbaar blijven. Daarom is het aan te raden je acne effectief aan te pakken en je huid goed te verzorgen.

Ik heb acne tijdens de zwangerschap, krijg ik een jongen of meisje?

Er zijn verschillende verhalen rond gegaan op internet over zwangerschapsacne en de betekenis. Zo zou acne bepalen of je een jongen of een meisje krijgt. Door de hormonen van een babymeisje en je eigen hormonen, heb je meer kans op acne, en bij een babyjongen is dat niet het geval.

Volgens professionals klopt dit verhaal niet. Jouw eigen hormonen zijn namelijk verantwoordelijk voor de symptomen tijdens de zwangerschap. Je kunt van meerdere dingen last krijgen tijdens de zwangerschapsacne, zoals puistjes, aambeien en misselijkheid.

acne tijdens de zwangerschap

De beste behandelingen voor zwangerschapsacne

Heb je ook last van een onzuivere huid tijdens de menstruatie? Vaak krijg je dan ook last van zwangerschapsacne. Je kunt ook juist minder acneproblemen ervaren tijdens de zwangerschap. Het gekke is dat personen die geen jeugdpuistjes hadden, wel puistjes kunnen krijgen tijdens de zwangerschap.

Mocht je opeens last hebben puistjes, kun je verschillende dingen doen om zwangerschapsacne te behandelen. Bekijk de onderstaande methodes maar eens.

1. Gebruik niet te veel huidverzorgingsmiddelen

Veel zwangere vrouwen hebben er een handje van om allerlei huidverzorgingsmiddelen te kopen en aan te brengen op de huid. Echter kan het gebruik van meerdere producten door elkaar heen, ergere acne veroorzaken. Kijk ook uit voor agressieve producten, zoals een reinigingsscrub. Hiermee verwijder je dode huidcellen, maar worden ook nieuwe gezonde huidcellen verwijdert. Zwangerschapsacne kan hierdoor verergeren.

2. Houd je aan een schema en gebruik alleen producten die geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap

Gebruik voor het reinigen van jouw acne milde reinigingsproducten. Een huid met acne is namelijk extra gevoelig. Koop een product per soort product dat je nodig hebt. Maak er een gewoonte van om je gezicht te reinigen, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen. Acne kan vaak alleen verdwijnen door doorzettingsvermogen en geduld. Eventueel kun je een licht geneesmiddel zoals benzoylperoxide 5% gebruiken, maar overleg dit eerst met je verloskundige of huisarts.

3. Let op met het gebruik van medicijnen tegen zwangerschapsacne

Veel medicijnen tegen acne, zoals retinoïden en isotretinoïne, mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er kunnen namelijk flinke bijwerkingen en geboorteafwijkingen ontstaan.

4. Exfolianten gebruiken om de huid te kalmeren

Ontstekingen en puistjes op de huid kunnen worden gekalmeerd met exfolianten. Een huidmasker zorgt er namelijk voor dat de poriën schoon worden gemaakt en dode huidcellen worden verwijdert.

5. Het is verleidelijk, maar knijp de puistjes niet uit

Bij sommige vrouwen zit het volledige gezicht onder puistjes en mee-eters. Het kan een lekker gevoel geven de pus uit een knijpje te duwen, maar het wordt sterk afgeraden! Rode en ontstoken puistjes kun je vaak niet goed uitknijpen. Door puistjes tijdens de zwangerschap uit te knijpen, heb je tevens grote kans op blijvende littekens en gaatjes.

6. Gezonde voeding tegen puistjes

Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is dat voeding invloed heeft op puistjes en acne, zijn er vele verhalen bekend van personen die dankzij bepaalde voeding te vermijden of in te nemen, van hun acne zijn afgekomen. Mijn advies is om veel groente, fruit en producten met veel antioxidanten, omega-3 vetzuren en zink binnen te krijgen. Je kunt bij jezelf nagaan of voeding helpt tegen je zwangerschapsacne, bijvoorbeeld door een voedingsschema bij te houden.

7. Bezoek een dermatoloog

Heb je bovenstaande acties ondernemen, maar zie je na enkel weken nog geen verbetering van je zwangerschapsacne, of wordt de acne steeds erger of krijg je psychische klachten? Maak dan een afspraak met een dermatoloog of huisarts. Er kan dan naar een passende behandeling worden gezocht voor jouw specifieke huidtype. Alle toekomstige moeders hebben namelijk een andere huid, waardoor er ook een andere behandeling nodig is. Lees verder voor meer tips tegen puistjes tijdens de zwangerschap.

Andere acne behandelingen

Zoals gezegd zijn er verschillende medicijnen tegen acne. Je dient wel goed op te letten welke bijwerkingen er mee gepaard gaan, en of je het überhaupt mag gebruiken als je zwanger bent. Het is goed om medicatie te gebruiken waarbij er weinig stoffen in het lichaam worden opgenomen. Zo loop je geen risico op geboorteafwijkingen.

Er zijn geen grote onderzoeken geweest naar medicatie en zelfbehandelingen tegen puistjes tijdens de zwangerschap. Het is dus niet zeker of iets hiervoor besproken gaat werken.

Logischerwijs dien je altijd naar de huisarts te gaan als je zwanger bent en met een acnebehandeling wilt beginnen. En onthoud: je hoeft je niet te schamen of slechte voelen door puistjes!

Het is een hype voor bekende personen en sociale media influencers om foto’s te publiceren tijdens hun zwangerschap, gewoon met puistjes en zonder filter. Iedereen heeft in zijn of haar leven dan ook wel eens last van puistjes. Geniet dus ook tijdens je zwangerschap, ondanks de puistjes.

Zwanger en acne voorkomen

Het is niet raar dat je puistjes krijgt als je zwanger bent. En gelukkig verdwijnen de puistjes meestal direct na de bevalling. Ik raad je tot dan aan om je huid goed te verzorgen, en enkel lichte medicijnen te gebruiken om zwangerschapsacne te behandelen.

Zie onderstaande tips voor algemene acne bestrijding en huidverzorging:

  • 1 keer per dag je gezicht wassen is al genoeg;
  • Was ook na het sporten en zweten;
  • Gebruik bij het wassen een milde, niet-schurende reiniger;
  • Gebruik alleen een schoon washandje;
  • Maak je gezicht deppend droog;
  • Breng een moisturizer aan op de huid;
  • Gebruik niet te veel middeltjes en doe ze niet te vaak op;
  • Kijk uit met shampoo bij je haarlijn;
  • Gebruik alleen minerale make-up;
  • Dood bacteriën met Tea Tree olie;
  • Friemel niet aan je gezicht, zodat er geen bacteriën worden verspreidt.

Bepaalde medicijnen zijn verboden tijdens de zwangerschap en erna, zoals retinoïden en clindamycine. Er kunnen namelijk stoffen worden opgenomen in je moedermelk en de bloedbaan van jouw baby, waardoor geboorteafwijkingen kunnen ontstaan. Vooral orale medicatie mag niet worden gebruikt als je zwanger bent.

Zwanger en puistjes: conclusie & behandeling

Na het lezen van mijn blogbericht weet je waarom puistjes ontstaan als je zwanger bent. Ook heb je enkele voorbeelden gekregen van behandelingen waarmee je zwangerschapsacne kunt bestrijden.

Het is belangrijk om acne serieus te nemen, zodat er geen nieuwe uitbraken, littekens of zelfs psychische klachten kunnen ontstaan.

Naast de behandelingen die ik met je heb besproken, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om weer een gezondere, egalere huid te krijgen. In mijn oplossing is een behandeling tegen zwangerschapsacne een vaste routine, de juiste huidverzorgingsmiddelen, overige verzorging, voeding en geduld.

Grote kans dat je nu wilt weten wat de exacte behandeling is tegen zwangerschapsacne.

Via onderstaande blauwe knop kun je meer lezen over mijn 4 stappen methode tegen puistjes.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Heb jij ook last (gehad) van zwangerschapsacne of puistjes? Ik en mijn bezoekers zijn erg benieuwd! Deel je ervaringen en tips onderaan in de reacties!

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *